Ο Νίκος Μίχος, εθελοντής πυροσβέστης στη Γερμανία, μίλησε στη DW για την αποστολή πυροσβεστών από το κρατίδιο της Έσσης.

«Δεν μπορώ στην κυριολεξία να κοιμηθώ από προχθές που το έμαθα. Είχα ένα μικρό ατύχημα με το αυτοκίνητό μου και είμαι εκτός υπηρεσίας. Δυστυχώς έπρεπε να πω όχι στην προσφορά του διοικητή που με προτίμησε πρώτο, ως Έλληνα», ανέφερε στη DW.

«Εντολή για Έλληνες που ξέρουν ελληνικά»

«Γιατί θα πρέπει να σας πω ότι ο διοικητής μας, αλλά και οι υπόλοιποι, πήραν την εντολή να ψάξουν και να βρουν πρώτα Έλληνες πυροσβέστες που ξέρουν ελληνικά», προσέθεσε.

«Υπάρχουν και Γερμανοί πυροσβέστες που πηγαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Άρα ξέρουν και ελληνικά. Κι αυτά είναι τα άτομα που προτιμήθηκαν ώστε να συμπράξουν σε αυτήν την ενέργεια», εξήγησε για τη γερμανική αποστολή στη χώρα μας.

γερμανικός Τύπος

Σημειώνεται πως ο Νίκος Μίχος διαμένει στην πόλη Nόι Ίζενμπουργκ στο κρατίδιο της Έσσης και είναι από το 1992 εθελοντής πυροσβέστης.

Το συγκεκριμένο κρατίδιο αποστέλλει στην Ελλάδα τη δεύτερη ομάδα Γερμανών πυροσβεστών, η οποία βρίσκεται κι αυτή ήδη καθ’ οδόν προς τη χώρα μας. 167 πυροσβέστες με προσωπικό υλικοτεχνικής στήριξης μαζί με 41 πυροσβεστικά και βοηθητικά οχήματα.

Πού και πώς θα βοηθήσουν οι πυροσβέστες από τη Γερμανία;

Όπως ενημέρωσε ο κ. Μίχος. ξεκίνησαν το μεσημέρι της Δευτέρας από διάφορες πόλεις του κρατιδίου, συναντήθηκαν πριν τη Βαυαρία και σε κομβόι ταξιδεύουν προς την Ελλάδα. Την Τετάρτη το μεσημέρι παίρνουν το πλοίο από την Αγκόνα για να φτάσουν στην Πάτρα.

«Οι πυροσβέστες θα βοηθήσουν σε ό,τι αφορά τις αναζωπυρώσεις. Μπαίνουν με τα αυτοκίνητά τους σε πολλά μέρη που δύσκολα πάνε κανονικά φορτηγά γιατί έχουν αυτοκίνητα τετρακίνητα», σημείωσε στη DW.

«Μπορούν να μπουν σε μικρές ομάδες μέσα στα δάση, με μικρά μηχανήματα στην πλάτη, σακίδια με νερό και μερικές τσάπες μπορούν να βοηθήσουν στις αναζωπυρώσεις, να βοηθήσουν μέσα στα δάση. Αλλά φυσικά μπορούν να βοηθήσουν και στις πόλεις», τόνισε.

Ξέρουν την Ελλάδα, είναι φιλέλληνες, το κάνουν με την καρδιά του»

«Όταν ήρθε τα πράσινο φως από την κυβέρνηση και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας άρχισε να ρωτά δεξιά κι αριστερά εθελοντικά, ποιος θέλει και μπορεί να πάει στην Ελλάδα, σας πληροφορώ ότι εκτός του ότι εγώ θεωρήθηκα πρώτος ως Έλληνας, η λίστα ήταν τόσο μεγάλη που έπρεπε να σχεδόν να ρίξουν κλήρο», είπε ο Έλληνας πυροσβέστης.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν πάνε κάτω επειδή θα κερδίσουν κάτι. Ξέρουν την Ελλάδα, πηγαίνουν στην Ελλάδα, είναι φιλέλληνες και το κάνουν με την καρδιά τους. Αυτό είναι το δικό μου παράπονο, ότι δεν λένε οι συμπατριώτες μου ένα ευχαριστώ, αλλά προσπαθούν να κατηγορήσουν κι από πάνω. Αυτό δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο», εξήγησε.