Θετικό πρόσημο και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό για το μήνα Μάιο, φρένο ωστόσο από τον Ιούνιο και μετά.
Αυτή είναι η εικόνα, με βάση αφενός τα επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος που «μετρά» τις εισπράξεις, αφετέρου τις εκτιμήσεις ξενοδόχων και λοιπών τουριστικών φορέων για το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου που έχει ήδη «τρέξει» και βλέπουν σε αυτή τη φάση πιο συγκρατημένες τις κρατήσεις με ανάσχεση σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα.
Ακριβώς με αυτό το δεδομένο δεν είναι λίγες, στην «καρδιά» του καλοκαιριού οι προσφορές ακόμη και από μονάδες 5 αστέρων σε πολύ δημοφιλείς προορισμούς για διαμονή με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής π.χ. για 3 διανυκτερεύσεις με δωρεάν μία επιπλέον.
Ακριβώς με αυτό το δεδομένο δεν είναι λίγες, στην «καρδιά» του καλοκαιριού οι προσφορές ακόμη και από μονάδες 5 αστέρων σε πολύ δημοφιλείς προορισμούς για διαμονή με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής π.χ. για 3 διανυκτερεύσεις με δωρεάν μία επιπλέον.
Χθες (21/7) η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε τα νούμερα του ισοζυγίου πληρωμών του Μαΐου σύμφωνα με τα οποία οι αφίξεις ξένων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 2,7% όμως οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 17,7%: Ειδικότερα, οι τουριστικές εισπράξεις του Μαΐου ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα της τάξεως των 2,25 δισ. ευρώ, από το επίσης υψηλό νούμερο των 1,9 δισ. ευρώ του Μαΐου του 2024.
Αντίστοιχα σε επίπεδο πενταμήνου, σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2024, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 2,1% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 12,7% φτάνοντας τελικά τα επίπεδα των 4,35 δισ. ευρώ από τα 3,86 δισ. ευρώ του πρώτου πενταμήνου του 2024.
Το πρώτο πεντάμηνο του έτους ο ελληνικός τουρισμός έχει σημειώσει θετικές επιδόσεις, οι οποίες φαίνεται να «φρενάρουν» όσο προχωρά η περίοδος αιχμής του ελληνικού καλοκαιριού, η οποία ούτως ή άλλως αντιπροσωπεύει και τη μερίδα του λέοντος από πλευράς εσόδων και αφίξεων λόγω της μεγάλης εποχικότητας.
Ενδεικτικά πέρυσι μόνο ο μήνας Ιούλιος είχε αποφέρει τουριστικές εισπράξεις άνω των 4 δισ. ευρώ, ποσό ελάχιστα χαμηλότερο σε σύγκριση με το πρώτο πεντάμηνο φέτος.
Οι τουριστικοί φορείς διαπιστώνουν σε αυτή τη συγκυρία «φρένο» στις κρατήσεις, που το αποδίδουν κατά κύριο λόγο στην στενότητα των εισοδημάτων των Ευρωπαίων (σ.σ. οι οποίοι αποτελούν και τη βασική δεξαμενή του εισερχόμενου τουρισμού) αλλά και στον παράγοντα «καιρικές συνθήκες» που όπως είχε φανεί και από πέρυσι με τους καύσωνες μετέθεσε για αργότερα, μέσα στο φθινόπωρο, πολλά ταξίδια ειδικά για όσους έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές εκτός των θερινών μηνών.
Οι τουριστικοί παράγοντες υπενθυμίζουν ότι αντίστοιχο φρένο είχε υπάρξει και την περυσινή χρονιά -ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού: Πέρυσι, τόσο ο μήνας Ιούλιος όσο και ο Αύγουστος είχαν σημειώσει πτώση σε σύγκριση με το αντίστοιχο μήνα του αμέσως προηγούμενου έτους, στο μείον 4,2% για τον Ιούλιο και μείον 1,8% για τον Αύγουστο, μήνας ο οποίος είχε το 2024 ταξιδιωτικές εισπράξεις ύψους 4,25 δισ. ευρώ.
Πέρυσι, τόσο ο Σεπτέμβριος όσο και ο Οκτώβριος είχαν παρουσιάσει υψηλές επιδόσεις (+7,9% και +19,7% αντίστοιχα). Οι προσδοκίες του κλάδου και τη θερινή σεζόν του 2025 είναι υψηλότερες για τις αρχές φθινοπώρου, περίοδος κατά την οποία τόσο ο καιρός όσο και οι τιμές θα είναι καλύτερες.
Για το λόγο αυτό μάλιστα έχουν αρχίσει και πληθαίνουν οι φωνές του ελληνικού τουρισμού ότι θα είναι επιτυχία φέτος να διατηρηθούν τα έσοδα στα περυσινά, ούτως ή άλλως, πολύ υψηλά επίπεδα με τον κλάδο να φτάνει τα ανώτατα επιχειρησιακά επίπεδα ειδικά την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού.