Μαγνήτης για ξένους επενδυτές υψηλού προφίλ έχουν εξελιχθεί τα blue chips (και όχι μόνο) του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Το μομέντουμ για την ελληνική οικονομία είναι κάτι παραπάνω από θετικό, με μια σειρά από διεθνείς οίκους και επενδυτικές τράπεζες να «ψηφίζουν» Ελλάδα και να συστήνουν τις τοποθετήσεις σε ελληνικά assets.
Ενδεικτική ήταν η περίπτωση της JP Morgan του Jamie Dimon, η οποία χαρακτηρίζει κορυφαία επενδυτική επιλογή τα ελληνικά ομόλογα εν μέσω της διεθνούς αβεβαιότητας που φέρνει η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ.
Ανάλογη στάση τηρεί και η Societe Generale, η οποία θεωρεί ότι τα ελληνικά ομόλογα πρέπει να έχουν θέση στα παγκόσμια χαρτοφυλάκια.
Πρόκειται για ολική ανατροφή, εάν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από μερικά χρόνια τα ελληνικά ομόλογα ήταν ενταγμένα στην κατηγορία… junk, δηλαδή στα «σκουπίδια» και αντιμετώπιζαν τη διεθνή απαξίωση.
Πρεμ Γουάτσα και Ευάγγελος Μυτιληναίος
Από τις πλέον σταθερούς υποστηρικτές δυναμικών ελληνικών επιχειρήσεων είναι η Fairfax του Πρεμ Γουάτσα που σήμερα ελέγχει έναν «κολοσσό» αξίας 32 δισ. δολαρίων.
Η εταιρεία του ινδοκαναδού μεγαλοεπενδυτή μετά της Eurobank, Eurolife και Praktiker ανακοίνωσε πρόσφατα νέα συμφωνία ύψους 110 εκατ. ευρώ για την αύξηση της συμμετοχής του στην Metlen του Ευάγγελου Μυτιληναίου στο 8,35%.
Μια κίνηση που θεωρείται έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές και δυνατότητες της Metlen, η οποία βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Συνολικά, ο κ. Γουάτσα έχει επενδύσει περίπου 500 εκατ. ευρώ στη Metlen από το 2012, όταν το fund του απέκτησε τις πρώτες μετοχές στην ελληνική εταιρεία.
Χένρι Χόλτερμαν
Την ελκυστικότητα των ελληνικών assets έχει εκτιμήσει ήδη από το 2018 και ο Χένρι Χολτνερμαν της Reggeborg. Ο 70χρονος σήμερα επιχειρηματίας που έχει αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα εκτός από την Ελλάκτωρ έχει επενδύσει στην Alpha Bank.
Η οποία θεωρείται ελκυστική επενδυτική επιλογή, ειδικά με τη στρατηγική ώθηση που λαμβάνει από τη συνεργασία της με την UniCredit. Πληροφορίες της αγοράς θέλουν τον έμπειρο επενδυτή να ετοιμάζεται να αυξήσει τη συμμετοχή του στην ελληνική τράπεζα έως και 20% από περίπου 9,7% που διαθέτει σήμερα.
Για τον λόγο αυτό, κατέθεσε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και στον SSM για να του δοθεί το fit & proper, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα ημερών να λάβει.
Ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν, είναι το μεγάλο αφεντικό της Reggeborgh Invest που ιδρύθηκε το 1990. Αποτελεί το επενδυτικό όχημα της οικογένειας Βέσελς με συμμετοχές σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους από τα ακίνητα, τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια.
Οικογένεια Dreyfus
Ισχυρό ενδιαφέρον για τις ελληνικές υποδομές και ειδικότερο για τον ΟΛΘ που διαχειρίζεται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έδειξε η οικογένεια Dreyfus.
Βέβαια, η δημόσια πρόταση που κατέθεσε μέσω της Leonidsport για την απόκτηση του 21% του μετοχικού κεφαλαίου δεν είχε επιτυχή κατάληξη. Συγκεκριμένα, απέκτησε μόλις το 2,58% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.
Η δημόσια πρόταση προκάλεσε την αντίδραση των βασικών μετόχων του ΟΛΘ, εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Σαββίδη η οποία προχώρησε σε αγορές μετοχών και ανέβασε περαιτέρω το ποσοστό της.
Η κίνηση της οικογένειας Dreyfus να αποκτήσει συμμετοχή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης εντάσσονταν στη στρατηγική εστίασης σε στρατηγικές υποδομές σε παγκόσμιο επίπεδο, με έμφαση στην Ευρώπη.
Η οικογένεια ελέγχει την Louis Dreyfus Company, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμπορίας και μεταποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο. Εχει επενδύσεις σε πάνω από 100 χώρες με τζίρο 51 δισ. Δολάρια.
Η αντίθετη πορεία του Πόλσον
Σε αντίθετη πορεία κινήθηκε ο Τζον Πόλσον. Ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής γνωστός και «ως ο άνθρωπος που δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες στην ιστορία της Wall Street» προχώρησε στο μηδενισμό της συμμετοχής του στην Alpha Bank, πουλώντας το σύνολο των μετοχών που κατείχε.
Προηγουμένως είχε διαθέσει το 2,8% της Πειραιώς, ενώ από τα τέλη του 2024 έχει διαθέσει συνολικά το 5% της τράπεζας. Πλέον ελέγχει το 13,6% της Πειραιώς, από 18,6% πριν από λίγο περισσότερο από δύο μήνες.
Με την κίνηση αυτή ο Αμερικανός επενδυτής προχώρησε σε rebalancing του χαρτοφυλακίου του, κατοχυρώνοντας κέρδη από τη μετοχή.