Στην εξάρθρωση ομάδας οργανωμένου εγκλήματος, που αποτελούνταν κυρίως από Έλληνες, που εμπλέκεται σε απάτη και ξέπλυμα χρήματος προχώρησε η Europol, υπό την ηγεσία της ισπανικής αστυνομίας και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Στην επιχείρηση ενεπλάκησαν αστυνομικές υπηρεσίες από Αυστρία, Δανία και Ελλάδα.

Το εγκληματικό δίκτυο φέρεται ότι εξαπάτησε 50 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μέσω εταιρειών, ενώ κατάφερε να αποσπάσει 12 εκατομμύρια δολάρια.

Οι μετέχοντες στην οργάνωση, κυρίως ελληνικής καταγωγής, δημιουργούσαν εταιρείες – κέλυφος στις ΗΠΑ, ανοίγοντας τραπεζικούς λογαριασμούς σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στο όνομα των εταιρειών τους.

Μάλιστα, θέλοντας να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη τραπεζικών στελεχών. μετέφεραν στους αμερικανικούς λογαριασμούς μεγάλα χρηματικά ποσά από διάφορες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, τα μέλη της σπείρας ζητούσαν από τις τράπεζες να εκταμιεύσουν μεγάλα δάνεια προς τις εταιρείες – κέλυφος, τα οποία οι ίδιοι μετέφεραν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας και τις χρεωστικές και πιστωτικές τους κάρτες.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, οι αρχές συνέλαβαν 105 άτομα, μετά από έρευνα σε 88 σπίτια. Επίσης, προχώρησαν στην κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών ύψους 1,3 εκατ. ευρώ , καθώς και 14 πολυτελών οχημάτων.  Στις 6 Οκτωβρίου του 2020, κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης, οι αρχές έκαναν 40 ελέγχους σε οικίες, συλλαμβάνοντας 37 υπόπτους (11 στην Ελλάδα, 2 στην Αυστρία, 23 στην Ισπανία, έναν στο Ηνωμένο Βασίλειο). Παράλληλα, κατάσχεσαν 13 πολυτελή οχήματα. Η έρευνα διήρκησε οκτώ μήνες και η Europol διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και τον επιχειρησιακό συντονισμό. Παράλληλα, δημιούργησε κέντρο συντονισμού στα κεντρικά της, προκειμένου να επιτρέψει την επικοινωνία των αστυνομικών συνδέσμων, των εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπου της eurojust. Επίσης, ένας αναλυτής βρέθηκε στην Ελλάδα για να υποστηρίξει σε πραγματικό χρόνο τους αναλυτές.