Μόλις πριν από μερικές μέρες, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το πρώτο αυτοδιαγνωστικό τεστ για τη σύφιλη στο σπίτι, για την ανίχνευση αντισωμάτων Treponema pallidum (σύφιλη) στο ανθρώπινο αίμα. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι μεμονωμένα τα αποτελέσματα από αυτόν τον τύπο εξέτασης δεν επαρκούν για τη διάγνωση της λοίμωξης από σύφιλη και θα πρέπει να ακολουθούνται από πρόσθετες εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης της σύφιλης.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, τα αναφερόμενα κρούσματα σύφιλης αυξήθηκαν κατά 80% στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2018 και 2022 (από 115.000 σε περισσότερα από 207.000), συνεχίζοντας μια ανοδική τάση δεκαετιών.

Το τεστ παρέχει μια εύκολη διάγνωση στο σπίτι χωρίς ιατρική συνταγή, σε περίπου 15 λεπτά από μια σταγόνα αίματος. Πριν από την έγκριση του συγκεκριμένου τεστ, δεν υπήρχε μη συνταγογραφούμενο τεστ που θα μπορούσε να δώσει την πρώτη εικόνα στο άτομο σχετικά με μια πιθανή μόλυνση από σύφιλη.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε εξελίξεις στις εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, οι οποίες μπορούν να παρέχουν στους ασθενείς περισσότερες πληροφορίες για την υγεία τους από την ιδιωτικότητα του σπιτιού τους», δήλωσε η Michelle Tarver, M.D., Ph.D., αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Συσκευών και Ακτινολογικής Υγείας του FDA. «Η πρόσβαση στις κατ’ οίκον εξετάσεις μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ελέγχου για σύφιλη, μεταξύ άλλων και σε άτομα που μπορεί να είναι απρόθυμα να επισκεφθούν κάποιον επαγγελματία υγείας για πιθανή έκθεση σε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Το αυτοδιαγνωστικό τεστ μπορεί να οδηγήσει σε εργαστηριακές εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, κάτι που σημαίνει έγκαιρη πρόσβαση σε θεραπεία και μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης» προσθέτει.

Όπως και με πολλές άλλες διαγνωστικές εξετάσεις, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτή την εξέταση είναι κυρίως η πιθανότητα ψευδώς θετικών και ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων. Τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα της εξέτασης μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστέρηση αποτελεσματικής θεραπείας, εξέλιξη σε διάχυτη νόσο και εξάπλωση της λοίμωξης. Τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόσθετες περιττές εξετάσεις και σε καθυστέρηση στη λήψη σωστής διάγνωσης.

Εάν η σύφιλη δεν θεραπευθεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην καρδιά, στον εγκέφαλο αλλά και τύφλωση, κώφωση και παράλυση. Όταν μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει αποβολή, δια βίου ιατρικά προβλήματα και θάνατο του βρέφους.

Διαβάστε ακόμη: