Το εμβόλιο Covid-19 της Pfizer είναι άκρως αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής αλλά και της ασυμπτωματικής λοίμωξης στις ηλικίες 12-18 ετών, δείχνει μεγάλη ισραηλινή μελέτη, την ώρα που οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν έγκριση του εμβολίου για παιδιά από πέντε ετών και άνω.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine εκτιμά ότι το εμβόλιο προλαμβάνει το 90% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και το 93% των συμπτωματικών κρουσμάτων μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση.

Τη μελέτη υπογράφουν ερευνητές του Χάρβαρντ και του ισραηλινού παρόχου υπηρεσιών υγείας Clalit, οι οποίοι συνέκριναν 94.354 εμβολιασμένους εφήβους 12-18 ετών και ισάριθμη ομάδα μη εμβολιασμένων εφήβων της ίδιας ηλικιακής ομάδας.

Τα δεδομένα αφορούσαν την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, όταν το στέλεχος Δέλτα είχε ήδη επικρατήσει στο Ισραήλ.

Η Clalit ανέφερε μάλιστα σε ανακοίνωσή της ότι η μελέτη είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν δημοσιευτεί ως τώρα για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στους εφήβους.

Διαφορετική μελέτη που παρουσίασαν αυτή την εβδομάδα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έδειχνε ότι το εμβόλιο της Pfizer προσφέρει αποτελεσματικότητα 93% στην πρόληψη των νοσηλειών μεταξύ εφήβων 12-18 ετών.

Το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη για άτομα 12 ετών και άνω, ωστόσο οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν αίτημα της εταιρείας για παιδιά 5-11 ετών.

Τους επόμενους μήνες αναμένονται τα αποτελέσματα και των κλινικών δοκιμών σε βρέφη έξι μηνών και άνω.