Μπορεί η Ελλάδα να µην έχει ακόµη βελτιώσει δραµατικά τη θέση της σε κρίσιµους δείκτες, όπως η παγκόσµια ανταγωνιστικότητα, όµως, το 2021 κατάφερε να προσελκύσει τις περισσότερες, τουλάχιστον από το 2011, άµεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ). Επίσης, σε σχέση ακόµη και µε το 2009, οπότε δεν είχε εκδηλωθεί η χρηµατοπιστωτική κρίση, οι άµεσες ξένες επενδύσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί, µε την αξία τους, τη συγκεκριµένη χρονιά, να τοποθετείται σε 2,4 δισ. ευρώ. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), πέρυσι η συνολική αξία των άµεσων ξένων επενδύσεων ανήλθε σε 6,3 δισεκατοµµύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 97%, συγκριτικά µε το 2020, έτος κατά το οποίο η εισροή ξένων κεφαλαίων υπήρξε αναιµική λόγω της πανδηµίας.

Η φετινή χρονιά εκτιµάται ότι θα µπορούσε να ολοκληρωθεί µε νέο ρεκόρ ξένων επενδύσεων, δεδοµένου ότι το πρώτο εξάµηνο της φετινής χρονιάς η αξία των ξένων επενδύσεων αντιστοιχεί, ήδη, στο 75% αυτών του 2021 (4,8 δισ. ευρώ). Ωστόσο, το δεύτερο τρίµηνο του 2022, έναντι των τριών πρώτων µηνών της χρονιάς, οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 43%, σε περίπου 2 δισ. ευρώ, ακολούθησαν δηλαδή, πτωτική πορεία κατ’ αντιστοιχία µε τη διεθνή τάση. Παγκοσµίως, το πρώτο εξάµηνο οι ξένες επενδύσεις ανήλθαν σε 983,5 δισ. ευρώ, έχοντας υποχωρήσει κατά 22% το δεύτερο τρίµηνο, όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Νέο ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων το 2022-1

Παρά τις καλές επιδόσεις, οι άµεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι µικρότερες, σε σύγκριση µε άλλες χώρες. Για παράδειγµα, το ύψος των ξένων κεφαλαίων που επενδύθηκαν το φετινό πρώτο εξάµηνο διαµορφώθηκε σε 6,1 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία, σε 9,3 δισ. ευρώ στην Ιταλία και σε 5,4 δισ. ευρώ στην Τουρκία.

Οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων αντιπροσωπεύουν σηµαντικό τµήµα των ξένων επενδυµένων κεφαλαίων, καθώς το 2021 τοποθετήθηκαν στα ελληνικά ακίνητα 1,17 δισ. ευρώ, µέγεθος που αντιπροσωπεύει αύξηση 34,4%, συγκριτικά µε το 2020. Επίσης, ο τουρισµός, η αγορά ακινήτων και η ενέργεια, και ειδικότερα το φυσικό αέριο, οι ΑΠΕ και τα δίκτυα, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, οι υπηρεσίες υγείας και τα φάρµακα, η αγροδιατροφή, αλλά και η εφοδιαστική αλυσίδα ανήκουν στους τοµείς που προσελκύουν σοβαρές ξένες επενδύσεις.

Σύµφωνα µε την Entrerpise Greece, τον αρµόδιο φορέα για την προσέλκυση των άµεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα µας, έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον προέρχεται από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή, αλλά και χώρες όπως η Γερµανία, η Γαλλία, η Κίνα, η Ιταλία, η Ρωσία, το Ην. Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Ισπανία, το Ισραήλ και το Λουξεµβούργο.

Η κατασκευή των τριών κέντρων δεδοµένων της Microsoft –η εταιρεία αιτήθηκε την υπαγωγή τους στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων αρχές της χρονιάς– συνολικού αποτυπώµατος 1 δισ. ευρώ, η αντίστοιχη επένδυση της Lamda Hellix µε επίδραση 1 δισ. ευρώ στην οικονοµία ανήκουν στις µεγαλύτερες ΑΞΕ που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Στη λίστα των µεγάλων συναλλαγών ανήκει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπως και η είσοδος στο µετοχικό κεφάλαιο του οµίλου Sani/ikos του sovereign fund της Σιγκαπούρης, GIC. Για τη συγκεκριµένη συναλλαγή, που αναµένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίµηνο του 2022, η αξία του ξενοδοχειακού οµίλου αποτιµάται στα 2,3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: