Το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca είναι πιθανό να ευθύνεται για τα σπάνια περιστατικά θρόμβωσης μεταξύ των ληπτών, κρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Η θρόμβωση θα αναγνωριστεί ως «πιθανή παρενέργεια» του εμβολίου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ.

Τόνισε πάντως πως όλα τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερσταθμίζουν τους κινδύνους, δεδομένου ότι η Covid-19 είναι «πολύ σοβαρή ασθένεια» που μπορεί να προκαλέσει θάνατο.

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες του Vaxzevria (πρώην εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca).

Αυτή την ώρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δίνει συνέντευξη Τύπου.

Ο EMA υπενθυμίζει στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο να παραμένουν ενήμεροι για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν σημειωθεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Επιπλέον, η επιτροπή αναφέρει πως τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως εάν εμφανίσουν συμπτώματα αυτού του συνδυασμού θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.