Ένας 19χρονος άνδρας από την Κίνα διαγνώστηκε με Alzheimer, καθιστώντας τον το νεότερο άτομο με τη νόσο.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Νοσοκομείο Xuanwu του Capital Medical University στο Πεκίνο, η μνήμη του εφήβου μειώθηκε σταδιακά μέσα σε δύο χρόνια και είχε χαρακτηριστικά που ήταν ισχυροί δείκτες της νόσου του Αλτσχάιμερ, όπως η απώλεια μνήμης και η ατροφία του ιππόκαμπου, μια συρρίκνωση που είναι πρώιμο σημάδι της νόσου.

Νευρολόγοι σε κλινική μνήμης στην Κίνα απέκλεισαν άλλες αιτίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη γνωστική εξασθένηση του ασθενούς και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πληρούσε τα διαγνωστικά κριτήρια για την «πιθανή» νόσο του Alzheimer.

Το εύρημα θα μπορούσε να αλλάξει την αντίληψη ότι η γνωστική εξασθένηση σπάνια εμφανίζεται στους νέους, ανέφερε η South China Morning Post.

“[Η μελέτη] πρότεινε να δοθεί προσοχή στην πρώιμη έναρξη της νόσου του Alzheimer. Η εξερεύνηση των μυστηρίων των νέων με νόσο του Alzheimer μπορεί να γίνει ένα από τα πιο προκλητικά επιστημονικά ερωτήματα του μέλλοντος”, είπαν οι συγγραφείς.

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς με νόσο Alzheimer κάτω των 30 ετών έχουν παθολογικές μεταλλάξεις γονιδίων.

Πριν από αυτή τη διάγνωση, ο νεότερος ασθενής με Alzheimer ήταν 21 ετών.

Έφεραν τη μετάλλαξη του γονιδίου PSEN1, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση μη φυσιολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε τοξικές πλάκες. Αυτό είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό του Alzheimer.

Παραδόξως, αυτή η περίπτωση ήταν διαφορετική.

«Αυτή είναι η νεότερη περίπτωση που έχει αναφερθεί ποτέ ότι πληροί τα διαγνωστικά κριτήρια για πιθανή [νόσος Alzheimer] χωρίς αναγνωρισμένες γενετικές μεταλλάξεις», είπαν οι συγγραφείς, προσθέτοντας ότι σχεδόν όλοι οι προηγούμενοι νεότεροι ασθενείς ηλικίας κάτω των 30 είχαν γνωστές γενετικές μεταλλάξεις.

Διαβάστε ακόμη: