Ήταν 25 Ιουλίου 2018, όταν οι μέτοχοι του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας έλαβαν τη μεγάλη απόφαση να πάρουν τη διοίκηση από το δίδυμο Μπόμπολα – Κούτρα και να την εμπιστευθούν στα χέρια των αδελφών Καλλιτσάντση. Ήταν η ημέρα που έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος 30 ετών για τον Λεωνίδα Μπόμπολα στη διοίκηση της ΑΚΤΩΡ (και αργότερα ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και άνοιξε ο νέος, στη βάση του μεγαλόπνοου σχεδίου αναδιάρθρωσης του Ομίλου που ονομάστηκε Change4Ellaktor, σηματοδοτώντας την αναγκαία τότε αλλαγή σε επίπεδο στρατηγικής, στόχευσης και εταιρικής διακυβέρνησης. Η άρτια και υψηλού επαγγελματικού επιπέδου προετοιμασία για τη μεγάλη μάχη του 2018 έπεισε τους μετόχους ότι το Change4Ellaktor ήταν η σωστή και ενδεδειγμένη λύση για την επιβίωση του Ομίλου, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει συνδέσει το όνομά του με τον όρο «ελληνικές υποδομές».
Το βιώσιμο σχέδιο της πλευράς Καλλιτσάντση
Με σειρά επαφών στο εξωτερικό, με roadshows, με διάθεση για εξωστρέφεια και τονίζοντας την ανάγκη νοικοκυρέματος των πολυποίκιλων δραστηριοτήτων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εκτός Ελλάδας (που αποτελούσαν, για μια δεκαετία, βαθιά πληγή στα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου), η πλευρά Καλλιτσάντση έπεισε τους μετόχους ότι έχει καταρτίσει ένα πραγματικά βιώσιμο σχέδιο. Με τις επιλογές τους σε πρόσωπα εγνωσμένης επάρκειας σε χρηματοοικονομικά και νομικά θέματα απέδειξαν ότι μπορούν να το εφαρμόσουν, όπως και έκαναν από την επόμενη μέρα. Καλύπτοντας τις κενές θέσεις στο επιχειρησιακό οργανόγραμμα με αξιοκρατία, επιλέγοντας πρόσωπα με γνώση και εμπειρία, δύο χρόνια μετά μπορούν να λένε -και το αποδεικνύουν- ότι παρέλαβαν έναν όμιλο ο οποίος έτρεχε στην κατηφόρα των ζημιών και τον έβαλαν ξανά σε τροχιά με τελικό προορισμό την κερδοφορία και την ανάπτυξη.
Ενα σύγχρονο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης
Σύμφωνα με τα στελέχη του Ομίλου, το πρόγραμμα εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους σε συνδυασμό με το νοικοκύρεμα στα έργα του εξωτερικού (που είχαν συγκεντρώσει ζημιές άνω των 360 εκατ. ευρώ) και, κυρίως, το σύγχρονο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης που εφαρμόζεται με συνέπεια από τη νέα διοίκηση τα τελευταία δύο χρόνια έχουν οδηγήσει την ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε πορεία σταθεροποίησης. Μάλιστα, θα είχε καταγραφεί από πέρυσι κερδοφορία, αν δεν προέκυπταν οι «κρυμμένες» ζημιές των 113 εκατ. ευρώ από παλαιότερα έργα φωτοβολταϊκών στην Αυστραλία. Ζημιές, που -σημειωτέον- δεν είχαν εντοπιστεί στον έλεγχο ρευστότητας των έργων που διενήργησε διεθνής ελεγκτικός οίκος το 2018, άρα δεν τις γνώριζε καν η νέα διοίκηση. Ζημιές, που αλλοίωσαν τη λογιστική εικόνα του 2019, βάζοντας βαρύ αρνητικό πρόσημο στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά -ασφαλώς- δεν μπορούν να ακυρώσουν στα μάτια των ειδικών και της αγοράς τα θετικά αποτελέσματα που παράγει εδώ και δύο χρόνια το Change4Ellaktor. Γιατί όντως μέσα σ’ αυτή τη διετία ο Όμιλος άλλαξε:Στο τέλος του 2018, οι οφειλές της ναυαρχίδας του Ομίλου, ΑΚΤΩΡ, έφταναν τα 734,8 εκατ. ευρώ. Στις 30 Ιουνίου του 2020, υπό τη νέα διοίκηση, οι οφειλές περιορίστηκαν σε 550,9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε 18 μήνες, κατεγράφη μείωση οφειλών κατά 25% (ήτοι 183,9 εκατ, ευρώ).
Στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019, η νέα διοίκηση εξέδωσε διεθνές ομόλογο συνολικού ύψους 670 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας να μηδενίσει τον τραπεζικό δανεισμό της κατασκευαστικής.Το πρώτο εξάμηνο του 2020 (με κορονοϊό) το περιθώριο προσαρμοσμένου EBITDA του Ομίλου συνολικά βελτιώθηκε στο 19% έναντι 15% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019 (χωρίς κορονοϊό).
Αύξηση κερδών το πρώτο εξάμηνο του 2020
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου επηρεάστηκε καταλυτικά από το lockdown, αλλά και τις καθυστερήσεις πριν και μετά από αυτό λόγω κορονοϊού, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ παρουσίασε αύξηση κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 3 από τους 5 βασικούς κλάδους δραστηριοποίησής του (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Περιβάλλον – Ανάπτυξη Ακινήτων), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019:
-Στις ΑΠΕ, το EBITDA διαμορφώθηκε σε 36,6 εκατ. ευρώ, έναντι 26,3 εκατ. ευρώ το 2019, σημειώνοντας αύξηση 39%.
-Στο Περιβάλλον, το EBITDA διαμορφώθηκε σε 6,8 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα με θετικό πρόσημο σε σχέση με την περσινή περίοδο (+1%), παρότι ως κλάδος επηρεάστηκε σοβαρά από τον κορονοϊό.
-Στην Ανάπτυξη Ακινήτων, το EBITDA διαμορφώθηκε σε 1,4 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, έναντι 0,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σημειώνοντας αύξηση 84%, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος ασφαλώς και επηρεάστηκε άμεσα από το lockdown.
Μεγέθη, που χωρίς αμφιβολία καταδεικνύουν ότι αποδίδει το τεράστιο reengineering που απαιτεί η «αλλαγή» σε όλα τα επίπεδα -από τη στρατηγική μέχρι τη νοοτροπία- προκειμένου να διορθωθεί η πλεύση σε ένα τόσο μεγάλο «καράβι» όπως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και πως, ουσιαστικά, τώρα αρχίζουν να φέρνουν καρπούς οι κόποι της τελευταίας διετίας.