Από την Τρίπολη και τα Ιωάννινα μέχρι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επεκτείνει το αποτύπωμά της η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αναπτύσσοντας τα τελευταία χρόνια, από θυγατρικές σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή μέχρι και παραγωγικές μονάδες τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια.
«Η πορεία των τελευταίων επτά ετών δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί και στη βιομηχανία, δεν είμαστε μόνο μία χώρα υπηρεσιών», επισημαίνει μιλώντας στην Καθημερινήο Θεόδωρος Τρύφων, διευθύνων σύμβουλος της Elpen και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στην υλοποίηση μιας νέας πολιτικής στην Ευρώπη, όπου θα πρέπει να επιταχυνθούν επενδύσεις στο φάρμακο οι οποίες θα οδηγήσουν σε αυτάρκεια και αυτονομία. Αυτό είναι κάτι που στην Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει από το 2019-2020 και έχει αρχίσει και αποδίδει. Στη χώρα υπάρχει μεγάλη παραγωγική δυνατότητα και μεγάλη δυνατότητα κάλυψης των φαρμακευτικών αναγκών των ασθενών», προσθέτει.
Επενδύσεις 1,8 δισ.
Για το 2021-2028, οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας υπολογίζονται σε 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 913 εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε παραγωγικές εγκαταστάσεις και 925 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη. Πρόκειται για 10 νέα εργοστάσια παραγωγής, αλλά και 14 νέα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, με στόχο τη δημιουργία 5.500 νέων άμεσων θέσεων εργασίας. Αυτές περιλαμβάνουν από την παραγωγή δραστικών ουσιών μέχρι και την ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικών θεραπειών, καθώς και καινοτόμων φαρμακοτεχνικών μορφών. Με την υλοποίηση των επενδύσεων, προβλέπεται η κάλυψη του 75% των φαρμακευτικών αναγκών των Ελλήνων ασθενών.
«Οι ελληνικές εταιρείες έχουν εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα, από τα Ιωάννινα έως τις Σάπες Ροδόπης, ενώ και η Τρίπολη εξελίσσεται σε ευρωπαϊκό κόμβο παραγωγής φαρμάκων», σχολιάζουν στην «Κ» στελέχη του κλάδου. Εταιρείες όπως η Elpen και η Demo έχουν ήδη εξαγγείλει επενδύσεις για τη δημιουργία παραγωγικών hub, έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ το βλέμμα προς την αρκαδική πόλη έχει στρέψει και η Faran με τη δημιουργία ερευνητικής και παραγωγικής μονάδας ενέσιμων και βιοτεχνολογικών φαρμάκων.
Στο ξεκλείδωμα επενδύσεων, σύμφωνα με στελέχη, συνέβαλε και το συνολικό κίνητρο του συμψηφισμού του clawback (μέτρο φορολόγησης) με επενδύσεις σε παραγωγή και έρευνα και ανάπτυξη. Από το 2019 και μετά, το ποσό αυτό ξεπερνάει το μισο δισ., κινητοποιώντας συνολικές επενδύσεις κοντά στα 2 δισ. από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του ΙΟΒΕ-ΣΦΕΕ, η παραγωγή φαρμάκου στη χώρα μας το 2023 υπερδιπλασιάστηκε σε αξία και άγγιξε τα 2,2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2009-2017 (906 εκατ. ευρώ). Στο μεταξύ, οι επενδύσεις των ελληνικών εταιρειών συνέπεσαν χρονικά με μια περίοδο όπου η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία επιχειρεί ένα ολικό make over, στοχεύοντας στον επαναπατρισμό της παραγωγής πρώτων υλών και φαρμάκων (reshoring). Η ανάγκη αυτή έγινε εμφανής κατά τη πανδημία, όταν, ιδίως στο πρώτο κύμα, ευρωπαϊκά κράτη ήρθαν αντιμέτωπα με ελλείψεις φαρμάκων και καθυστερήσεις στην εισαγωγή πρώτων υλών.
Ωστόσο, οι επενδύσεις των εταιρειών δεν περιορίζονται μόνο σε εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Αρκετές επιχειρούν να ιδρύσουν και άλλες θυγατρικές στο εξωτερικό. τροφοδοτώντας με τα φάρμακά τους διεθνείς αγορές. Εκτός από τη Γερμανία. όπου έχει παρουσία από το 2012, ο όμιλος Elpen απέκτησε πρόσφατα θυγατρική στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Αξιολογήσαμε ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει σημαντικές ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις», αναφέρει στη «Κ» ο κ. Τρύφων, μιλώντας για την ίδρυση της νέας θυγατρικής στο Ντουμπάι και την προώθηση των φαρμάκων της στις χώρες του Κόλπου. «Υπολογίζουμε πως στο τέλος του 2030, οι πωλήσεις θα ανέλθουν σε αυτή την περιοχή σε 50 εκατομμύρια», με την περιοχή της Ασίας να αποτελεί ενδεχομένως τον επόμενο σταθμό για τον όμιλο. Την ίδια ώρα, η φαρμακοβιομηχανία Demo επεκτείνει την παρουσία της στη Γαλλία με την ίδρυση νέας θυγατρικής υπό την επωνυμία Demogen France SAS.