Περισσότεροι ήταν οι πολίτες που έκαναν την πρώτη δόση στη χώρα μας αυτή την εβδομάδα, παρά ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους ενώ την ίδια στιγμή το εμβολιαστικό πρόγραμμα βρίσκεται και πάλι στο peak του.

Σύμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη του ECDC για αυτή την εβδομάδα, οι εμβολιασμοί με πρώτη δόση τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στην κατηγορία των πολιτών άνω των 60 ετών ξεπέρασαν τους εμβολιασμούς με δεύτερη δόση, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασε και ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση.

Γράφημα με την πορεία των εμβολιασμών. Το βαθύ πράσινο αντιστοιχεί στην τρίτη δόση, το απαλό στην δεύτερη δόση (ή πρώτη αν είναι μονοδοκικό) και το πολύ απαλό πράσινο στην αναμνηστική δόση.

Στον ανανεωμένο διαδραστικό χάρτη του ECDC, η χώρα δεν έχει καταφέρει ακόμη να αποκτήσει το βαθύ πράσινο χρώμα που έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία ή ή Ισπανία.

Το ECDC αναφέρει πως το 67% των πολιτών επί του γενικού πληθυσμού έχει κάνει την πρώτη δόση.

Όσον αφορά τις δύο δόσεις το ποσοστό αυτό φτάνει το 62,8%, ενώ αναμνηστική δόση έχει κάνει το 18,3%. 

Η διαφορά σε σχέση με τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβριο είναι πως πλέον οι πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση είναι περισσότεροι από εκείνους που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, πράγμα που σημαίνει πως στο διάστημα αυτό χιλιάδες πολίτες επισκέφτηκαν το εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής τους, έκαναν την πρώτη δόση και τώρα αναμένουν να περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα ώστε να θεωρηθούν πλήρως εμβολιασμένοι.

Εκτός από τους αναθεωρημένους χάρτες του ECDC, οι αριθμοί των ραντεβού της τελευταίας εβδομάδας αποδεικνύουν την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος.

200.000 ραντεβού για πρώτη δόση μέσα σε 10 ημέρες

Συγκεκριμένα τις τελευταίες 10 ημέρες κλείστηκαν περισσότερα από 201.000 ραντεβού πρώτης δόσης, εκ των οποίων σχεδόν 88.000 αφορούσαν τους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω και σχεδόν 1.450.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, εκ των οποίων περισσότερα από 502.000 αφορούσαν πολίτες άνω των 60 ετών.

Χαμός για την αναμνηστική δόση – Πάνω από 82.000 εμβολιασμοί σε μία ημέρα

Μάλιστα μόνο στις 9/12/2021 πραγματοποιήθηκαν 13.743 εμβολιασμοί με την πρώτη δόση και 83.711 εμβολιασμοί με την αναμνηστική.

Για τον λόγο αυτό, χτες άνοιξαν ακόμη 110.000 ραντεβού 1ης-3ης δόσης, ενώ όσοι θέλουν θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο ΜΕΓΑ εμβολιαστικό κέντρο στη Γλυφάδα το οποίο ανοίγει τις πόρτες του, ή στο ΜΕΓΑ εμβολιαστικού κέντρου στο Περιστέρι που διπλασιάζει την δυναμικότητά του.

Εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα.

Επτά περιοχές με ικανοποιητικά ποσοστά στην πρώτη δόση

Τέλος επτά περιοχές αναδεικνύονται πρωταθλήτριες στους εμβολιασμούς με την πρώτη δόση.

Αυτή είναι ο κεντρικός τομέας Αθηνών που μόνο χτες, Πέμπτη, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 2.000 εμβολιασμοί, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με πάνω από 1.500 εμβολιασμούς.

Μάλιστα στην συμπρωτεύουσα η ζήτηση είναι αρκετά μεγάλη με την αναμονή για αναμνηστική δόση να ξεπερνά ακόμη και τον ένα μήνα, καθώς προτεραιότητα δίνεται σε όσους δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη. Η  δυναμική πάντως του συστήματος αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη είναι στο 100% για πρώτη και για τρίτη δόση.

Ικανοποιητική εικόνα παρουσιάζει η Εύβοια (226 εμβολιασμοί χτες) , η Πέλλα (286 εμβολιασμοί χτες), η Αιτωλοακαρνανία (301 εμβολιασμοί χτες)  και το Ηράκλειο της Κρήτης (372 εμβολιασμοί).

Πάνω από 10.000 εμβόλια την ημέρα στην Αθήνα για αναμνηστική δόση

Όσον αφορά τα εμβόλια για την αναμνηστική δόση ανά ημέρα, να σημειωθεί πως μόνο στον κεντρικό τομέα αθηνών χτες έγιναν πάνω από 10.000 εμβόλια, ενώ εντυπωσιακό είναι και το νούμερο της Λάρισας όπου χτες εκεί έκαναν την τρίτη δόση πάνω από 2.000 πολίτες.