Την ώρα που οι περισσότερες χώρες παγκοσμίως δίνουν “μάχη” με τον πληθωρισμό ένα πολύ μικρό Εθνος στην Δυτική Ευρώπη, η Ελβετία κατάφερε να τον νικήσει.
Ο πληθωρισμός στην Ελβετία έφτασε σε υψηλό 29 ετών, 3,5% το 2022. Αν και εξακολουθεί να είναι υψηλός σύμφωνα με τα ελβετικά δεδομένα, είναι πολύ κάτω από τα διψήφια ποσοστά άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών, όπως οι ΗΠΑ (9,1%), το Ηνωμένο Βασίλειο (11,1%) και η Ευρωζώνη (10,6%).
«Νομίζω ότι το νιώθουν περισσότερο στο εξωτερικό παρά εδώ στην Ελβετία», είπε ένας καταναλωτής στη Ζυρίχη στο CNBC τον περασμένο μήνα. «Η μητέρα μου ζει στη Γερμανία, στο Βερολίνο, και μου λέει πάντα [ότι] όλα έχουν γίνει τόσο ακριβά».
Ποιοι είναι οι παράγοντες που βοήθησαν στην καλύτερη αυτή εικόνα που εμφανίζει η οικονομία της Ελβετίας απέναντι στον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό; Το CNBC σε σχετικό του άρθρο εξηγεί.
Οι τιμές ξεκινούν από ηψλά
Η Ελβετία είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ που ξεπερνά αυτό άλλων μεγάλων οικονομιών, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Γερμανία. Είναι επίσης η “έδρα” ορισμένων από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με μέσο πλούτο 696.604 $ ανά ενήλικα — και υψηλό κόστος ζωής. Οι ελβετικές πόλεις Ζυρίχη και Γενεύη παρέμειναν σταθερά μεταξύ των 10 πιο ακριβών πόλεων του κόσμου (σύμφωνα με στοιχεία του 2022 που ανακοίνωσε το Economist Intelligence Unit), παρόλο που ο πληθωρισμός ανέβασε το κόστος ζωής σε άλλα ακριβά μέρη, όπως η Σιγκαπούρη και η Νέα Υόρκη.
Ως αποτέλεσμα, οι Ελβετοί πολίτες γενικά επηρεάζονται λιγότερο από τις αυξήσεις των τιμών, καθώς τείνουν να ξοδεύουν μικρότερο ποσοστό του εισοδήματός τους σε είδη πρώτης ανάγκης όπως φαγητό και διαμονή, σε σύγκριση με άλλα είδη. «Επειδή οι άνθρωποι είναι κατά μέσο όρο αρκετά πλούσιοι, το μερίδιο των τροφίμων στον συνολικό προϋπολογισμό των νοικοκυριών δεν είναι τόσο μεγάλο όσο ίσως σε άλλες χώρες», δήλωσε στο CNBC ο Tobias Straumann, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. «Έχουμε και ανισότητα, φυσικά. Αλλά, από διεθνή σκοπιά, έχουμε, νομίζω, μια πολύ καλά λειτουργούσα κοινωνική πολιτική», πρόσθεσε.
Η σταθερότητα του ελβετικού φράγκου
Ένας άλλος λόγος για τη σχετική σταθερότητα των τιμών της Ελβετίας προέρχεται από το ισχυρό ελβετικό φράγκο. Το νόμισμα της χώρας ενισχύεται σταθερά, ανεβαίνοντας σε αξία για να φτάσει στην ισοτιμία έναντι του ευρώ το 2022. Ενώ πολλά νομίσματα βυθίστηκαν έναντι της ανατιμήσεως του δολαρίου ΗΠΑ, το ελβετικό φράγκο παρέμεινε σταθερό εν μέσω οικονομικής αστάθειας στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο καθεστώς του ως «ασφαλές καταφύγιο» ή αμυντική επένδυση. Το ελβετικό φράγκο υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από μεγάλο αποθεματικό χρυσού, ομόλογα και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία βοηθούν την Εθνική Τράπεζα της χώρας να διασφαλίσει τη σταθερότητα του νομίσματος σε περιόδους αστάθειας.
Αυτό ωφελεί επίσης την Ελβετία, μια οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το διεθνές εμπόριο. Η χώρα εισάγει αγαθά και υπηρεσίες αξίας περίπου $302 δισ. ετησίως, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από γειτονικές χώρες της ΕΕ. Ένα ισχυρότερο ελβετικό φράγκο παρέχει αποτελεσματική έκπτωση σε αυτές τις εισαγωγές. Εν τω μεταξύ, η Ελβετία εξάγει σχεδόν ίσα με $305 δισ. ετησίως — που περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό αγαθά και υπηρεσίες υψηλότερης αξίας, όπως ρολόγια και φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία είναι λιγότερο επιρρεπή στις διακυμάνσεις των τιμών από ό,τι τα προϊόντα μαζικής παραγωγής με χαμηλό περιθώριο.