Συζήτηση έχει ξεκινήσει στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ώστε να πραγματοποείται, μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, στους 5 μήνες η τρίτη δόση.

Ο ρυθμός των εμβολιασμών και κυρίως των ραντεβού για την πρώτη δόση συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό.

Μέχρι χθες οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της covid-19 ανέρχονταν σε 6.481.011. Το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου προγραμματίστηκαν περισσότερα από 350.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση.

Κινητικότητα και συζητήσεις σε επιστημονικό και κυβερνητικό επίπεδο καταγράφονται όμως και για το μείζον ζήτημα της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου, για την περαιτέρω θωράκιση του τείχους ανοσίας.

Εμβολιασμός: Στους 5 μήνες η τρίτη δόση - Τι συζητούν οι Ειδικοί

Στους 5 μήνες η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού;

Η επίσπευση της τρίτης δόσης απασχολεί τους ειδικούς, που παρατηρούν ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων -ηλικίας άνω των 65 χρόνων στην πλειονότητά τους που εμβολιάστηκαν τους πρώτους μήνες του έτους- που εκδηλώνουν σοβαρή μορφή της νόσου covid-19 καταγράφει μικρή αύξηση. Και επιβεβαιώνει τις επιστημονικές μελέτες για τη μείωση της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο με την πάροδο του χρόνου, ιδίως μετά το εξάμηνο.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητείται στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μειωθεί το χρονικό διάστημα που είχε τεθεί ως ελάχιστο μεταξύ της δεύτερης δόσης και της αναμνηστικής, δηλαδή οι έξι μήνες στους πέντε, ώστε να θωρακίζονται νωρίτερα ομάδες πληθυσμού που το έχουν ανάγκη.

Υπενθυμίζεται ότι προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η απόφαση που ανακοίνωσε προχθές ο αρμόδιος για την εμβολιαστική εκστρατεία γενικός γραμματέας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ότι από μεθαύριο, Παρασκευή, θα ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της αναμνηστικής δόσης δύο εβδομάδες πριν τη συμπλήρωση του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση. Έτσι θα κερδίζεται πολύτιμος χρόνος και με τον έγκαιρο προγραμματισμό το ραντεβού για την τρίτη δόση θα κλείνεται ακριβώς στους έξι μήνες και όχι αργότερα.

Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 711.013 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης.

Παράλληλα, με την εμβολιαστική εκστρατεία που παρουσιάζει κινητικότητα, βρίσκεται σε εξέλιξη και η «σκληρή» διαδικασία της φυσικής ανοσίας.