Τα νούμερα παραπέμπουν σε ένα «δυναμικό καλοκαίρι» – όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιτελείς του για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας- το οποίο πλέον μέσα στον Ιούνιο έχει ανακάμψει στο 94% της επιβατικής κίνησης του 2019 και στο 97% σε επίπεδο πτήσεων.

Τα στοιχεία αναφέρθηκαν χθες με αφορμή το διεθνές συνέδριο Aviation-Event το οποίο διοργανώνεται φέτος στην Αθήνα και πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 1η Ιουλίου 2022, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, τον Δήμο της Αθήνας και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Ακόμη πιο εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου όπου ο Ιούνιος του 2022 παρουσιάζει μια πράγματι εντυπωσιακή πορεία, ξεπερνώντας κατά 13% τον Ιούνιο της τελευταίας προ πανδημίας χρονιάς.

Στο Ελ. Βενιζέλος, σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου τα νούμερα επίσης δείχνουν το «κλείσιμο» της ψαλίδας στο 80% πλέον όσον αφορά την κίνηση, φτάνοντας αισίως τα 8,9 εκατομμύρια ταξιδιώτες και στο 90% όσον αφορά τις πτήσεις, πάντα σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, προ πανδημίας, κι αυτό ενώ μεγάλες αγορές λείπουν (π.χ. Ρωσία, Κίνα, Λευκορωσία, Ουκρανία, κ.α..

Το πλέον εντυπωσιακό νούμερο ωστόσο έρχεται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού με την κίνηση από ΗΠΑ και Καναδά να έχει ανακάμψει πλήρως.

Ειδικά από τις ΗΠΑ η επιβατική κίνηση εμφανίζεται αυξημένη σε ποσοστό 50% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, ενώ όσον αφορά τις πτήσεις είναι στο +75%.

Βασικές αιτίες καταρχάς η προσθήκη πολλών συνδέσεων από πλευράς των αμερικανικών εταιρειών (American, Delta, United) στη διάρκεια του καλοκαιριού, πέραν της Emirates που έχει σύνδεση με 12μηνη βάση, ενώ δεύτερος βασικός λόγος αποτελεί το γεγονός ότι φέτος η εκκίνηση του θερινού προγράμματος έγινε νωρίτερα από ποτέ, στις αρχές Μαρτίου.