Προ των πυλών βρίσκεται η επέκταση για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμών έναντι της covid-19 και σε ηλικιακές ομάδες κάτω των 60 ετών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Πλεύρης προανήγγειλε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες. Όπως είπε, έχει σχεδόν αποφασιστεί, η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού να είναι επτά μήνες και όσοι δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση θα θεωρούνται ανεμβολιαστοι.

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 50 ετών. «Δεν είμαστε δογματικοί στην υποχρεωτικότητα αλλά εξετάζουμε να επεκταθεί με ηλικιακά κριτήρια» επεσήμανε.

Πλεύρης: Θα επανεξεταστεί το πλαίσιο για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμών

«Η κυβέρνηση προφανώς και στο επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και της υποχρεωτικότητας που υπάρχει ως προς τους εμβολιασμούς, αφού έχουμε δει ότι υπάρχει μεγάλη κάλυψη και επιθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν και λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την υποχρεωτικότητα, καθώς επίσης και για το χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμένων, καθώς αντιστοίχως έχουμε δει ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών, που η αναμνηστική δόση έγινε εμμέσως υποχρεωτική, καθώς δεν υπάρχουν τα προνόμια όσων είναι εμβολιασμένων και δεν την έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, θεωρούμε ότι αυτό δείχνει το δρόμο ότι μπορούμε να έχουμε αντίστοιχες ρυθμίσεις, προκειμένου να έχουμε τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη που μας προστατεύει από τον κορωνοϊό», σημείωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού ο Γ. Παυλάκης

Υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών τάχθηκε ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Το τσουνάμι τώρα αρχίζει. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα», τόνισε ο κ. Παυλάκης, χαρακτηρίζοντας τοξικό να λέμε ότι τελειώνει η πανδημία. Όπως ανέφερε ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει μπορεί να ξανακολλήσουν.

Για το τι πρέπει να κάνουμε ο κ. Παυλάκης είπε ότι χρειάζεται μαζικός εμβολιασμός ολοένα και υποχρεωτικός για να σταματήσει η πανδημία. «Αναγκαία τα εμβόλια και πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά», σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να παρθούν μέτρα.

Η Δέλτα και η Όμικρον δεν σταματάει παρά μόνο με σταμάτημα των ανθρώπινων επαφών. Αναφερόμενος στα πάρτι λόγω των εορτών σχολίασε ότι όσο λιγότερες επαφές, τόσο το καλύτερα. Όσο πιο νωρίς παίρνονται τα μέτρα, τόσο πιο ήπια είναι όπως συμβαίνει με τις πυρκαγιές.  Κατά τον κ. Παυλάκη η χώρα μας θα μπορούσε να αποφύγει το τσουνάμι, εάν είχαμε πάρει μέτρα από το φθινόπωρο.

«Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά με νεροπίστολο έχοντας απέναντι τον ιό με πολυβόλο. Τα μέτρα πρέπει να είναι ανάλογα της απειλής».

«Εάν το τσουνάμι κορυφωθεί στα μέσα Ιανουαρίου εκτίμησε ότι δεν είναι σοφό να ανοίξουν τα σχολεία». Έκρουσε παράλληλα το καμπανάκι ότι δεν πρέπει να επαναπαυθούμε, επισημαίνοντας πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα κατεύθυνση και σηματοδοτούν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Νέα μέτρα: Χωρίς μουσική σε εστίαση και διασκέδαση – Πρωτοχρονιά έως τις 02:00