Ζόρζε Μέντες, Μίνο Ραϊόλα, Ντέιβιντ Μανάσε, Τζόναθαν Μπαρνέτ, Φράνκ Τριμπόλι είναι – οι πιο γνωστοί- εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής elite των ατζέντηδων ή αλλιώς… διεθνών μεσολαβητών μεταγραφών. Μισό ή ένα επίπεδο πιο κάτω συνάδελφοι τους όπως οι Παστορέλο, Γουόρντ, Ζάχαβι, Τσεντίνκαγια (Τούρκος), Φάλι Ραμαντάνι, η γερμανική Rogon (της οποίας μεγαλοστελεχος/μέτοχος είναι και ο δικός μας Πολ Κουτσολιάκος…

Πόσο σημαντικοί “παίκτες” στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα είναι οι μεγαλοατζέντηδες δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ. Μέχρι και οι FIFA/UEFA πήγαν να τους περιορίσουν αλλά στο τέλος αναγκάστηκαν να κάνουν… ανακωχή. Μιλάμε πως τα παραπάνω ονόματα, όπως κι άλλες εταιρίες ή ακόμη και fund ντιλάρουν, διαχειρίζονται, διακινούν ή επηρεάζουν τεράστια εκατομμύρια (σε κάθε νόμισμα). Κάποια στιγμή ο Μισέλ Πλατινί είχε αποκαλέσει τις μανατζερικές εταιρίες “μεγαλοτοκογλύφους”. Κάποιοι δε από αυτούς επηρεάζουν και διαφορετικές ομάδες ανά χώρα αφού είτε άμεσα,είτε έμμεσα έχουν μεσολαβήσει στις αγοραπωλησίες τους!!

Μάχη επιρροής και απόδειξη ισχύς στο παρασκήνιο

Παραδοσιακά οι ατζέντηδες έδιναν πολύ μεγάλη σημασία στο να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες στις Εθνικές ομάδες. Πόσο μάλλον στις ανδρών… Κατά κάποιοι τρόπο ήταν/είναι η καλύτερη διαφήμιση για αυτούς, μια απόδειξη ισχύς στο παρασκήνιο και επιρροής στο προσκήνιο, η… βιτρίνα της εταιρίας/Γραφείου τους. Ακόμη κι αν δεν το παραδέχονται οι κλήσεις στις εθνικές ομάδες αποτελεί μεταξύ τους και μια μάχη επιρροής ένα domination game…

Υπάρχουν Εθνικές ομάδες που δέχονται μεγάλες επιρροές από συγκεκριμένους μεγαλοατζέντηδες. Για παράδειγμα η Εθνική Πορτογαλίας και ο “δικός” μας Φερνάντο Σάντος από τον “χρυσοδάκτυλο” Μέντες. Η Ουκρανία στο πρόσφατο Euro είχε 13 “ομόσταβλους” παίκτες του Βαντίμ Σαμπλί (PRO STAR). Η Σερβία από την LIAN Sports του Φάλι Ραμαντάνι ακόμη και σε κοτζάμ Αγγλία η ICM Stellar του Μπαρνέτ κάνει…παρτάκια!

Η μανατζερική χαρτογράφηση της Εθνικής Ελλάδας

Πάμε , λοιπόν, να κάνουμε την… μανατζερική “χαρτογράφηση” του σημερινού ρόστερ της Εθνικής Ελλάδας του Φαν Σχιπ, να δούμε το υπόβαθρο των agents στην “γαλανόλευκη”. Και μέσα από αυτή την διαδικασία να αποκαλύψουμε και την επιδραστικότητα των ατζέντηδων (εγχώριων και ξένων) στην εθνική μας και κατά επέκταση στο ποδόσφαιρο μας (υπό μια έννοια).

Για τα ματς της “γαλανόλευκης” με Γεωργία, Σουηδία κλήθηκαν συνολικά 29 παίκτες απο τον Ολλανδό εκλέκτορα, με τους τρεις (Διούδης, Ζέκα, Κυριάκος Παπαδόπουλος) να βγαίνουν νοκ άουτ και να καλούνται δυο αντικαταστάτες τους (Αθανασιάδης, Πούγγουρας).

Εκπροσωπούνται από 14 ατζέντηδες, 4 ξένους (Ραϊόλα, Γκονσάλβες, Ραμαντάνι, Wasserman) άλλους 4 ομογενείς (Κουτσολιάκος, Κραστάνας, Φάρρας, Κουκουτριγκας) ενώ δυο βετεράνοι παίκτες μας, Τζαβέλας και Κυριάκος Παπαδόπουλος, επισήμως δεν έχουν εκπρόσωπο (στις μεταγραφές τους πάντως σε ΑΕΚ κι Ατρόμητο αντίστοιχα, ενεπλάκη ο Βασίλης Παναγιωτάκης, απο τους παλιότερους και πλέον έμπειρους στο χώρο).

Ο κυρίαρχος , λοιπόν, ατζέντης στην Εθνική Ελλάδας, με βάση τους παίκτες που έχει αλλά και την συνολική χρηματιστηριακή αξία είναι ο Πασχάλης Τουντούρης. Έξι πελάτες του είναι στην αποστολή (Τσιμίκας, Δουβίκας, Βρουσάι, Αλεξανδρόπουλος, Σάλιακας, Αθανασιάδης), με την συνολική τους χρηματιστηριακή αξία να ξεπερνάει τα 15.000.000 ευρώ! Θα μπορούσαν να ήταν και παραπάνω,αν καλούσαν και τους Χατζηγιοβάνη, Γούτα!

Μάλιστα ο Τουντούρης βγαίνει “νικητής” στην άτυπη μάχη με τον μεγάλο Μίνο Ραϊόλα, που έχει δυο πελάτες του στην “γαλανόλευκη”, Χατζηδιάκο και Παυλίδη, αξίας 5.500.000 ευρώ. Αν δεν υπήρχαν και τα γνωστά … θέματα, θα είχε τρείς αφού οι λόγοι που δεν βρίσκεται στην Εθνική ο Κώστας Μανωλάς είναι εξωαγωνιστικοί…

Η πτώση του Πολ και ο κολοσσός εκπρόσωπος του Τζόλη

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως ο Πολ Κουτσολιάκος, που άλλοτε οι πελάτες του μονοπωλούσαν τις κλήσεις έχει μείνει με δυο παίκτες, τους Πέλκα και Σταφυλίδη αξίας 8.200.000 ευρώ. Βέβαια αν ήταν υγιής ο Φορτούνης δεδομένα θα είχε τρεις με 8ψηφιο νούμερο…

Έναν παίκτη αλλά πολύ δυνατό και με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία (12.000.000), τον Τζόλη, έχει ο παγκόσμιος κολοσσός Wasserman στην Εθνική. Όπως και ο Φάλι Ραμαντάνι, που ξέμεινε με τον Λημνιό (2.000.000) αφού δεν κλήθηκε ο Ρέτσος και για τον Φαν Σιπ είναι…αόρατος ο (πελάτης του) Νικολάου παρότι τα πάει σούπερ στην Σερια Α´’. Να συμπληρώσω εδώ την παρουσία του “γερμαναθρεμένου” ατζέντη Ιωάννη Κουκουτρίγκα που εκπροσωπεί τον Οδυσσέα Βλαχοδημο.

Με ανεβασμένες μετοχές απο τους Έλληνες ατζέντηδες και ο Έρος Δημητριάδης, λόγω των πελατών του: Μπακασέτας, Σιώπης, Διούδης με την συνολική τους αξία να φτάνει τα 11.200.000. Απο κοντά και ο ομογενής (από Γερμανία) Κραστάνας με τους Μπουχαλάκη, Μάνταλος των 9.000.000.

Από τους παλαιότερους ατζέντηδες, πελάτες στην Εθνική Ελλάδας έχουν ο Βασίλης Παναγιωτάκης(τον Γιαννούλη), ο Νίκος Κλιτσίδης (τους Κούτρη, Πασχαλάκη) , ο Χρήστος Γάτσης (τον Μασούρα των 6.000.000 ευρώ) . Ο Κωνσταντίνος Φάρρας θα μπορούσε να είχε. και τρίτο, στους Μαυροπάνο και Ανδρούτσο, τον Σωκράτη Παπασταθόπουλος που είναι χρόνια πελάτης του αλλά κομμένος από την ΕΠΟ.

Την τελευταία στιγμή και οι Τζόλε – Νινιάδης έστειλαν πελάτη τους στην “γαλανόλευκη”, τον Πούγγουρα. Αντίθετα Έλληνες μεγαλοατζέντηδες όπως οι Αντώνης Αποστολόπουλος και Γαλαριώτης (Μήτρογλου, Μπουζούκη) δεν… εκπροσωπούνται στις κλήσεις της Εθνικής Ανδρών.