Θετικά σήματα εκπέμπει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητά του ακόμη και σε συνθήκες αβεβαιότητας. Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 10% το πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ οι προγραμματισμένες θέσεις για τη σεζόν Μαΐου – Οκτωβρίου κινούνται ανοδικά κατά 4%.

Παρά την επιφυλακτικότητα που προκαλούν οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού παραμένουν θετικές, με εκτιμώμενη επίδοση μεταξύ +3% και +5%, συμβατή με τη διεθνή τάση.

Η στρατηγική εξωστρέφειας αποδίδει

Καταλυτική για τη νέα φάση του ελληνικού τουρισμού είναι η ανάπτυξη σχέσεων με μακρινές αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Ο χειμώνας του 2025 σηματοδότησε:

  • Αύξηση αφίξεων από ΗΠΑ κατά 33%, καλύπτοντας το 1/5 της συνολικής αύξησης
  • Δαπάνη ανά άφιξη αυξημένη κατά 19% από την αμερικανική αγορά
  • Ενίσχυση πτήσεων προς Ελλάδα από ΗΠΑ (100/εβδομάδα) και Κίνα (12/εβδομάδα)

Οι τουρίστες από τις long haul αγορές ταξιδεύουν εκτός αιχμής, δαπανούν περισσότερα και συμβάλλουν στην ελάφρυνση της εποχικότητας, βασικό ζητούμενο του νέου μοντέλου.

Οι «ώριμοι» προορισμοί πρωταγωνιστούν στην επόμενη μέρα

Η έρευνα της ΕΤΕ καταγράφει ένα τουριστικό οικοσύστημα δύο ταχυτήτων. Οι παραδοσιακοί προορισμοί (Αιγαίο, Χαλκιδική) εμφανίζουν:

  • Υψηλότερη αισιοδοξία για μελλοντική ζήτηση και ανάπτυξη
  • Εντονότερη επενδυτική δραστηριότητα την τελευταία τριετία (70% έναντι 58%)
  • Μεγαλύτερη ευαισθησία στις νέες τουριστικές τάσεις, όπως η ψηφιακή εμπειρία, η τοπική συνεργασία και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Η μέση μερισματική πολιτική και η προσαρμογή στο νέο προφίλ πελατών τούς καθιστούν έτοιμους να διεκδικήσουν ρόλο-κλειδί στη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.

Το νέο προφίλ του ταξιδιώτη και οι επενδυτικές ανάγκες

Οι μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καλούνται πλέον να ευθυγραμμιστούν με τις προτιμήσεις των σύγχρονων ταξιδιωτών. Το ενδιαφέρον στρέφεται σε:

  • Ψηφιακές υπηρεσίες (72%)
  • Τοπικά προϊόντα και εμπειρίες (59%-61%)
  • Περιβαλλοντικές πρακτικές (49%)

Ωστόσο, σχεδόν 1 στις 3 επιχειρήσεις αναγνωρίζει ότι οι επενδύσεις του παρελθόντος ήταν ανεπαρκείς. Η πρόκληση για την επόμενη μέρα αφορά την επιτάχυνση των επενδύσεων, ιδίως σε περιοχές που μέχρι σήμερα υστερούσαν σε στρατηγική προσέγγιση.

Ο ελληνικός τουρισμός του 2025 δεν «κυνηγά» πλέον αριθμούς, αλλά χτίζει υπόσταση σε ένα νέο μοντέλο: με τουρίστες υψηλής δαπάνης, λιγότερη εποχικότητα, αναβάθμιση των εμπειριών και προσήλωση στη βιωσιμότητα. Όσοι επιχειρηματίες προσαρμοστούν γρήγορα στις αλλαγές αυτές, θα είναι οι πρωταγωνιστές της νέας εποχής.

Διαβάστε ακόμη: