Μπορεί να μην ακούγεται ως η πιο προφανής υπόθεση για μια επιτυχημένη παράσταση, αλλά ένα μουσικό σκηνικό σε μια δημόσια τουαλέτα ουδέτερου φύλου έχει γίνει ένα από τα πιο περιζήτητα εισιτήρια στο φετινό Edinburgh Fringe.

Η Kyla Stroud είχε περάσει αρκετά χρόνια προσπαθώντας να κάνει ένα όνομα ως τραγουδίστρια-τραγουδοποιός όταν η πανδημία οδήγησε σε μια αναθεώρηση.

«Μέσα από το lockdown, πραγματικά έχασα την αγάπη μου με τη μουσική βιομηχανία», λέει η Kyla, η οποία επίσης έπεσε σε «μια πολύ ήπια πτώση ψυχικής υγείας».

«Απλώς προσπαθούσα να ξαναβρώ λίγη χαρά στη ζωή και ρώτησα τον εαυτό μου, “Πότε ήμουν ευτυχισμένος για τελευταία φορά; Όταν έκανα am dram [ερασιτεχνική δραματική] όταν ήμουν έφηβη. Ίσως θα έπρεπε να προσπαθήσω να γράψω μιούζικαλ.»

«Ήξερα ότι θα έπρεπε να είναι μια απλή ιδέα. Έτσι σκέφτηκα, καλά, τι θα ήταν ενδιαφέρον για μένα αυτή τη στιγμή;»

Αφού το lockdown χώρισε τους πάντες σωματικά – και με πολλούς ανθρώπους να εμφανίζονται πιο ψυχολογικά διαλυμένοι μετά το τέλος του – η Kyla αποφάσισε ότι το μιούζικαλ θα έπρεπε να συγκεντρώσει μια ομάδα αγνώστων.

«Ας βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε τους ανθρώπους που δεν πρέπει να συνδεθούν ή δεν θέλουν να συνδεθούν… ας τους κάνουμε να συνδεθούν, να βρουν τις ομοιότητές τους και να βρουν τη συμπόνια τους».

Οι συζητήσεις για την ταυτότητα φύλου ήταν επίσης όλο και περισσότερο στον αέρα και κοντά στην Kyla, η οποία χρησιμοποιεί τις αντωνυμίες το/τους.

Κάπως έτσι γεννήθηκε το μιούζικαλ So Public – The Musical“.

Η σειρά βλέπει τέσσερις φανταστικούς αγνώστους -με διαφορετικές απόψεις, προβλήματα και αντωνυμίες- να παγιδεύονται μαζί σε μια δημόσια τουαλέτα ουδέτερου φύλου.

Υπάρχει η Zo (που υποδύεται η Annabel Marlow), μια προνομιούχος ακτιβίστρια Gen-Z που είναι καθ’ οδόν για να ηγηθεί μιας διαμαρτυρίας κατά των φυτοφαρμάκων – Operation Pollination for the Nation.

Η Laura (Αλίσια Κοράλες) δεν είναι δυαδική, δεν είναι συγκρουσιακή και μόλις ανακάλυψε ότι η κοπέλα τους ήταν άπιστη.

Ο Finlay (Hugo Rolland), ένας ομοφυλόφιλος άνδρας, έχει ένα ακρωτηριαστικό άγχος και ένα ραντεβού για να σταματήσει τη διακοπή της Universal Credit του.

Είναι κοντά στην καρδιά της Kyla – ο μουσικός έχει μια διαταραχή πανικού και ήταν στην Universal Credit κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Ήταν πολύ συνυφασμένα μεταξύ τους».

Τέλος, ο Andrew (Andrew Patrick-Walker) είναι ένας μεσήλικας οικονομικός εργαζόμενος και λάτρης της ποδηλασίας που μπερδεύεται όταν του ζητούν τις αντωνυμίες του. «Είμαι μάγκας».

Ωστόσο, το μιούζικαλ προσπαθεί να αποφύγει να πάρει θέση σε έναν πολιτισμικό πόλεμο – όλοι οι χαρακτήρες είναι καλοσχηματισμένοι με βάθη που αποκαλύπτονται καθώς προχωρά η παράσταση.

Διαβάστε ακόμη: