Η Heineken NV σχεδιάζει να πουλήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και να αποχωρήσει από τη χώρα την ώρα που ο κλάδος της ζυθοποιίας αποσύρεται μαζικά μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η ολλανδική ζυθοποιία δήλωσε ότι δεν αναμένει κανένα κέρδος από τις πωλήσεις και αναμένει απομείωση και επιβαρύνσεις από επενδύσεις και εξαγωγές ύψους €400 εκατ. Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε έως και 2,2%. 

“Καταλήξαμε ότι η ιδιοκτησία της επιχείρησης που έχει η Heineken στη Ρωσία δεν είναι πλέον βιώσιμη στο σημερινό περιβάλλον”, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της προσθέτοντας ότι δεν θα αποκομίσει κέρδη από την όποια μεταβίβαση της ιδιοκτησίας.

Η Heineken, η οποία στη ρωσική αγορά κυκλοφορεί τις μπίρες με την επωνυμία Botsjkarev, Ochota en Tri Medvjedja, ανακοίνωσε ότι στοχεύει σε μια “ομαλή μετάβαση” και ότι θα συνεχίσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες με μειωμένες λειτουργίες στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου για να αποφύγει τον κίνδυνο κρατικοποίησης.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη ότι θα εγγυηθεί τους μισθούς των 1.800 υπαλλήλων της μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο ανταγωνισμός

Η ανταγωνιστική εταιρεία Carlsberg, ιδιοκτήτρια της μεγαλύτερης ζυθοποιίας Baltika, εξακολουθεί να διαθέτει στην αγορά μπίρες της με την επωνυμία Baltika αλλά νωρίτερα αυτό τον μήνα είχε δηλώσει ότι έχει ξεκινήσει μια στρατηγική αναθεώρηση των επιχειρήσεών της στη χώρα και ότι αναστέλλει την παραγωγή της ομώνυμης μπίρας στη Ρωσία.