Συναγερμός στη ρωσική πρωτεύουσα και το Ροστόφ, μετά την επικίνδυνη κορύφωση της κόντρας μεταξύ του επικεφαλής των μισθοφόρων της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν και της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας. Ο ίδιος δήλωσε τα ξημερώματα πως οι άνδρες του πέρασαν από το έδαφος της Ουκρανίας σε αυτό της Ρωσίας, στην πόλη του Ροστόφ, διατρανώνοντας πως θα φθάσει «μέχρι τέλους», πως είναι έτοιμος να πεθάνει μαζί με τους 25.000 άνδρες του για να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό» και λίγο νωρίτερα υποστήριξε ότι οι μαχητές του κατέρριψαν ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο. Η Μόσχα διέταξε έρευνα σε βάρος του Πριγκόζιν για υποκίνηση ένοπλης ανταρσίας και ανακοίνωσε αντιτρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας, ενώ ανακοινώθηκε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν θα προχωρήσει αργότερα σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

«Θα πάω μέχρι τέλους»

Σε ηχητικό μήνυμά του που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram, ο κ. Πριγκόζιν ανέφερε πως οι άνδρες του μπήκαν στην πόλη Ροστόφ της Ρωσίας (νότια). Οι μισθοφόροι «δεν θα δώσουν μάχη παρά μόνο με επαγγελματίες», είπε προσθέτοντας πως δεν θέλει να σκοτώσει «παιδιά», είπε ότι δεν άνοιξαν πυρ εναντίον αποσπάσματος που αναπτύχθηκε για να τους εμποδίσει. Πρόσθεσε ωστόσο «θα καταστρέψουμε όποιον μπει στον δρόμο μας».

Ο κ. Πριγκόζιν δεν παρουσίασε κάποια απόδειξη για τις δηλώσεις του και το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει αν είναι ακριβείς.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο κ. Πριγκόζιν υποστήριξε σε προηγούμενο ηχητικό μήνυμά του ότι ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου, ο Βαλερί Γκεράσιμοφ, έδωσε διαταγή να βομβαρδιστούν μονάδες της Βάγκνερ παρότι κινούνταν ανάμεσα σε πολιτικά οχήματα.

Σε αλλεπάλληλα ηχητικά μηνύματά χθες χθες όλη την ημέρα, ο επικεφαλής της Βάγκνερ ανέφερε πως πλήγματα του ρωσικού στρατού προκάλεσαν «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων» στις τάξεις της.

«Διεξήγαγαν πλήγματα, πλήγματα με πυραύλους, εναντίον στρατοπέδων μας. Πολύ μεγάλος αριθμός των μαχητών μας σκοτώθηκε», είπε, κατηγορώντας τον ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού πως διέταξε τις επιθέσεις.

Οι κατηγορίες αυτές «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν προβοκάτσια», αντέτεινε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Καλεί τους μαχητές της Wagner να εγκαταλείψουν τον Πριγκόζιν

«Ένοπλη εξέγερση» χαρακτήρισε τη στάση το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καλώντας τους μαχητές της να μην υπακούσουν στις εντολές του επικεφαλής τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS το ρωσικό υπουργείο, κάλεσε τους μαχητές της Wagner να επιδείξουν σύνεση και να έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους του υπουργείου.

Παράλληλα, διαμήνυσε πως θα εγγυηθεί την ασφάλεια όσων εξ αυτών δεν συστρατευτούν με τη μισθοφορική οργάνωση.

Καταλήγοντας, επισημάνθηκε ότι είχαν ήδη βοηθήσει τους διοικητές και τους μαχητές Wagner που στράφηκαν στις αρμόδιες ρωσικές αρχές να επιστρέψουν με ασφάλεια στα μόνιμα σημεία ανάπτυξής τους.

Παίρνουν θέσεις μάχης στο Ροστόφ

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία, με τον στρατό της Wagner να έχει καταλάβειτην πόλη Ροστόφ και, κατά πληροοφίες, και την Βορόνεζ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Παράλληλα, κηρύχθηκε αντιτρομοκρατικό καθεστώς σε ολόκληρη τη Μόσχα, ενώ ο Πούτιν ετοιμάζεται να απευθύνει διάγγελμα στον ρωσικό λαό.

Διαβάστε περισσότερα