Έναρξη με την πολυβραβευμένη ταινία «Nayola» σε πανελλαδική πρεμιέρα, αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Ιβηρικής χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής, «Ανιμέισον & Αρχαία Ελλάδα» ως κύρια θεματική της διοργάνωσης, δύο θρυλικοί σκηνοθέτες της Ντίσνεϊ και η νέα ενότητα speed dating sessions της Αγοράς, είναι μερικά μόνο από τα highlights του προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, που θα πραγματοποιηθεί από 26 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου στη Σύρο.
Η «Nayola» του José Miguel Ribeiro, μία συμπαραγωγή τεσσάρων χωρών (Πορτογαλία, Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία), βραβευμένη σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον κόσμο, ανοίγει την αυλαία της φετινής διοργάνωσης. Πρόκειται για την ιστορία τριών γυναικών που μαστίζονται από τον 25ετή εμφύλιο πόλεμο της Ανγκόλα.
Αναγνωρίζοντας τη σημαντική θέση της δημιουργικής βιομηχανίας ανιμέισον στην Ιβηρική χερσόνησο και της άνθησης που παρατηρείται, τα τελευταία χρόνια, και στη Λατινική Αμερική, το Animasyros παρουσιάζει ένα ευρύ αφιέρωμα στις χώρες αυτές, με τίτλο «La Animaciόn Iberoamericana», με 5 ταινίες μεγάλου μήκους και προγράμματα ταινιών μικρού μήκους που επιμελούνται τα συνεργαζόμενα φεστιβάλ Animac Lleida από την Ισπανία και Cinanima από την Πορτογαλία. Τα προγράμματα αυτά θα παρουσιαστούν πριν από το Animasyros στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στο «Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα», με τίτλο «Anima Ancients», διατρέχει όλους τους πυλώνες του Φεστιβάλ και παρουσιάζει ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα 20 ταινιών για μικρούς και μεγάλους, μέσα από τις οποίες θα απολαύσουμε αρχαίους μύθους στη μεγάλη οθόνη και θα μάθουμε πώς ήταν πραγματικά η ζωή στην Αρχαία Ελλάδα. Το Animasyros 2023 παρουσιάζει, ακόμη, ένα αφιέρωμα στην πολωνική σκηνή ανιμέισον, στο οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις 17 καλύτερες σπουδαστικές ταινίες των τελευταίων ετών, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Etiuda & Anima της Κρακοβίας.
Στα highlights των φετινών προβολών μεγάλου μήκους δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί η βραβευμένη μεγάλου μήκους «Titina» της Νορβηγίδας Kajsa Næss, που περιγράφει τις περιπέτειες του Umberto Nobile και της σκυλίτσας του στην εξερεύνηση του αρκτικού κύκλου.
Κατά τη διάρκεια του Open Call συμμετοχών στα Διαγωνιστικά Τμήματα του Φεστιβάλ, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023 και ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, υποβλήθηκαν συνολικά περισσότερες από 3.000 συμμετοχές από 115 χώρες. Και φέτος, το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Animasyros περιλαμβάνει διακεκριμένες σε διεθνή φεστιβάλ ταινίες, καθώς και έργα διαχρονικά από παγκοσμίως καταξιωμένους επαγγελματίες. Ως προς το Διεθνές Φοιτητικό Πρόγραμμα, το Φεστιβάλ υποδέχεται τις καλύτερες σπουδαστικές ταινίες από διεθνώς αναγνωρισμένες σχολές. Πρωτότυπα και ρηξικέλευθα από τεχνικής ή σκηνοθετικής άποψης έργα από κάθε γωνιά του πλανήτη περιλαμβάνονται, επίσης, στο Διεθνές Πανόραμα, ενώ οι καλύτερες ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται, όπως κάθε χρόνο, στο αντίστοιχο Ελληνικό με βραβείο που αθλοθετείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Το πλούσιο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Animasyros περιλαμβάνει, επίσης, ταινίες K.ID.S με έργα για όλη την οικογένεια, καθώς και τις ταινίες του τμήματος Animapride με LGBTQI+ περιεχόμενο.
Η επιλογή των Διαγωνιστικών Τμημάτων θα ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: animasyros.gr .
Αγορά
Η Αγορά του Animasyros, ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του Φεστιβάλ -πλέον κέντρο αναφοράς για τη βιομηχανία του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία της διαμορφώνοντας διεθνείς συνεργασίες στο πλαίσιο του Pitching Forum ενώ, οι παρουσιάσεις, τα στρογγυλά τραπέζια, τα σεμινάρια, τα masterclasses, οι συναντήσεις δικτύωσης και η νέα ενότητα των speed dating sessions προσφέρουν τη δυνατότητα σε ένα διεθνές κοινό επαγγελματιών -και όχι μόνο- να προωθήσει το έργο του, να συναντηθεί με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, και να έρθει σε επαφή με τις επιτυχίες του μέλλοντος.
Και φέτος διοργανώνεται το τετραήμερο εργαστήριο προετοιμασίας (Pitching Coaching Workshop), με Pitching Workshop Tutor την Tünde Vollenbroek, συνιδιοκτήτρια και παραγωγό του animation house Studio Pupil, με πολυετή εμπειρία στο coaching σε μεγάλα φεστιβάλ. Ακόμα, οι Αμερικανοί σκηνοθέτες της Ντίσνεϊ John Musker και Ron Clements, που δημιούργησαν τη «Μικρή Γοργόνα» (1989) και την ταινία «Οι περιπέτειες του Ηρακλή» (1997) θα παρουσιάσουν ένα μοναδικό masterclass βασισμένο στην τελευταία και θα διηγηθούν ανάμεσα στα άλλα τα ταξίδια τους στην Ελλάδα που προηγήθηκαν της δημιουργίας της ταινίας.
Φέτος, στην Αγορά κάνει την εμφάνισή της, για πρώτη φορά, μία νέα δράση: το speed dating, με την υποστήριξη του Enterprise Greece. Δεκαπέντε Έλληνες δημιουργοί θα επιλεχθούν για να συμμετάσχουν σε σύντομες συναντήσεις 20′ με διεθνούς φήμης παραγωγούς και καλλιτέχνες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, να συζητήσουν μαζί τους για θέματα που αγγίζουν όλα τα στάδια παραγωγής μιας ταινίας ανιμέισον, να κάνουν pitch την ιδέα τους ή/και να μοιραστούν τις καλλιτεχνικές και επαγγελματικές τους αναζητήσεις, με σκοπό την εξεύρεση συμπαραγωγών ή και επαγγελματικών ευκαιριών σε διεθνές επίπεδο.
Εκπαιδευτικά εργαστήρια
Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια φέτος αντλούν έμπνευση από την κεντρική θεματική του Φεστιβάλ «Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα» ενώ εμπλουτίζονται και πειραματίζονται με νέες τεχνικές, όπως το sand animation (τεχνική της άμμου). Μαζί με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και επαγγελματίες, όπως ο Nicolas Fattouh (Λίβανος), οι Remco Polman και Jantiene de Kroon (Ολλανδία), η Μαργαρίτα Σιμοπούλου, η Έλενα Παυλάκη, ο Αγησίλαος Ρόμπολας, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, ΑμεΑ αλλά και άτομα τρίτης ηλικίας ζωντανεύουν κυκλαδικά ειδώλια, γίνονται για λίγο αρχαιολόγοι για να φέρουν στην επιφάνεια σπάνια ευρήματα, αποδομούν και φέρνουν στο σήμερα αρχαίους μύθους. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί ένα ξεχωριστό εργαστήριο κεραμικής με εισηγητή τον Μάνο Μαστοράκη, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα φτιάξουν το δικό τους κυκλαδικό ειδώλιο.
Την οπτική ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης και το επίσημο τρέιλερ (https://vimeo.com/844594151) υπογράφει το βραβευμένο animation studio Odd Bleat που ίδρυσαν το 2015 οι Γιάννης Ζουμάκης και Μάνος Γερογιάννης.