Μαζί με τις οικογένειες τους βρίσκονται πλέον οι πρώην όμηροι της Χαμάς, Γιάρντεν Μπίμπας, Οφέρ Καλντερόν και Κιθ Σίγκελ, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωσή τους και την επιστροφή τους στο Ισραήλ.
Συγκινητικές εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου, όπως εκείνη με τον Γιάρντεν Μπίμπας να αγκαλιάζει ξανά τη μητέρα του μετά από μήνες. Για τον ίδιο όμως υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό: Πού βρίσκεται η σύζυγος και τα δύο τους παιδιά ηλικίας 8,5 μηνών και 4 ετών, όταν απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου του 2023.
Το Ισραήλ ζητά να του δοθούν «πληροφορίες» σχετικά με τα δύο τελευταία παιδιά ομήρους στη Γάζα και τη μητέρα τους, μετά την επιστροφή του πατέρα της οικογένειας. Η Χαμάς είχε πάντως ισχυριστεί ότι η Σίρι και τα παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ δεν είχε σαφείς αποδείξεις.
Η οικογένεια Μπίμπας εξέδωσε μάλιστα μια συναισθηματική δήλωση. «Ο Γιάρντεν είναι σπίτι. Το ένα τέταρτο της καρδιάς μας έχει επιστρέψει σε εμάς μετά από 15 μήνες. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω την ανακούφιση να κρατάμε τον Γιάρντεν στα χέρια μας, να τον αγκαλιάζουμε και να ακούμε τη φωνή του. Ο Γιάρντεν επέστρεψε στο σπίτι του, αλλά το σπίτι παραμένει μισό», αναφέρει η δήλωση.
«Ο Γιάρντεν είναι ένας πατέρας που άφησε το ασφαλές του δωμάτιο για να προστατεύσει την οικογένειά του, επιβίωσε γενναία από την αιχμαλωσία και επέστρεψε σε μια αφόρητη πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή, ζητάμε: Προστατέψτε τον Γιάρντεν, προστατέψτε την ψυχή του. Σεβαστείτε την ιδιωτικότητά του και δώστε του τον χώρο που χρειάζεται ώστε το σώμα και η ψυχή του να αρχίσουν να ανακάμπτουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Οι σκέψεις μας παραμένουν με τους Σίρι, Αριέλ και Κφιρ και όλους τους ομήρους. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε για να τους φέρουμε όλους στο σπίτι», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Οι φόβοι για την τύχη της οικογένειας Μπίμπα έχουν αυξηθεί, καθώς η Χαμάς δεν τους επέστρεψε μεταξύ των πρώτων ομήρων που απελευθερώθηκαν. Οι ζωντανές γυναίκες και τα παιδιά έπρεπε να απελευθερωθούν πρώτα βάσει της συμφωνίας, ακολουθούμενα από τραυματισμένους, ανήμπορους και άνδρες άνω των 50 ετών.
Από πλευράς της η πρεσβεία των ΗΠΑ χαιρετίζει την απελευθέρωση του Αμερικανοϊσραηλινού πολίτη Κιθ Σίγκελ. «Σήμερα συντάσσομαι με την Αβίβα, τα παιδιά της, τα εγγόνια της και ολόκληρη την οικογένεια Σίγκελ για την τεράστια ανακούφιση που ο Αμερικανός ομογενής είναι επιτέλους στο σπίτι μετά από 484 οδυνηρές ημέρες στην αιχμαλωσία της Χαμάς», γράφει η επιτετραμμένη στην προσωρινή επιστολή Στέφανι Χάλετ.
Εκατοντάδες άνθρωποι στην Πλατεία Ομήρων στο Τελ Αβίβ ζητωκραύγαζαν καθώς το ελικόπτερο των IDF που μετέφερε τον Κιθ Σίγκελ περνούσε από επάνω. Ο Σίγκελ, τυλιγμένος με ισραηλινή σημαία, αποβιβάστηκε από το ελικόπτερο και αρνήθηκε να κάτσει σε αναπηρικό καροτσάκι.
Ο Οφέρ Καλντερόν έφτασε με στρατιωτικό ελικόπτερο στο Ιατρικό Κέντρο Sheba, όπου οι φίλοι τον υποδέχτηκαν με επευφημίες και τραγούδησαν: «Τι καλά που ήρθες σπίτι». «Σήμερα, επιτέλους αγκαλιάζουμε τον Όφερ, βλέποντας και καταλαβαίνοντας πραγματικά ότι είναι εδώ μαζί μας», αναφέρει η οικογένειά του σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα κεντρικά γραφεία του Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων.
«Είμαστε μάρτυρες πώς, μέσω της εξαιρετικής ψυχικής δύναμης, επέζησε από αυτή την κόλαση. Ο Όφερ άντεξε μήνες έναν εφιάλτη και είμαστε περήφανοι για την ικανότητά του να επιβιώνει και να κρατά την ελπίδα να αγκαλιάσει ξανά τα παιδιά του».
Ρίγη συγκίνησης προκαλεί το βίντεο με τη στιγμή που η σύντροφος του Καλντερόν τον αντικρίζει ξανά μετά από τόσους μήνες. Είχε προηγηθεί η συνάντησή του με τα παιδιά του και τον αδελφό του.
Την ίδια ώρα, τρία λεωφορεία που μετέφεραν Παλαιστίνιους αιχμαλώτους που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός έφθασαν στην πόλη Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα. Οι κρατούμενοι, πολλοί φορώντας γκρι στολές φυλακής, υποδέχονται εκατοντάδες πολίτες της Γάζας που συγκεντρώθηκαν γύρω από τα λεωφορεία καθώς πλησίαζαν το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της πόλης.
Οι κρατούμενοι έπρεπε να υποβληθούν σε ιατρικούς ελέγχους στο νοσοκομείο πριν πάνε στα σπίτια τους. «Με αίμα και πνεύμα, θα σε λυτρώσουμε, αιχμάλωτε!» ψέλνουν μερικοί στο πλήθος καθώς οι άνδρες έφευγαν ένας ένας από τα λεωφορεία. Μερικοί κρατούμενοι έβγαλαν το κεφάλι τους έξω από τα παράθυρα των οχημάτων καθώς προσπαθούσαν να εντοπίσουν συγγενείς ή να μιλήσουν με άτομα που γνώριζαν μέσα στο πλήθος.
Σύμφωνα με τη Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων στη Ραμάλα, 150 από τους 183 κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι το Σάββατο στο πλαίσιο της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς επρόκειτο να μεταφερθούν στη Γάζα. «Αυτή είναι μια νέα μέρα νίκης για τον λαό μας. Σήμερα, μια νέα ομάδα ηρώων μας απελευθερώνεται», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της Χαμάς που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Ελεύθεροι μετά 484 μέρες τρεις ακόμη όμηροι – Εκτός φυλακής 183 Παλαιστίνιοι, άνοιξε το πέρασμα στη Ράφα
Παράλληλα, άνοιξε σήμερα το συνοριακό σημείο διέλευσης μεταξύ της Ράφα, στο νοτιότερο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, και της Αιγύπτου, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2024, επιτρέποντας τη μεταφορά 50 ασθενών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Ο δρ. Μοχάμεντ Ζακούτ, γενικός διευθυντής του υπουργείου, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως περίπου 6000 άνθρωποι είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν και 12.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη από επείγουσα βοήθεια. Το άνοιγμα του περάσματος έλαβε χώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας, μετά την τέταρτη ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Αιγύπτου al-Qahera News μετέδωσε πλάνα από τους πρώτους εκ των 50 ασθενών και των 53 συνοδών τους, μεταξύ άλλων ένα μωρό που πάσχει από ένα αυτοάνοσο νόσημα, να διασχίζουν τα αιγυπτιακά σύνορα για να λάβουν φροντίδα.
Όχι στην πρόταση Τραμπ για μεταφορά Παλαιστινίων
Υπουργοί Εξωτερικών αραβικών χωρών απέρριψαν σήμερα τη μεταφορά Παλαιστινίων από τα εδάφη τους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, προβάλλοντας μια ενιαία στάση απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που πρότεινε στην Αίγυπτο και την Ιορδανία να υποδεχθούν κατοίκους από τη Λωρίδα της Γάζας.
Σε μια κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από μια συνάντηση στο Κάιρο, οι υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Αραβικό Σύνδεσμο δήλωσαν πως μια τέτοια ενέργεια θα απειλούσε τη σταθερότητα στην περιοχή, θα διέσπειρε τη σύρραξη και θα υπονόμευε τις προοπτικές για ειρήνη.
«Επιβεβαιώνουμε την απόρριψή μας (οποιασδήποτε απόπειρας) να τεθούν σε κίνδυνο τα αναφαίρετα δικαιώματα των Παλαιστινίων, είτε μέσω εποικιστικών δραστηριοτήτων είτε εκδιώξεων είτε προσάρτησης γης είτε μέσω της εγκατάλειψης εδαφών από τους ιδιοκτήτες τους… υπό οποιαδήποτε μορφή ή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ή δικαιολογίες», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση.
Διαβάστε ακόμη:
- Ανασύνταξη και επίσπευση του κυβερνητικού έργου: Πώς θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Νέο διζωνικό μειωμένο τιμολόγιο: Ξεκινά από σήμερα 1/2 – Πώς θα δείτε εάν έχετε ενταχθεί
- Η Βόρεια Ελλάδα το πιο ελπιδοφόρο τμήμα του ελληνικού χώρου για τα «κρίσιμα ορυκτά»
- Δημοσκόπηση GPO: Απώλειες για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Άνοδος για Λύση, Πλεύση και Φωνή Λογικής