Η τακτική της απόθεσης θυμάτων δολοφονιών σε βαλίτσες είναι μία κοινή πρακτική. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τέτοιου είδους τακτικές ακολουθούνται συνήθως από δράστες που δεν είχαν προμελετήσει το έγκλημά τους και καταφεύγουν σε αυτή την εύκολη λύση για να κρύψουν τα πτώματα. Οι συνθήκες που δημιουργεί το εσωτερικό της καθυστερούν ή εμποδίζουν ένα σημαντικό σημείο της αποσύνθεσης, το οποίο δεν είναι άλλο από την έλευση εντόμων.

Τα έντομα αποτελούν πολύ σημαντικό στοιχείο, αφού με τη μελέτη τους μπορεί να εκτιμηθεί ο χρόνος θανάτου, σε κάποιες περιπτώσεις η τοποθεσία, αλλά και η αιτία που τον προκάλεσε. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι η ανεπαρκής μελέτη σχετικά με τις συνθήκες που δημιουργούνται και τις αλλαγές που επιφέρει στο πτώμα η τοποθέτησή του σε μια βαλίτσα.

Κάτι που θέλουν να αλλάξουν επιστήμονες στην Αυστραλία, οι οποίοι έχουν τοποθετήσει σε βαλίτσες σχεδόν 70 πτώματα θνησιγενών χοίρων. Αυτά προσομοιώνουν τα αντίστοιχα ανθρώπινα και έχουν τοποθετηθεί σε βαλίτσες και κάδους σκουπιδιών, ώστε να μελετηθεί με ακρίβεια η αποσύνθεση κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Όργανα παρακολουθούν τη θερμοκρασία, την υγρασία και τη βροχόπτωση, έξω αλλά και μέσα στα δοχεία. Το πείραμα ξεκίνησε στις αρχές του 2022 και ολοκληρώνεται σύντομα, ενώ τα πρώτα δεδομένα θα παρουσιαστούν στο μεγαλύτερο συνέδριο εγκληματολογικής επιστήμης τον Φεβρουάριο του 2023.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πείραμα που έχει γίνει για τέτοιου είδους καταστάσεις. Μέχρι στιγμής έχουν καταλάβει ότι υπάρχουν έντομα που καταφέρνουν να εισχωρήσουν στις βαλίτσες, ίσως μέσω κάποιου κενού στο φερμουάρ.

Όπως και να έχει το πείραμα συνεχίζεται και τα αποτελέσματά του θα δώσουν στους ερευνητές τέτοιων εγκλημάτων πολύτιμες πληροφορίες για μελλοντικές υποθέσεις.

Διαβάστε ακόμη: