Σε αντίθεση με πολλά παιδάκια που γεννιούνται «ασχημόπαπα» και εξελίσσονται σε κύκνους, η ‘Εμιλι Ρατακόφσκι γεννήθηκε όμορφη.

Σύμφωνα με τη μητέρα της, Κάθι, ο γιατρός που την έφερε στον κόσμο σήκωσε μετά τον τοκετό ψηλά το τέλειο βρέφος και αναφώνησε: «Κοιτάξτε πόσο ψηλή και όμορφη είναι!». Την επόμενη μέρα, σύμφωνα πάντα με τις αφηγήσεις της μαμάς του μοντέλου, ο μαιευτήρας έφερε τα δικά του παιδιά στο νοσοκομείο απλώς και μόνο για να τη δουν. «Ήσουν τόσο όμορφο μωρό» της έλεγε πάντα με περηφάνια η μητέρα της.

Στο βιβλίο δοκιμίων της που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 9 Νοεμβρίου με τίτλο «My Body», η 30χρονη σήμερα Ρατακόφσκι αναλύει το τίμημα της ομορφιάς που χρειάστηκε να πληρώσει η ίδια. Αποκαλύπτει την εμμονή της οικογένειάς της με την εμφάνισή της και τον τρόπο με τον οποίο ενήλικα πρόσωπα γύρω της «σεξουαλικοποίησαν» (δηλαδή απέδωσαν σεξουαλικά χαρακτηριστικά) στο σώμα της από πολύ μικρή ηλικία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, πολλά χρόνια προτού ο μεθυσμένος Thicke «χουφτώσει» το γυμνό της στήθος (όπως ισχυρίζεται η ίδια) κατά τα γυρίσματα του βίντεο κλιπ για το Blurred Lines, ένας δάσκαλος γυμνασίου της της είχε τραβήξει το πίσω μέρος του σουτιέν, σε μια ιδιαίτερα ανάρμοστη χειρονομία.

Η απίστευτα επιτυχημένη συμμετοχή της στα 21 της χρόνια στο διαβόητο κλιπ του Thicke, αποτέλεσε την αφετηρία για μια λαμπρή καριέρα τοπ μόντελ, influencer και επιχειρηματία για τη Ρατακόφσκι. Πριν από μερικά χρόνια έδινε συχνά συνεντεύξεις υπερασπιζόμενη τις σέξι σέλφι και τις ημίγυμνες φωτογραφίσεις της, λέγοντας ότι αυτές οι επιλογές την κάνουν να νιώθει πιο δυνατή, για να συνειδητοποιήσει τελικά μετά από κάποιο καιρό ότι σε πολλές περιπτώσεις είχε ελάχιστη ή και καθόλου δύναμη.

«Η ομορφιά ήταν ο δικός μου τρόπος να είμαι ξεχωριστή»

Από πολύ μικρή ηλικία, η Ρατακόφσκι είχε καταλάβει ότι η εμφάνισή της την έκανε να ξεχωρίζει, ιδίως στα μάτια των γονιών της.

Μεγαλώνοντας ως μοναχοπαίδι στο Σαν Ντιέγκο, άκουγε συχνά τη μητέρα της να αφηγείται ιστορίες από την εποχή που η ίδια ήταν μια εντυπωσιακή καλλονή. Η Κάθι, φιλόλογος στο επάγγελμα, περιέγραφε πως, όταν ήταν μικρή, έμοιαζε με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ ή τη Βίβιαν Λι, πως τα αγόρια τη λάτρευαν και την «έστηναν» κάτω από το παράθυρο του σπιτιού της, ενώ τα κορίτσια τη ζήλευαν και την υπονόμευαν. Μέσω αυτών των αφηγήσεων η Ρατακόφσκι πείστηκε ότι αυτή θα ήταν και η δική της κληρονομιά.

«Προσπαθούσα να υπολογίσω πού ακριβώς πίστευαν οι γονείς μου ότι ανήκω στον κόσμο των καλλονών. Έδειχνε να είναι σημαντικό και για τους δύο, ιδίως για τη μητέρα μου, να θεωρείται η κόρη τους όμορφη», γράφει το μοντέλο. Όπως αποκαλύπτει, τα βράδια προσευχόταν να την κάνει ο θεός «την πιο όμορφη».

«Η ομορφιά ήταν ο δικός μου τρόπος να είμαι ξεχωριστή. Όταν ήμουν ξεχωριστή, τότε ήταν που ένιωθα πιο θερμή την αγάπη των γονιών μου», γράφει η 30χρονη.

Όταν ήταν 14 ετών, ο κόσμος του μόντελινγκ της «χτύπησε την πόρτα»

Την πρώτη φορά που την πλησίασε ένας ατζέντης πρακτορείου, το νεαρό κορίτσι περίμενε στην ουρά για να πληρώσει σε ένα παντοπωλείο. Μετά τη συζήτησή τους, το μελλοντικό μοντέλο ξέσπασε σε λυγμούς νομίζοντας ότι τα «headshots» (φωτογραφίες) που της είπε ο άνδρας ότι χρειάζεται σήμαιναν… «ενέσεις στο κεφάλι». Ωστόσο η Ρατακόφσκι διαισθάνθηκε ότι το μόντελινγκ θα ευχαριστούσε τους γονείς της. Τη συνόδευαν σε κάστινγκ όπως οι περισσότεροι γονείς συνόδευαν τους συνομηλίκους της σε αθλητικούς αγώνες. Ο πατέρας της, δάσκαλος καλλιτεχνικών στο Γυμνάσιο, έδειξε την πρώτη της επαγγελματική «καρτέλα» ως μοντέλο – με τις διαστάσεις και τις φωτογραφίες της – στην τάξη του. Και οι δυο γονείς της πόσταραν στο Facebook φωτογραφίες από τις δουλειές της ως μοντέλο.