Μονόδρομος για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας απέναντι στο κορωνοϊό, θεωρείται ο εμβολιασμός, κάτι που δείχνουν να καταλαβαίνουν οι νέοι, σπεύδοντας να κλείσουν ραντεβού.

Από το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες 30 έως 39 ετών, ήδη κλείστηκαν τα πρώτα 60.000 ραντεβού. Από την Μεγάλη Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44, ενώ τρεις μέρες μετά, το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 45-49.

Γαλλικό Πρακτορείο: Πάνω από 400 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εκατομμύρια εμβολιασμοί, με την κυβέρνηση να στοχεύει στα 5 εκατομμύρια έως τα τέλη Μαΐου, οδηγώντας στην επιστροφή στην κανονικότητα και απομακρύνοντας ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της επιδημίας, με το οποίο πολλές χώρες έχουν βρεθεί ήδη αντιμέτωπες. Ειδικότερα, 2.025.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, που αντιστοιχεί στο 19,3% ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι 845.000 ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8%.

Κλείστηκαν 60.000 ραντεβού

Όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, από χθες το βράδυ έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-39 και ήδη πολλοί συμπολίτες μας έλαβαν σχετικό μήνυμα στο κινητό τους.

Διευκρίνισε ότι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι πολίτες που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι διαφορετικά από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, καθώς καλούνται να μπουν στην πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού ή να απευθυνθούν στον φαρμακοποιό τους, αφού ο στόχος είναι να εμβολιαστούν άμεσα.

Ήδη χθες το βράδυ κλείστηκαν 60.000 ραντεβού για 30.000 πολίτες, είπε.

Ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε Ελλάδα και Ευρώπη | Η Εφημερίδα των  Συντακτών

Για τους 40αρηδες

Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την ηλικιακή ομάδα 40-44, η πλατφόρμα για την οποία θα ανοίξει την Μεγάλη Πέμπτη και η οποία θα εμβολιαστεί επίσης με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ το Μεγάλο Σάββατο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45-49, η οποία όμως θα μπορεί να εμβολιαστεί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Για αυτή την ηλικιακή ομάδα,  ο υπουργός σημείωσε ότι θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία με το κανονικό μήνυμα της άυλης συνταγογράφησης, όπου θα αποσταλούν συγκεκριμένες ημερομηνίες για το πρώτο και το δεύτερο ραντεβού, το οποίο -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης- «μπορεί να το κάνει κάποιος σε άλλη πόλη ενόψει του καλοκαιριού που θα επιτραπούν κι οι μετακινήσεις.

Εδώ και λίγες ημέρες έχουμε δώσει την δυνατότητα στην πλατφόρμα να μπορείς να κλείσεις το ραντεβού του δεύτερου εμβολίου σε άλλη πόλη, προκειμένου να βελτιώσουμε τη δυνατότητα των πολιτών να κάνουν το εμβόλιο όπου κι αν βρίσκονται ή όπου κι αν θα βρίσκονται ενόψει του καλοκαιριού.

Είναι ευέλικτο το ραντεβού μπορεί κάποιος να αλλάξει την ημερομηνία και την τοποθεσία. Αυτή την στιγμή η πλατφόρμα δίνει άλλη μια δυνατότητα -όσον αφορά το εμβόλιο της Astra Zeneca- να αλλάξει κάποιος το δεύτερο ραντεβού του ως και τις 8 εβδομάδες, να το φέρουν δηλαδή πιο κοντά».

Εμβολιαστική κάλυψη

Μέχρι τώρα, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ως εξής:

  • Οι 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
  • Οι 80-84 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
  • Οι 75-79 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 71%, με κλεισμένα ραντεβού στο 78%
  • Οι 70-74 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 55%, με κλεισμένα ραντεβού στο 73%
  • Οι 65-69 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 35%, με κλεισμένα ραντεβού στο 71%
  • Οι 60-64 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 51%, με κλεισμένα ραντεβού στο 64%
  • Οι 55-59 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 53%
  • Οι 50-54 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 43%.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.