Στα 50 ευρώ ανέρχεται η αμοιβή του παιδιάτρου

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε για την χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας 12- 17 ετών από τον παιδία. Εξήγησε πως, το οικονομικό βάρος για το εμβόλιο των παιδιών δεν βαραίνει τους γονείς, οι παιδίατροι, ωστόσο, θα αμείβονται. Ειδικότερα για τις περιπτώσεις στις οποίες κάποιος αδυνατεί να πάει στο ιατρείο και είναι αναγκαστικός ο εμβολιασμός του στο σπίτι, ο γιατρός θα αμείβεται με 50 ευρώ από το κράτος.

«Οι γονείς καλούν τον παιδίατρο για ραντεβού, όπως κάνουν πάντα, και το εμβόλιο θα γίνεται στο ιατρείο. Το κόστος των 20 ευρώ ανά εμβολιασμό βαραίνει το κράτος και όχι τους γονείς. Σχετικά με την αποθήκευση του εμβολίου, το εμβόλιο της Pfizer διατηρείται σε βαθιά κατάψυξη για έξι μήνες, σε ξερό πάγο για 15 μέρες και σε απλό ψυγείο για πέντε μέρες», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σχετικά με την οδηγία για κλείσιμο τμημάτων στην περίπτωση που νοσήσει το 50+1% των μαθητών, ο κ. Εξαδάκτυλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι, λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης, «αν έχουμε παιδιά που νοσούν στα αλήθεια, το ποσοστό 50+1 θα καλυφθεί πάρα πολύ γρήγορα».

Το 75% των εμβολιασμών στα παιδιά γίνεται από τους παιδιάτρους

Οι εκπρόσωποι των παιδιάτρων είχαν συναντήσεις με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών, δεδομένης της καταλυτικής συμβολής τους στον εμβολιασμό γενικώς των παιδιών αλλά και της σχέσης εμπιστοσύνης που διατηρούν με τους γονείς.

Είναι ενδεικτικό ότι το 75% των εμβολιασμών στα παιδιά γίνεται από τους παιδιάτρους στα ιατρεία τους. Στο πλαίσιο αυτό, είχε προταθεί από τους ίδιους να αναλάβουν τον ίδιο ρόλο και στην διαχείριση του νέου εμβολίου. Κατά πληροφορίες, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ήταν θετικά και το ζήτημα παραπέμφθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη διευθέτηση τεχνικών θεμάτων, όπως π.χ. ο τρόπος διάθεσης των εμβολίων στους ιδιώτες παιδιάτρους.

Υπενθυμίζεται ότι τα παιδιά ηλικίας άνω των 12 χρόνων μπορούν να λάβουν μόνο σκεύασμα mRNA, οι συνθήκες φύλαξης και συντήρησης του οποίου έχουν ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα κλασικά εμβόλια. Κι αυτό διότι πρόκειται για φιαλίδια των πέντε δόσεων που διατηρούνται κλειστά στο ψυγείο για 28 ημέρες αλλά εάν ανοιχθούν πρέπει να χορηγηθούν εντός λίγων ημερών.

Η πρόταση που είχε γίνει από τους παιδιάτρους προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν να συγκεντρώνουν τα εμβολιαστικά ραντεβού ανά εβδομάδα και να λαμβάνουν από συγκεκριμένα σημεία, πχ νοσοκομεία ή μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, τον αριθμό των αναγκαίων φιαλιδίων.

Υπενθυμίζεται πως την προσεχή Δευτέρα περίπου 600.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα βρεθούν και πάλι στις σχολικές αίθουσες, με τους ειδικούς όμως να εκτιμούν ότι τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο αυξημένος έλεγχος (testing) των μαθητών στις σχολικές μονάδες δεν θα μπορέσουν να υψώσουν τείχος προστασίας έναντι του κορωνοϊού, χωρίς το «δομικό υλικό» του εμβολίου για τη λοίμωξη covid-19. Οι ειδικοί ζητούν από τους γονείς να σπεύσουν να θωρακίσουν τα παιδιά τους ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς πρωτίστως για την ατομική τους προστασία, τη σωματική (ιδιαίτερα για τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα) αλλά και την ψυχική τους υγεία.

Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 έχει εμβολιαστεί το 9,6%

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 9,6% και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 11,5% και στην ομάδα των μαθητών ηλικίας 15-17 χρόνων η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται στο 20% και με τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί φτάνει το 23,1%.