Μια εξόρμηση σε road shows που απευθύνονται σε ομολογιακούς και μετοχικούς επενδυτές προγραμματίζουν οι ελληνικές τράπεζες γνωρίζοντας πως η επιβεβαίωση μιας ισχυρής συνέχειας απαιτεί χρόνο και πολύ δουλειά. Με εφόδιο τα αποτελέσματά τους ρίχνονται στην επενδυτική μάχη οι τράπεζες.
Από αύριο τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας επιδίδονται ούτως ή άλλως στη μάχη της ανάλυσης των αποτελεσμάτων τους για το α τρίμηνο, το οποίο αναμένεται εκ νέου πολύ καλό.
Στις 6 Μαϊου ξεκινάει η Τράπεζα Πειραιώς και ακολουθούν 8 Μαϊου θα ανακοινώσουν Eurobank και Εθνική Τράπεζα και στις 9 Μαϊου, η Alpha Bank.
Οι εκτιμήσεις μιλούν για κέρδη που θα διαμορφωθούν κοντά στο 1 δις. ευρώ, για μειωμένα έσοδα από τόκους κατά 100 εκατ. ευρώ, τα οποία πάντως θα αντιμετωπιστούν με την αυξημένη πιστωτική επέκταση ύψους 1,6 δις. ευρώ.
Η ανάπτυξη ωστόσο συνεχίζει να καθοδηγείται από τα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία αυξήθηκαν κατά 3% σε τριμηνιαία βάση και 14% σε ετήσια βάση. Η στεγαστική πίστη παραμένει σε αρνητική πορεία, ωστόσο ο ρυθμός μείωσης (-0,5% σε τριμηνιαία βάση) είναι ο χαμηλότερος από την περίοδο της κρίσης, κάτι που θεωρείται ενθαρρυντικό.
Σε ότι αφορά και τις πρόσφατες εκτιμήσεις της JP Morgan, τα κεφάλαια, αναμένεται να παρουσιάσουν διαδοχικές μειώσεις σε ότι αφορά το δείκτη CET1, λόγω της εφαρμογής της Βασιλείας IV (με επίδραση 20-40 μονάδων βάσης την πρώτη ημέρα), της αύξησης των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού (RWA) και της επίδρασης της επιταχυνόμενης απόσβεσης των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC).
Οι τράπεζες ζητούν επενδυτές – Οι αναλυτές ζητούν κέρδη
Και ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας προγραμματίζουν άμεσα εκδόσεις 2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο αντικατάστασης προηγούμενων εκδόσεων που λήγουν ο σκεπτικισμός των επενδυτών καθιστά σαφές πως έχουν πλέον να κάνουν με μια δύσκολη αγορά.
Ο σκεπτικισμός αυτός προκύπτει από τη σαφή αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει οι δασμοί Τραμπ. Οι πολιτικές αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη, επηρεάζοντας τις αγορές ομολόγων. Ωστόσο όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν σχετικές υποχρεώσεις και όλες θα προχωρήσουν όσο πιο άμεσα γίνεται σε παρόμοιες εκδόσεις.
Τραπεζικοί παράγοντες αναφέρουν πως πολλές εκδόσεις θα λάβουν χώρα μέσα στο πρώτο εξάμηνο, ανεξαρτήτως τιμής. Η πτώση των επιτοκίων είναι ούτως ή άλλως ευνοϊκή, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο.
Τι ψάχνουν στα αποτελέσματα των τραπεζών οι αναλυτές
Εν τω μεταξύ οι αναλυτές γίνονται όλο και απαιτητικότεροι μιας και επιχειρούν να βολιδοσκοπήσουν ολιστικά το τοπίο.
Σε μια τόσο αβέβαιη περίοδο τα αποτελέσματα των τραπεζών που είναι σίγουρα πολύ ικανοποιητικά δεν αποτελούν το μόνο ζητούμενο αλλά η προοπτική του που διασφαλίζεται μέσα από ποιοτικά στοιχεία είναι ακριβώς αυτό που επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν.
Ξεκινώντας λοιπόν από τη Λοζάνη τα road shows στα οποία θα οδεύσουν οι ελληνικές τράπεζες εναλλάσσονται ως προς το κοινό τους σε εκείνα που απευθύνονται σε επενδυτές οι οποίοι ενδιαφέρονται για τις αγορές ομολόγων και σε εκείνα που απευθύνονται σε επενδυτές που ενδιαφέρονται για μετοχές.
Τέσσερα δύσκολα road shows
-Στις 8 και 9 Μαίου στη Λωζάνη η UBS πραγματοποιεί συνέδριο που αφορά στις αγορές ομολόγων.
-Μια εβδομάδα αργότερα στις 15 και 16 Μαϊου η Wood πραγματοποιεί συνέδριο στην Αθήνα για μετοχές.
-Η JP Morgan πραγματοποιεί στις 22 και 23 Μαϊου στο Μιλάνο συνέδριο για ομόλογα.
-Το πρόγραμμα κλείνει με το μεγάλο χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs στο Βερολίνο για μετοχικούς επενδυτές στις 10-12 Ιουνίου.
Μπροστά λοιπόν φέρνουν οι τράπεζες τη διεκπεραίωση των στόχων τους καθώς θεωρούν μεγάλη την ασάφεια που δημιουργεί η πολιτική Τραμπ για την Ευρώπη και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τα πράγματα μπορεί να είναι δυσκολότερα στο β εξάμηνο του έτους ειδικά σε ότι αφορά τις αγορές ομολόγων.
To συνέδριο της UBS όπως και αυτό της JP Morgan θα επιχειρήσουν να βολιδοσκοπήσουν το τοπίο και να εκδόσουν συμπεράσματα για την αγορά. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στις αγορές ομολόγων οι αποδόσεις των 10ετών στη λήξη τους διαμορφώνονται ως εξής: στις ΗΠΑ ήταν στις 2 Μαϊου 4,22%, στη Γερμανία 2,44%, στη Γαλλία 3,17%, στην Ελλάδα 3,28%, στην Ισπανία 3,11%, στην Ιταλία 3,56% και στην Μ. Βρετανία 4,48%.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως σημασία για τα πιστωτικά ιδρύματα έχει να βρουν αγοραστές σε μια αγορά τόσο πολύ αμφίρροπη με περισσότερο σκεπτικούς τους επενδυτές.
Εννοείται πως το εγχείρημα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο αν σκεφθεί κανείς πως όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη θα δράσουν για τον ίδιο λόγο αντιστοίχως και επομένως θα υπάρξει μεγάλη προσφορά εκδόσεων.
Στο πλαίσιο των απαιτήσεων MREL για το 2024, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες άντλησαν συνολικά περίπου 6,5 δισ. ευρώ μέσω εκδόσεων ομολόγων senior και Τier II, ενισχύοντας τη χρηματοοικονομική τους θέση και την ικανότητά τους να καλύψουν τις εποπτικές υποχρεώσεις.
Ολες οι τράπεζες είχαν στο τέλος του περασμένου έτους υπερκαλύψει τις απαιτήσεις τους για ελάχιστα κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις.
Καταγραφή στην ποιότητα των αποτελεσμάτων
Σε ό,τι αφορά το συνέδριο της Wood που πραγματοποιείται στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ελληνικό Χρηματιστήριο στοχεύει στη δημιουργία ενός ελκυστικού και ενημερωτικού περιβάλλοντος που θα διευκολύνει τη σύνδεση μεταξύ κορυφαίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και της επενδυτικής κοινότητας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν σε προσωπικές συναντήσεις και μικρές ομάδες εκπροσώπων εταιριών. Σε ότι αφορά το χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs στο Βερολίνο που αναμένεται να συμμετέχουν όλες οι ελληνικές τράπεζες, αυτές θα έχουν το βάρος της απόδειξης μιας συνέχειας της μέχρι τώρα καλής πορείας.
Οι αναλυτές επιζητούν να καταλάβουν πως με μείωση των τόκων θα διασφαλιστεί το αποτέλεσμα των τραπεζών και ζητούν επιμόνως ποιοτικά στοιχεία της πιστωτικής επέκτασης τέτοια που να καταγράφουν την ανάπτυξη της εργασιών.