Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου 2021, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, φιλοξενεί Έλληνες εικαστικούς και πρωτοποριακά art projects που πλαισιώνουν με μοναδικό τρόπο την Έκθεση.

Αρχικά, φιλοξενούνται οι ατομικές εκθέσεις δύο Ελλήνων εικαστικών, της Μαρίας Σταμάτη και του Κώστα Βίττη.

Η Μαρία Σταμάτη, με τη σειρά συλλογή έργων «Μεταβολή της Πληρότητας» καταγράφει τις σχέσεις των ανθρώπων, την εσωτερικότητα, το αποτύπωμα των γεγονότων, σκέψεις και έννοιες, δίνοντας την ευκαιρία για επίγνωση της αλληλεπίδρασης, διαμαρτυρία, αποδοχή και εκτεταμένη επεξεργασία.
Έλληνες εικαστικοί και πρωτοποριακά art projects στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Ο Κώστας Βίττης με τη σειρά έργων «Φως. Σχισμές στην Ύλη» οπτικοποιεί τη διείσδυση του φωτός από την ύλη στον πνευματικό, άυλο χώρο και μας μεταφέρει αυτές τις οπτικές μεταμορφώσεις. Με έργα αυτής της σειράς ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει και το ομότιτλο «artist book».
Έλληνες εικαστικοί και πρωτοποριακά art projects στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Η επιμέλεια των δύο ατομικών εκθέσεων είναι της Ιστορικού Τέχνης και επιμελήτριας Λουΐζας Καραπιδάκη.

Project Ντοστογιέφσκι

Με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει ένα πολύπλευρο project, προτρέποντας τους καλλιτέχνες να διεισδύσουν με όχημα την τέχνη στη ζωή και το έργο του.

Το project περιλαμβάνει μια έκθεση με artists’ books (εικαστικά βιβλία) που θα παρουσιαστεί στην ΔΕΒ Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν 34 καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία και περιλαμβάνει εικαστικά αντικείμενα που έχουν ως βάση το βιβλίο ή τη μορφή του βιβλίου, ξεφυλλίζονται ή λειτουργούν στο χώρο σαν γλυπτά.

Την επιμέλεια έχει ο φωτογράφος, Θανάσης Ράπτης.

Εικαστικά project δύο νέων καλλιτεχνών

Τέλος, δυο νέες καλλιτέχνιδες συμμετέχουν με τα δικά τους εικαστικά projects.

Νάιρα Στεργίου, με το γλυπτό: Βang bang: Α cake of 200 candles / Και ολοι να λενε να ενας σοφος!

Στα γενέθλια το εορτάζον πρόσωπο κάνει μια ευχή πριν σβήσει τα κεριά, είθισται. Για 200 χρόνια γενεθλίων, οι ευχές είναι πάρα πολλές. Η „τούρτα“ είναι ωδή στο ιερό παρελθόν, το βιωματικό παρόν και το ελπιδοφόρο μέλλον. Στέκει στο κέντρο μιας γιορτής που συνενώνει τον χρόνο, καταργώντας τη γραμμικότητα και τον χώρο. Με εχέγγυο τη γνώση που η γιορτή αυτή τιμά, καλούμαστε όλοι να τραγουδήσουμε Να ένας σοφός!

Η Ιριάνα Κονδύλη, για την φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στην Θεσσαλονίκη δημιούργησε τέσσερα digital έργα που υπογραμμίζουν τέσσερα βασικά στοιχεία; το βιβλίο, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τη Θεσσαλονίκη και τα 200 χρόνια από το 1821. Το κάθε έργο έχει φτιαχτεί με διαφορετικό ύφος, ούτως ώστε να καλυφθεί ένα μεγαλύτερο εύρος ιδεών.

Τιμώμενη η Γερμανόφωνη λογοτεχνία

Τιμώμενη στη 18η ΔΕΒΘ θα είναι η Γερμανόφωνη λογοτεχνία.

Με προσκεκλημένους συγγραφείς γερμανόφωνων χωρών καθώς και επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου και στόχο το διάλογο, τη δικτύωση και την ανταλλαγή ιδεών το πρόγραμμα «Ας μιλήσουμε! / Let’s Talk!» αποτελεί συνδιοργάνωση του Goethe-Institut Ελλάδας, του Litrix.de και της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Κεντρικό θέμα της 18ης ΔΕΒΘ είναι οι Διαρκείς επαναστάσεις του βιβλίου. Ο τίτλος συνδυάζει ασφαλώς τον κεντρικό εορτασμό της φετινής χρονιάς (επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση) αλλά και τις μεταβολές που κατεγράφησαν κατά την περίοδο του εγκλεισμού στην αντίληψή μας για το βιβλίο και τις βιβλιοφιλικές εκδηλώσεις (τεχνολογίες του αύριο).

Την 18η ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η 18η ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Χορηγός αερομεταφορών της 18ης ΔΕΒΘ θα είναι η AEGEAN.