Την δυνατότητα να αποφασίζουν οι ίδιες για το ύψος υψηλότερων μερισμάτων, χωρίς να χρειάζεται πρώτα να δώσει το πράσινο φως ο επόπτης, ζήτησαν οι διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων από την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (SSM) Κλαούντια Μπουχ και τον πρόεδρο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB) Ντομινίκ Λαμπουρέ.

Οι Έλληνες τραπεζίτες αξιοποίησαν την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψης που πραγματοποίησαν στην Αθήνα οι Πρόεδροι του SSM και του SRB και έθεσαν κατά την διάρκεια της συνάντησης τους το αίτημα για απευθείας απόφαση διανομής υψηλότερων μερισμάτων.

Μάλιστα όπως είπαν, προκειμένου να στηρίξουν το αίτημά τους, κάτι τέτοιο θα έδινε ισχυρό σήμα στους επενδυτές για την υγεία και την ευρωστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εξισώνοντας ταυτόχρονα τις ελληνικές τράπεζες με τις άλλες ευρωπαϊκές.

Όπως έχει γράψει η «Α» οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να εστιάσουν στις αυξημένες ανταμοιβές των μετόχων όχι μόνον φέτος, αλλά και του χρόνου από τη φετινή χρήση, καθώς ήδη αυξάνονται οι πιθανότητες να ξεπεράσουν έστω και οριακά τη διανομή του 50% των κερδών του 2025. Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες στοχεύουν για του χρόνου σε μερίσματα τουλάχιστον 50% από τα κέρδη τους.

Αυτό σημαίνει ότι στοχεύουν να διανείμουν στους μετόχους περί τα 2,1 δισ. ευρώ μερίσματα συγκεντρωτικά, έναντι περίπου 1,8 δισ. ευρώ φέτος.

Τράπεζα Πειραιώς: «Colpo grosso» του Χρήστου Μεγάλου με την Εθνική Ασφαλιστική – Επιβεβαιώνεται ότι η τράπεζα αναζητά εξαγορές για την ενίσχυση των εσόδων της – Ο λόγος για το ράλι της μετοχής κατά 15% από την αρχή του έτους!

Τι είπε ο Μεγάλου για το μέρισμα

Ήδη η Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου, θα διανείμει φέτος σε μετρητά μέρισμα 35% από τα κέρδη του 2024. Για τα επόμενα χρόνια και ξεκινώντας από τα κέρδη του 2025 έως και το 2028 η Πειραιώς έχει σχεδιάσει τη σταθερή διανομή 50% των κερδών κάθε έτους προς τους μετόχους, εκτιμώντας κερδοφορία περί το 1,1 δισ. ευρώ κάθε έτος μέχρι το 2027 και άνοδο στα 1,3 δισ. ευρώ το 2028, ώστε να επιτύχει διανομές κερδών 2 δισ. ευρώ και άνω σε μία τετραετία.

Ο κ. Μεγάλου είπε ότι το μέρισμα στους μετόχους είναι προτεραιότητα και έδωσε έμφαση σε αυτό. Όταν η διοίκηση της Πειραιώς ρωτήθηκε για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και πόσο επηρεάζει τα κεφάλαια της τράπεζας, η απάντηση ήταν ότι υπάρχει άνετο περιθώριο πάνω από τα ίδια κεφάλαια και ότι “η τράπεζα δεν θα επιχειρούσε την εξαγορά, αν επρόκειτο να επηρεασθούν τα κεφάλαια”.

Τονίστηκε ακόμα ότι η τράπεζα δεν προτίθεται να κάνει πίσω από το στόχο της για το μέρισμα, καθώς και ότι το deal για την Εθνική Ασφαλιστική δεν περιλαμβάνει πρόσθετα κόστη αναδιάρθρωσης, καθώς η τράπεζα έχει μία καλή εικόνα της εταιρίας.

Τι συζήτησαν τα στελέχη της Alpha Bank στο συνέδριο της Bank of America - Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα

Αυξάνει το buy back η Alpha Bank

Την ίδια στιγμή σημαντική πρόσθετη αξία προς τους μετόχους της αναμένεται να «ξεκλειδώσει» η Alpha Bank κατά τη φετινή χρονιά, διατηρώντας και επαυξάνοντας το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων. Η διοίκηση της τράπεζας έχοντας λάβει ήδη από πέρυσι την απόφαση να εντάξει πρώτη στο συνολικό μείγμα επιβράβευσης των μετοχων της, buyback, ύψους 61,1 εκατ. ευρώ (από τα κέρδη χρήσης 2023) φαίνεται να δρομολογεί ισχυρότερο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων.

Στη βάση του payout του 35% που έχει καθοριστεί, η τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινητοποιήσει μεγαλύτερες δυνάμεις στο buyback έναντι της χρηματικής διανομής, «κλίνοντας» προς μια ποσόστωση 60% – 40% (21% buyback – 14% μέρισμα έναντι συνόλου 35%). Με τους αναλυτές να αναμένουν καθαρή κερδοφορία χρήσης 2024 προς τα 640 εκατ. ευρώ, η συνολική επιβράβευση θα προσεγγίσει τα 224 εκατ. ευρώ. Υπό το σενάριο του 60% – 40%, περί τα 134,5 εκατ. ευρώ θα λάβουν τη μορφή buyback και 89,5 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε μέρισμα.

Τέλος η Eurobank μιλάει πλέον για payout σε 50% για τη χρήση 2024 από αρχική πρόβλεψη 40% και θέτει ως στόχο μέρισμα 50% και πλέον για τα κέρδη του 2025, ενώ και η Εθνική Τράπεζα ανεβάζει επίσης τον πήχη στο 50% για το payout των κερδών του 2024 (από αρχική πρόβλεψη 40%) και επιβεβαιώνει την πρόθεση για μέρισμα 50% και άνω για τα κέρδη του 2025.

Τι ζητά η ΕΚΤ για να εγκρίνει τα μερίσματα στις Ελληνικές Τράπεζες

Οι συστάσεις του επόπτη

Εκτός από το ζήτημα των μερισμάτων κατά την συνάντηση με κα. Μπούχ, οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Φωκίων Καραβίας, Χρήστος Μεγάλου, Παύλος Μυλωνάς, Βασίλης Ψάλτης, η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γκίκας Χαρδούβελης και η Acting Γενική Διευθύντρια της ΕΕΤ, Χαρούλα Απαλαγάκη παρουσίασαν τις εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα παρουσίασαν τις εξαιρετικές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών σε επίπεδο κερδοφορίας, ρευστότητας, επάρκειας και βελτίωσης της ποιότητας κεφαλαίων και βεβαίως εξυγίανσης των ισολογισμών με δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κινούνται πλέον κάτω του 3%.

Και περιέγραψαν το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν πλέον οι ελληνικές τράπεζες, καθώς η ελληνική οικονομία παρουσιάζει την τελευταία 4ετία σταθερά ανάπτυξη υψηλότερη του μέσου ευρωπαϊκού όρου και θα συνεχίσει, μείωση του δημόσιου χρέους που αναμένεται να υποχωρήσει στο 150% του ΑΕΠ, ανεργία που έχει υποχωρήσει κάτω του 10%, βελτίωση των εισοδημάτων και άνοδο της αγοράς ακινήτων.

Οι αγορές αναγνωρίζουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και αυτό αποτυπώνεται στο spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων, είπαν οι τραπεζίτες, προσθέτοντας τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα ψηφιοποίησης της χώρας και επισημαίνοντας επίσης το ισχυρό «χαρτί» του Τουρισμού.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι επόπτες προχώρησαν σε δύο συστάσεις:

Πρώτον, οι τράπεζες να συνεχίσουν να τηρούν τα πιστωτικά κριτήρια και να αποφύγουν χαλάρωσή τους προκειμένου να δώσουν περισσότερα δάνεια.

Δεύτερον, να προσμετρούν στα πλάνα διανομής μερισμάτων, τις μεγάλες επενδύσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν για την Τεχνητή Νοημοσύνη και γενικότερα για τον μετασχηματισμό, την αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη και την ασφάλεια στις συναλλαγές.

Διαβάστε ακόμη: