Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χορηγηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου και στον γενικό πληθυσμό αφήνουν οι ειδικοί. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης ο οποίος εξήγησε πως η βιασύνη για τη χορήγησή της συνδέεται με την επιδημιολογική και εμβολιαστική εικόνα της χώρας.

Γιατί προκύπτει ανάγκη για τρίτη δόση

«Προφανώς η Δανία και η Πορτογαλία με 90%-95% εμβολιαστική κάλυψη στις μεγάλες ηλικίες και πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο μπορεί να μην πάρει απόφαση για τρίτη δόση. Η απόφαση αυτή συσχετίζεται με αναποτελεσματική εμβολιαστική κάλυψη των μεγάλων ηλικιών», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αν είχαν εμβολιαστεί όλοι οι μεγάλοι, δε θα υπήρχε τέτοια ζέση για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Σχολιάζοντας την τρίτη δόση και την ανάγκη που έχει επιβληθεί για τη χορήγησή της, σημείωσε επίσης πως σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς και τους πολίτες άνω των 60 ετών, πρόκειται για μια σωστή απόφαση. Προφανώς η Δανία και η Πορτογαλία με 90%-95% εμβολιαστική κάλυψη στις μεγάλες ηλικίες και πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο μπορεί να μην πάρει απόφαση για τρίτη δόση. Η απόφαση αυτή συσχετίζεται με αναποτελεσματική εμβολιαστική κάλυψη των μεγάλων ηλικιών», δήλωσε και πρόσθεσε ότι αν είχαν εμβολιαστεί όλοι οι μεγάλοι, δε θα υπήρχε τέτοια ζέση για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Παράλληλα, τόνισε ότι εν λόγω δόση ενισχύει την άμυνα των ανθρώπων και  δε βλάπτει τον οργανισμό μας σημειώνοντας ότι πολλοί υγειονομικοί που εμβολιάστηκαν στην αρχή, τώρα νοσούν βαριά, γιατί έπεσε η άμυνα του οργανισμού.

Ωστόσο, επισήμανε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson& Johnson, αν δηλαδή θα κάνουν το ίδιο εμβόλιο ή mRNA.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό. «Είναι πιθανόν να αποφασιστεί η χορήγηση τρίτης δόσης και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, με βάση ηλικιακά κριτήρια, την επαγγελματική απασχόληση και τις συνοδούς παθήσεις. Δεν αποκλείουμε τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Όλα όσα αλλάζουν από Δευτέρα

Βασιλακόπουλος: 100% ασφαλής η τρίτη δόση

Για τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση μίλησε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι ασφαλής. «Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση της Επιτροπής. Η τρίτη δόση είναι προαιρετική, ωστόσο είναι πολύ ισχυρή η σύσταση. Για τις ηλικίες που έχει ανοίξει πάντως συνίσταται», είπε στο MEGA.

«Η τρίτη δόση στην τεράστια πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι 100% ασφαλής. Όταν ξεκινήσαμε τους εμβολιασμούς ο κόσμος πήγαινε και εμβολιαζόταν ανάλογα την ηλικιακή του ομάδα, ακόμα και άτομα που έχουν νοσήσει. Κανένας δεν έπαθε τίποτα, ίσα ίσα, έχουν καλύτερη ανοσία», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο την ασφάλεια που παρέχει η τρίτη δόση.

Στη συνέχεια ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε τους λόγους που η επιτροπή του FDA δεν επέτρεψε την τρίτη δόση εμβολίου σε όλο τον πληθυσμό. «Έχω την αίσθηση ότι ανάλογα με το τι εμβόλιο θα έχει κάνει το άτομο, στο εξάμηνο ή οκτάμηνο θα μπορέσουν κι άλλες ηλικιακές ομάδες να εμβολιάζονται. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο μετά τον εμβολιασμό από τους νέους ανθρώπους», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι για να μετρήσουμε την προστασία δεν αρκεί μόνο το τεστ αντισωμάτων.

«Οι ευπαθείς ομάδες στην Αμερική δεν είναι μόνο οι ανοσοκατεσταλμένοι, όπως γίνεται στην Ελλάδα, αλλά και άλλες ομάδες ατόμων που έχουν αυξημένο κίνδυνο. Η Βρετανία έβαλε το όριο των 50 ετών. Δεν υπάρχει μία μόνο παγκόσμια γραμμή», κατέληξε.

Εμβολιασμός: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για να κάνουν τρίτη δόση οι άνω των 60 και οι υγειονομικοί

Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού για τους άνω των 60 ετών αλλά και τους υγειονομικούς. Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα που διαμένουν στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 τη Δευτέρα.

Πότε θα χορηγείται η τρίτη δόση

Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη δόση θα χορηγείται αφού περάσουν 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους με δεύτερη δόση. Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική και πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται κάποιος που έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων (Pfizer, AstraZeneca, Moderna) ή μία με το μοσοδοσικό της Johnson & Johnson. Η αναμνηστική δόση, είπε, αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί περισσότερο η προστασία.

 

Συμπλήρωσε ότι η λίστα των δικαιούχων για τρίτη δόση, μόλις παρέρχεται 6μηνο από την ημερομηνία της δεύτερης δόσης, θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την τρίτη δόση.