«Οι προβλέψεις για την τιμή στο ελαιόλαδο για τη νέα ελαιοκομική περίοδο είναι θετικές για τον καταναλωτή»,  δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανώλης Γιαννούλης.

Μιλώντας στο ertnews.gr ο κ. Γιαννούλης είπε ότι από τα πρώτα σημάδια φαίνεται ότι η επερχόμενη παραγωγή θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή, κάτι που θα οδηγήσει σε αυξημένη προσφορά και επομένως μειωμένες τιμές, μετά από ένα χρόνο, που οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου εκτινάχθηκαν στα ύψη λόγω της μειωμένης παραγωγής διεθνώς.

Αναφερόμενος σην τιμή πώλησης του ελαιολάδου στην χονδρική αγορά επισήμανε ότι «φέτος, οι τιμές παραγωγού από τα ψηλά των 9,5 ευρώ το κιλό σήμερα έχουν ήδη μειωθεί στα 7,5 ευρώ το κιλό»,” σημείωσε ο κ. Γιαννούλης. Όπως τόνισε, «εφόσον οι καιρικές συνθήκες εξελιχθούν ομαλά, αναμένεται μια περαιτέρω μείωση των τιμών. Αν αυτή η μείωση θα είναι ένα ή δύο ευρώ, αυτό δεν μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα».

Ερωτηθείς o πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου για το φαινόμενο της νοθείας είπε ότι «είναι διαχρονικό και απαιτείται η παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας». Παράλληλα, επισήμανε ότι «στη χώρα μας, δυστυχώς, σχεδόν το 70% του ελαιολάδου καταναλώνεται σε χύμα ανώνυμες συσκευασίες, κάτι που ενέχει ρίσκο για τον καταναλωτή».
Όσον αφορά τη διαμόρφωση της τιμής του ελαιολάδου δήλωσε ότι είναι διεθνώς εμπορεύσιμη και καθορίζεται από τον μηχανισμό προσφοράς και ζήτησης. Εξήγησε μάλιστα ότι οι περυσινές υψηλές τιμές οφείλονταν στην ιστορικά χαμηλή παγκόσμια παραγωγή, κάτι που επηρέασε και άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία.

«Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, φέτος αναμένεται αυξημένη παραγωγή και μειωμένες τιμές» είπε ο κ. Γιαννούλης προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και να αναμένουμε την τελική διαμόρφωση των τιμών τους επόμενους μήνες».

Διαβάστε ακόμη

  1. «Τα μαζεύει» σιγά σιγά από το Υπερταμείο ο Γρηγόρης Δημητριάδης
  2. «Καλημέρα σας κύριε Μαστοράκη»: Μπερδεύουν τον εφοπλιστή Προκοπίου με τον δημοσιογράφο
  3. Οι μνηστήρες για την θέση του Πιτσιλή – Πρώτο φαβορί η Μαίρη Ψύλλα, ΓΓ φορολογικής πολιτικής
  4. Δήμητρα Αλεξανδράκη: Ατύχημα για το μοντέλο – Η φωτογραφία μέσα από το νοσοκομείο