Στην ελληνική οικονομία και τις θετικές επιδόσεις της χώρας μας μετά από ένα καλό τουριστικό καλοκαίρι, παρά την πανδημία, αναφέρεται ρεπορτάζ στη Welt Online με τίτλο: «Και ξαφνικά η Ελλάδα έγινε το υπόδειγμα της Ευρώπης».
Όπως αναφέρει, «σχεδόν καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν κατάφερε να τα πάει τόσο καλά μέσα στον κορωνοϊό όσο η Ελλάδα. Αυτό οφείλεται φέτος κυρίως στην τουριστική άνθηση».
Για τη θετική εικόνα της οικονομίας, σημειώνει πως «εκτός από τον τουρισμό, συμβάλλουν κι άλλοι παράγοντες, γεννώντας ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη της χώρας στα επόμενα χρόνια που σημαίνει ότι σύντομα θα μπορούσε να αντισταθμιστεί η ύφεση που είχε προκληθεί από την ευρωκρίση».
Εκτός όμως, από τις εξαιρετικές επιδόσεις της Ελλάδας στον τουρισμό, «εξίσου σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια οικονομική πολιτική φιλική προς τις επιχειρήσεις».
Αυτό αναφέρει ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Βerenberg Bank.
Η Welt, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, παρατηρεί ότι «και οι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν τα πράγματα παρόμοια, έχοντας βελτιώσει πρόσφατα τις αξιολογήσεις για την Ελλάδα (…) Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαινεί επίσης, την κυβέρνηση».
Σημειώνεται πως μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, ύψους 500 εκατ. ευρώ για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης, με διπλασιασμό της έκπτωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.
Οι 7 προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής
Παράλληλα, τις επτά προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο στο πλαίσιο έγκρισης του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού ο κ. Σταϊκούρας πριν από μερικές ημέρες.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε τις εξής:
- Η επιστροφή της πραγματικής οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, με στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
- Η συνέχιση της υλοποίησης μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
- Η συνέχιση της υλοποίησης μιας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, με σκοπό τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων.
- Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
- Η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
- Η ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ.
- Η ενεργός συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια, στη διάρθρωση νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής.