Δύο διαφορετικές λίστες αποτελούμενες από… εμμονικούς ταξιδιώτες διεκδικούν τον επίζηλο τίτλο του «πιο πολυταξιδεμένου ανθρώπου στην υφήλιο».

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες που ξεχωρίζουν βρίσκεται και ο ελληνικής καταγωγής Harry Mitsidis.

Ο Charles Veley πάντα αγαπούσε τα ταξίδια. Το 2000 είχε ήδη πάρει την άδεια πιλότου και είχε αρχίσει να μαθαίνει γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά. Στη συνέχεια, έφυγε από το σπίτι του στο Bay Area του Σαν Φρανσίσκο κρατώντας ένα αεροπορικό εισιτήριο για να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Στη μέση της πτήσης, ξεφυλλίζοντας ένα περιοδικό αεροπορικών εταιρειών, ο Veley διάβασε ένα άρθρο για το Travelers’ Century Club (TCC), μια οργάνωση με έδρα την Καλιφόρνια που ιδρύθηκε το 1954. Για να γίνουν μέλη, τα μέλη έπρεπε να επισκεφθούν 100 ή περισσότερα μέρη από τον επίσημο κατάλογο των χωρών και εδαφών της, από την Αυστραλία μέχρι τη Ζιμπάμπουε. Ο Veley κατέγραψε, εν πτήσει, τα ταξίδια του. Δεν τα κατάφερε να μπει σε αυτή τη λίστα – είχε επισκεφτεί λίγες χώρες…

«Αν μου βάλεις μια λίστα μπροστά μου, θέλω απλώς να τη συμπληρώσω», λέει ο 59χρονος Veley. Την επόμενη μέρα, η σύζυγός μου και εγώ είχαμε προγραμματίσει να πετάξουμε από τη Σεούλ για το Χονγκ Κονγκ και ανακάλυψα ότι μπορούσαμε να σταματήσουμε και να γευματίσουμε στην Ταϊπέι. Δεν είχα πάει στην Ταϊβάν. Ε λοιπόν, το κάναμε και αυτό προκειμένου να μπορέσω να τσεκάρω ένα ακόμη κουτάκι από μια λίστα μου».

Η εμμονή με τα ταξίδια

Στα επόμενα χρόνια, αυτό το ιδιότυπο… τσεκάρισμα χωρών/κουτιών θα εξελισσόταν σε έναν εμμονικό τρόπο ζωής, και στη συνέχεια σε ένα είδος δεύτερης καριέρας, οδηγώντας τον Veley σε δυσπρόσιτα μέρη όπως το ακατοίκητο νησάκι Rockall του Βόρειου Ατλαντικού και το αμερικανικό εξκλάβιο Point Roberts της Ουάσινγκτον, το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο μέσω Καναδά.

Στην πορεία, ο Veley θα σπέυσει να συμβάλει στην δημιουργία ενός νέου είδους ταξιδιού, με κανόνες, πόντους, μετρήσεις και όλο και πιο ανταγωνιστικές κατατάξεις. «Ήμουν απλά ενθουσιασμένος με το να μάθω περισσότερα για τη γεωγραφία του κόσμου», λέει. «Είναι σαν ένα τραπέζι μπουφέ: Θέλεις να δοκιμάσεις έστω λίγο από τα πάντα».

Τι είναι το ΤCC

Όταν οι ταξιδιώτες Bert Hemphill και Russell Davidson ξεκίνησαν το TCC στο Λος Άντζελες, κάλεσαν τα υποψήφια μέλη να μετρήσουν τόπους, όχι χώρες. Οργάνωσαν τον κόσμο -ο οποίος, τη δεκαετία του 1950, είχε μόλις και μετά βίας περισσότερα από 100 έθνη- σε έναν κατάλογο που εξέταζε κάτι περισσότερο από απλά τα σύνορα μεταξύ εθνών. Π.χ. το Παρίσι και το Papeete της Ταϊτής, πόλεις που ανήκουν και οι δύο στη Γαλλία αλλά απέχουν μεταξύ τους 9.756 μίλια, θα μετρούσαν ξεχωριστά.

Αφού ανακάλυψε το TCC το 2001, ο Veley άρχισε να ταξιδεύει εντατικά για να συμπληρώσει τον επίσημο κατάλογο της λέσχης, ο οποίος σήμερα περιλαμβάνει 330 μέρη. Παρόλα αυτά, ο Veley πίστευε ότι ο κατάλογος ήταν ελλιπής. «Σκέφτηκα ότι έπρεπε να υπάρχει ένας καλύτερος κατάλογος», λέει.

Έτσι, το 2005 ο ίδιος ίδρυσε τον σύλλογο Most Traveled People, ή MTP, με μια διευρυμένη λίστα 573 χωρών και εδαφών. Έκτοτε έχει αυξηθεί σε 1.500 τοποθεσίες που κυμαίνονται από πολυπληθείς, δημοφιλείς υποπεριοχές -η Καλιφόρνια έχει τέσσερις από αυτές – μέχρι απομακρυσμένα μέρη που δεν διεκδικούνται από καμία χώρα, όπως η ανεμοδαρμένη περιοχή Marie Byrd της νοτιοδυτικής Ανταρκτικής. Κανένας ταξιδιώτης δεν τα έχει επισκεφθεί όλα, και είναι πιθανό ότι κανείς δεν θα τα επισκεφθεί ποτέ.<

Διαβάστε ακόμη