Η υπέρβαση δεν έγινε και το όνειρο της πρόκρισης στο Μουντιάλ αποδείχθηκε απατηλό… Η Εθνική ομάδα μπορεί να στάθηκε αξιοπρεπώς απέναντι στην υπερδύναμη Ισπανία, όμως δεν μπόρεσε να αποφύγει την ήττα με 1-0 και έχασε κάθε ελπιδα για τη δεύτερη θέση και έτσι το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής κόντρα στο Κόσοβο είναι καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα.

Μετά από τα πρώτα λεπτά που η Εθνική μπήκε με διάθεση να πιέσει, το ματς απέκτησε τη μορφή που όλοι περίμεναν πριν τη σέντρα. Η Ισπανία την κατοχή με το κλασικό της passing game και η Ελλάδα στο μισό γήπεδο να περιμένει. Στο 17′ ήρθε και η πρώτη ευκαιρία στο ματς όταν ο Ντε Τομάς βρέθηκε σε θέση βολής αλλά ο εξαιρετικός Γούτας με καίριο τάκλιν γλίτωσε την Εθνική. Τέσσερα λεπτά μετά ο Μασούρας έφυγε απέναντι από τον Σιμόν ύστερα από την κάθετη του Παυλίδη και σκόραρε αλλά το γκολ ακυρώθηκε σωστά για οφσάιντ.

Η Ισπανία σκόραρε από την «άσπρη βούλα»

Στο 24′ και μετά από ένα κόρνερ των Ισπανών, ο Μαρτσίνιακ έδωσε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Γιαννούλη στον Μαρτίνες, με τους παίκετς της Εθνικής να ζητούν επιθετικό φάουλ πάνω στον Μασούρα. Το VAR τσέκαρε τη φάση και συμφώνησε με την απόφαση του διαιτητή, με τον Σαράμπια να νικά τον Βλαχοδήμο από τα 11 βήματα και να κάνει το 0-1 στο 26′. Δέκα λεπτά μετά μάλιστα η «φούρια ρόχα» έφτασε κοντά και στο 0-2 όταν ο Μοράτα με τρομερή ενέργεια πέρασε τον Τζαβέλλα αλλά νικήθηκε από τον Βλαχοδήμο στο τετ α τετ.

Με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους ο Φαν Σιπ πέρασε τους Τζόλη και Δουβίκα στις θέσεις των Μασούρα και Παυλίδη ώστε να πιέσει περισσότερο, κάτι που κατέφερε. Η Ελλάδα άρχισε να κρατά κάπως περισσότερο την μπάλα, αλλά δυσκολευόταν να γίνει απειλητική. Από την άλλη η ομάδα του Λουίς Ενρίκε έριξε ακόμη πιο πολύ ρυθμό. Στο 54΄ο Τζόλης μέσα από την περιοχή έκανε το σουτ το οποίο κόντραρε και κατέληξε κόρνερ, στην καλύτερη ίσως στιγμή της Ελλάδας στο ματς.

Στα επόμενα λεπτά ό,τι αξιόλογο υπήρξε ήταν ένα άστοχο σουτ του Ροντρίγκο από καλή θέση και ένα φάουλ λίγο έξω από την περιοχή που πέρασε ανεκμετάλλευτο για την Εθνική στο 79′. Το φινάλε του αγώνα βρήκε την Ελλάδα με μια αξιοπρεπή εμφάνιση αλλά και ακόμη έναν αποκλεισμό από μία μεγάλη διοργάνωση.

ΕΛΛΑΔΑ (Φαν’τ Σχιπ): Βλαχοδήμος, Γούτας, Τζαβέλλας, Τσιμίκας, Ανδρούτσος, Σιώπης, Μπουχαλάκης (78′ Πέλκας), Μάνταλος, Γιαννούλης (67′ Λημνιός), Μασούρας (46′ Τζόλης), Παυλίδης (46′ Δουβίκας).

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Καρβαχάλ, Μαρτίνεθ (89′ Αθπιλικουέτα), Λαπόρτ, Γκαγιά, Γκάβι (65′ Μπουσκέτς), Ρόδρι, Κόκε, Ντε Τομάς (57′ Ροντρίγκο), Μοράτα (65′ Φορνάλς), Σαράμπια (57′ Όλμο).