Εκπληκτική η Εθνική Ελλάδας μπροστά σε περισσότερους από 25.000 φιλάθλους έδωσε υπέροχη παράσταση στη Νέα Φιλαδέλφεια, διέλυσε με 5-0 το Καζακστάν και προκρίθηκε στον τελικό των πλέι οφ του Euro 2024. Εκεί όπου την περίμενε ήδη η Γεωργία, την οποία θα αντιμετωπίσει η ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ την Τρίτη (26/3) στην Τιφλίδα, με στόχο φυσικά τη νίκη και την επιστροφή σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια.

Ονειρεμένο ξεκίνημα

Με την ώθηση του κόσμου η Εθνική μπήκε πολύ δυνατά και στο 7’ κέρδισε πέναλτι με τον Πέλκα. Ο άσος της Μπασακσεχίρ βρέθηκε σε θέση βολής μέσα στην περιοχή, έκανε το σουτ, με τον Σάτσκι να διώχνει και με τη βοήθεια του δοκαριού. Στην εξέλιξη της φάσης ο Πέλκας κέρδισε πέναλτι το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Μπακασέτας και άνοιξε το σκορ στο 9’.

Πριν προλάβει να συνέλθει από το πρώτο σοκ το Καζακστάν δέχθηκε και δεύτερο όταν στο 15’ ο Μασούρας έβγαλε υπέροχη σέντρα από τα δεξιά για τον Πέλκα ο οποίος με καρφωτή κεφαλιά από κοντά έκανε το 2-0. Η απάντηση των φιλοξενούμενων στο τρομερό ξεκίνημα της Εθνικής ήταν ένα δοκάρι στο 24’ σε μακρινό σουτ του Τσεσνόκοφ που κόντραρε στον Χατζηδιάκο και άλλαξε πορεία, με το σίδερο να σώζει την Ελλάδα.

Ο ρυθμός έπεσε στα επόμενα λεπτά, αλλά οι παίκτες του Πογέτ είχαν ακόμη δύο γκολ πριν το ημίχρονο. Από ακόμη ένα πάρε-βάλε του Μασούρα από τα δεξιά, ο Ιωαννίδης σε κενό τέρμα έκανε το 3-0 στο 37’ και ουσιαστικά τελείωσε την ιστορία. Τρία λεπτά μετά ήταν η σειρά του Κουρμπέλη να βρει δίχτυα και με κεφαλιά από σέντρα του Τσιμίκα να διαμορφώσει το 4-0 που ήταν και σκορ ημιχρόνου. Η Εθνική έκανε και με το παραπάνω τη δουλειά της από το ημίχρονο πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ στο πρώτο μέρος για πρώτη φορά μετά το 2016 και το 4-1 επί του Γιβραλτάρ εκτός έδρας.

Διαχείριση και… κερασάκι με αυτογκόλ

Όπως είναι λογικό, μετά από ένα τέτοιο ημίχρονο, ο ρυθμός έπεσε στο δεύτερο. Το Καζακστάν προσπάθησε κι εκείνο στην αρχή να αντιδράσει κάπως χωρίς όμως να απειλήσει ιδιαίτερα την εστία του Βλαχοδήμου. Η Εθνική από πλευράς της είχε μία διπλή ευκαιρία με τον Μάνταλο και τον Μπακασέτα στο 51’ κι άλλη μία με τον αρχηγό της Εθνικής στο 73’, αλλά η μπάλα δεν κατέληξε στα δίχτυα. Ούτε ο Μάνταλος στο 84’ κατάφερε να σκοράρει σε τετ α τετ, με το 5-0 να έρχεται τελικά από το κόρνερ και αυτογκόλ του Ταπαλόφ.

Ακόμη και μετά το γκολ η Εθνική έψαξε να βρει και άλλο, αλλά Κωνσταντέλιας και Μασούρας δεν κατάφεραν να γράψουν και το δικό τους όνομα στον πίνακα των σκόρερ στις ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν μέσα από όμορφους συνδυασμούς. Η Εθνική πήρε λοιπόν πανηγυρικά την πρόκριση και τώρα στρέφει την προσοχή της στο ματς της δεκαετίας στην Τιφλίδα.

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ (67′ Ρότα), Τσιμίκας, Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος (46′ Ρέτσος), Κουρμπέλης, Μάνταλος, Μπακασέτας (74′ Μπουχαλάκης), Μασούρας, Πέλκας (63′ Γιακουμάκης), Ιωαννίδης (63′ Κωνσταντέλιας)

Καζακστάν: Σάτσκι, Βορογκόφσκι, Γιερλάνοφ, Μαρόκιν, Μπίστροφ, Κάιροφ, Ζαϊνουντίνοφ, Μπεϊσεμπέκοφ, Αστάνοφ, Τσεσνόκοφ (68′ Ζούεφ), Σαμοντόροφ (77′ Αϊμπέντοφ)

Διαβάστε ακόμη: