Σε επίπεδα ρεκόρ σκαρφάλωσαν πέρυσι οι εξεγωγές ελβετικών ρολογιών, καθώς όχι μόνο οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές αλλά και αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αποστολές φθηνότερων ρολογιών χαλαζία, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Οι εξαγωγές ρολογιών έφτασαν τα 26,7 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (30,9 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, αλλά ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων υποχώρησε στο 3,6% το δεύτερο εξάμηνο του έτους από 11,8% το πρώτο εξάμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδία της  βιομηχανίας ρολογιών στην Ελβετία.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, oι αγοραστές ρολογιών συγκρατούν τις δαπάνες εν μέσω οικονομικών και γεωπολιτικών ανησυχιών. Την ίδια ώρα, η εκτίναξη της αξίας του ελβετικού φράγκου πιέζει τους παραγωγούς.

«Οι συνεργάτες και ιδιαίτερα οι προμηθευτές αναμένουν λιγότερο θετικές προοπτικές για φέτος», ανέφερε η Ελβετική Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

«Παρόλο που η υποτονική πορεία της οικονομίας φαίνεται να έχει μόνο μερικό αντίκτυπο στην αγορά ειδών πολυτελείας μέχρι στιγμής, επηρεάζει ωστόσο την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε όλα τα επίπεδα και αρκετές μάρκες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι προτίθενται να είναι προσεκτικές στις προβλέψεις τους».

Το Bloomberg News είχε ήδη από πέρυσι επισημάνει την επιβράδυνση που πλήττει τον κλάδο, αφού η ζήτηση για ακριβά ρολόγια από μάρκες όπως η Rolex, η Patek Philippe και η Audemars Piguet εκτοξεύτηκε σε πρωτοφανή επίπεδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αμέσως μετά.

Ισχυρό φράγκο

Η ομοσπονδία ανέφερε ότι το ισχυρό φράγκο αναμένεται να συνεχίσει να πιέζει τους ωρολογοποιούς και το 2024, ιδίως στις μικρές και μεσαίες κατηγορίες. Ο πρόεδρος της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας Τόμας Τζόρνταν δήλωσε προσφάτως ότι η υψηλή αξία του ελβετικού νομίσματος πλήττει τους εξαγωγείς.

Παρά την επιβράδυνση, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,6% σε επίπεδο ρεκόρ το 2023, δήλωσε η Ομοσπονδία. Ο όγκος αυξήθηκε κατά 7,2% σε 16,9 εκατομμύρια μονάδες, καθώς οι αποστολές του δημοφιλούς Omega MoonSwatch ώθησαν τις εξαγωγές ρολογιών χαλαζία σε πάνω από 10 εκατομμύρια μονάδες.

Οι ΗΠΑ παρέμειναν ο κορυφαίος προορισμός για τα ελβετικά ρολόγια με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 7% στο έτος, φτάνοντας σε 4,1 δισεκατομμύρια φράγκα και αντιπροσωπεύοντας περίπου το 16% των συνολικών εξαγωγών. Οι αποστολές προς την Κίνα αυξήθηκαν σχεδόν 8% κατά τη διάρκεια του έτους σε περίπου 2,8 δισεκατομμύρια φράγκα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% των εξαγωγών.

Τα ακριβά ρολόγια των κορυφαίων κατασκευαστών συνέχισαν να οδηγούν τα κέρδη με τα ρολόγια σε τιμές άνω των 3.000 φράγκων να αντιπροσωπεύουν το 92% της συνολικής αύξησης της αξίας.

Τα ρολόγια με τιμές χονδρικής 200 φράγκων ή λιγότερο, όπως το Omega MoonSwatch της Swatch Group, ήταν υπεύθυνα για το 83% της αύξησης του όγκου, δήλωσε η Ομοσπονδία.

Διαβάστε ακόμη: