Φθηνότερο φυσικό αέριο ζητάει η Ελλάδα από τη Ρωσία: δύο μόλις ημέρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σότσι της Ρωσίας όπου και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, επισκέπτεται καθόλου τυχαία την Αγία Πετρούπολη, ο υπουργός ΠΕΝ κ. Κ. Σκρέκας. Θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, έμπιστο πρόσωπο του Ρώσου Πρεοέδρου.

Φθηνότερο φυσικό αέριο

Πολύ απλά και για να μην μακρηγορούμε η ελληνική πλευρά ζητάει να τροποποιηθεί έστω και προσωρινά, η φόρμουλα τιμολόγησης με την οποία πουλάει η ρωσική εταιρεία στη χώρα και φυσικά στη ΔΕΠΑ-Εμπορίας. Στόχος να προμηθευόμαστε φθηνότερο φυσικό αέριο τουλάχιστον όσο διαρκεί η πρωτοφανής ενεργειακή πανδημία που μαστίζει την Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα.

Το συμβόλαιο μεταξύ των δύο πλευρών λήγει το 2026, ωστόσο κάθε χρόνο διεξάγονται συζητήσεις για τον τρόπο τιμολόγησης και για τη διαχείριση της ρήτρας take or pay που αυτό περιλαμβάνει. Στις παλαιότερες διαπραγματεύσεις, τόσο για το 2020, όσο και για το 2021, επειδή τότε ακόμη το πετρέλαιο ήταν πιο ακριβό από το αέριο, είχαμε ζητήσει με επιτυχία από τους Ρώσους η φόρμουλα να μην είναι εντελώς εξαρτώμενη τις τιμές του πετρελαίου, αλλά ως ένα βαθμό και με τον ολλανδικό δείκτη-πυξίδα φυσικού αερίου TTF.

Τα συμβόλαια του τελευταίου έχουν εκτοξευτεί στα επίπεδα των 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Σήμερα πάντως η ρωσική πλευρά εμφανίζεται σκληρή στο ελληνικό αίτημα καθώς οι Ρώσοι βγάζουν τεράστια κέρδη από αυτή την εξέλιξη. Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες πηγές συνολικά η Gazprom απέναντι σε αιτήματα ευρωπαϊκών εταιριών για συμβάσεις που έχουν μαζί της, δείχνει «μάλλον εχθρική» στάση έναντι άλλων εποχών. Προφανώς επειδή υπάρχει η θεμελιώδης υπόθεση με τον αγωγό Nord Stream 2.

Το ξαφνικό ταξίδι Σκρέκα

Το ταξίδι του κ. Σκρέκα στην Αγία Πετρούπολη δεν έχει καν ανακοινωθεί επίσημα όπως επίσης ούτε και οι αναλυτικές επαφές και οι συναντήσεις που θα έχει οπότε γίνεται αντιληπτό πως όλοι παίζουν με κλειστά χαρτιά μέχρι τώρα.

Εδώ και πολλά χρόνια η Gazprom προμηθεύει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσότητες του καυσίμου που αντιστοιχούν σήμερα στο 45% των συνολικών εισαγωγών. Οι διαπραγματεύσεις των δύο εταιριών που κρατάνε εδώ και τρεις μήνες χαρακτηρίζονται στο ΥΠΕΝ «αρκετά σκληρές».

Η χώρα μας προσπαθεί μέσα στον πιο δύσκολο ενεργειακό χειμώνα των τελευταίων ετών, να διασφαλίσει καλύτερη συμφωνία με τη Gazprom για το 2022, ώστε να παράσχει φθηνότερο αέριο του χρόνου σε οικιακούς πελάτες και μεγάλους ενεργειοβόρους καταναλωτές.

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο το φυσικό αέριο είναι ακριβότερο του πετρελαίου, και οι Ρώσοι εμφανίζονται να μας ζητούν, η νέα πραγματικότητα να απεικονίζεται στην φόρμουλα τιμολόγησης δηλαδή να παίζει περισσότερο με τον ολλανδικό δείκτη TTF, όπου το προθεσμιακό συμβόλαιο για τον Ιανουάριο έκλεισε την Παρασκευή στα 89,47 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν ένα χρόνο πριν, διαπραγματεύονταν κοντά στα 14 ευρώ (αύξηση στο τελευταίο 12μηνο κατά 500%!).

Όσα προηγήθηκαν της επίσκεψης 

Η σημερινή επίσκεψη Σκρέκα, όπως και εκείνη στις 29-30 Νοεμβρίου του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Μ. Βαρβιτσιώτη στην Μόσχα, προετοιμάζουν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στο Σότσι.

Η επίσκεψη Βαρβιτσιωτη κατέληξε σε Πρωτόκολλο που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών και το οποίο μιλά για τη σημασία διμερούς συνεργασίας σε σειρά τομέων, από τη βιομηχανία και την ενέργεια, έως τις επενδύσεις και τον τουρισμό.

«Στο κείμενο της Διυπουργικής, υπάρχει, συγκεκριμένη αναφορά στο γεγονός ότι οι εμπορικές εταιρείες Gazprom και ΔΕΠΑ καλούνται να καταλήξουν σε αμοιβαια αποδεκτή και δίκαιη συμφωνία για τις μακροπρόθεσμες προμήθειες φυσικού αερίου, με έμφαση στο 2022. Εκτενής αναφορά γίνεται επίσης στο ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών για συμμετοχή σε έργα κατασκευής και εκσυγχρονισμού ενεργειακών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, για την εξερεύνηση γεωθερμικών πόρων, κατασκευή και ανακατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρισμό αλλά και ΑΠΕ» μας λέει έμπειρος έλληνας διπλωμάτης που επεξεργάστηκε το Πρωτόκολλο.

Ο ίδιος διπλωμάτης αναρωτιέται: «άραγε η Αθήνα έχει σήμερα την πολυτέλεια να αγνοεί τη Μόσχα ακόμα και υπό συνθήκες αυξημένης έντασης με τις ΗΠΑ και την ΕΕ; Φυσικά και δεν αμφισβητούμε το στρατόπεδο που εδώ και δεκαετίες έχουμε επιλέξει και είμαστε πιστοί σύμμαχοι των Αμερικανών, ωστόσο η Ελλάδα δείχνει παντελή αδυναμία να συγκροτήσει μια σταθερή πολιτική έναντι της Ρωσίας και αυτό πρέπει να λήξει κάποτε».

Το θέμα είναι πότε και με ποιο τρόπο…