Ενημερώθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή με τον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΕΛΕΤΑΕΝ. Ο χάρτης περιλαμβάνει όλα τα αιολικά πάρκα και τις ανεμογεννήτριες σε λειτουργία στην Ελλάδα στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2024.
Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον χάρτη της Ελλάδας και να επιλέγει πολύγωνα αιολικών πάρκων ή ανεμογεννήτριες που επιθυμεί. Επιλέγοντας κάποιο πολύγωνο θα του εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο με πληροφορίες του αιολικού πάρκου. Ομοίως και αν επιλέξει κάποια ανεμογεννήτρια.
Η βάση δεδομένων του χάρτη αποτελεί συνδυασμό στοιχείων από τα ανοιχτά δεδομένα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και από τη βάση δεδομένων της Στατιστικής Αιολικής Ενέργειας που δημοσιεύει η ΕΛΕΤΑΕΝ και στόχος είναι να επικαιροποιείται κάθε εξάμηνο.
Κάλυψη αναδασωτέων εκτάσεων
Σχεδόν μηδενική είναι η κάλυψη αναδασωτέων εκτάσεων από τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, καθώς δεν ξεπερνά σε ποσοστό το 0,06% του συνόλου.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα ποσοτικής και χωρικής ανάλυσης που δημοσιοποίησε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η οπποία βασίστηκε στα δημόσια διαθέσιμα γεωχωρικά δεδομένα των κυρωμένων δασικών χαρτών και του προγράμματος Copernicus.
Αποδεικνύεται δηλαδή ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των πυρκαγιών με τις ανεμογεννήτριες, συμπεραίνουν οι συντάκες της ανάλυσης.
Από τη μελέτη των δεδομένων προέκυψε επίσης ότι σε μια τυχαία περιοχή μπορεί να φθάσει πυρκαγιά είτε πριν είτε μετά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Και εξ αυτού του λόγου λοιπόν, δεν προκύπτει καμία συσχέτιση.
Επίσης, η ΕΛΕΤΕΑΝ απαντά σε 13 ερωτήσεις, καλόπιστες και κακόπιστες, όπως σημειώνει, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
Διαβάστε ακόμη:
- Κυπριακό: Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα διεμήνυσε από την Κύπρο ο Μητσοτάκης – Αιχμές από τον Ερντογάν
- Εξαφάνιση του Μπεν στην Κω: Άνδρας στη Δανία υποστηρίζει πως είναι ο αγνοούμενος Βρετανός
- Τραμπ: Δεν έλαβα καμιά προειδοποίηση από τη Μυστική Υπηρεσία για τον ένοπλο που επιχείρησε να τον δολοφονήσει
- Κώστας Σπυρόπουλος: Η συγκινητική ανάρτηση για την Αλίκη Βουγιουκλάκη