Για τις αρνητικές προοπτικές που έχουν μπροστά τους τα δημοσιονομικά της χώρας προειδοποιεί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ σε επιστολή του προς τα μέλη της Βουλής ομολογώντας την ορατή πιθανότητα η Γαλλία να μην καταφέρει να “πιάσει” ούτε φέτος τους στόχους. Εξέλιξη που θα σημάνει… καμπανάκι και στις Βρυξέλλες.

«Το βασικό ρίσκο συνδέεται με μια ταχεία αύξηση των δαπανών από τις τοπικές αρχές, στοιχείο που από μόνο του θα επηρεάσει τα ταμεία το 2024 κατά 16 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρόγραμμα σταθερότητας για το διάστημα 2024-2027» επισημαίνει ο Λεμέρ στην επιστολή του, εξηγώντας πως πιθανότατα και τα φορολογικά έσοδα δεν θα «πιάσουν» τους στόχους.

Έτσι, ελλοχεύει ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος, ειδικά δε, σε ένα διάστημα πολιτικής αβεβαιότητας.

Στην επιστολή αποκαλύπτεται πως, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μπορούσε να φτάσει έως και το 5,6% του ΑΕΠ, αντί της εκτίμησης για 5,1%, η οποία σημειωτέον είχε επίσης αναθεωρηθεί από τον αρχικό στόχο του 4,4%.

Το Παρίσι, εξάλλου, έχασε και πέρυσι τον στόχο για έλλειμμα στο 4,9%, καθώς ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 5,5%.

Σε σημερινές δηλώσεις του σε γαλλικό ραδιόφωνο, ο επικεφαλής της επιτροπής χρηματοοικονομικών υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Ερίκ Κοκερέλ, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις δυσοίωνες προβλέψεις Λεμέρ, κάνοντας λόγο για πιθανό άλμα του ελλείμματος στο 5,6% φέτος και στο 6,2% την επόμενη χρονιά, εφόσον δεν δρομολογηθούν περικοπές τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ.

«Τα έσοδα έχουν πέσει δραματικά, αυτό είναι το βασικό πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η εξέλιξη αυτή προφανώς θα κλιμακώσει την πίεση που δέχεται ήδη η Γαλλία από τις Βρυξέλλες για αυστηρότερο… συμμάζεμα των δημοσιονομικών της δεδομένων και των ορίων του Συμφώνου Σταθερότητας. Πέρα από το διογκωμένο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της χώρας κινείται ψηλά στο 110% επί το ΑΕΠ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνηση του είχαν υποσχεθεί πως θα επαναφέρουν το έλλειμμα κάτω του ορίου του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2027, κάτι που για να επιτευχθεί απαιτεί πολύ βαθιές μεταρρυθμίσεις και περικοπές.

Επίσης, απαιτείται πλέον και μια νέα κυβέρνηση που θα ευθυγραμμιστεί με τον στόχο αυτό με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν συνεχώς δεδομένου πως η 1η Οκτωβρίου είναι η καταλυτική ημερομηνία για την παρουσίαση του προσχέδιου του προϋπολογισμού του 2025.

Από χθες ο Γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε νέο γύρο συνομιλιών για το ζήτημα της επιλογής νέου πρωθυπουργού με πρώην προέδρους και κορυφαίους πολιτικούς της χώρας. Μάλιστα είχε χωριστές συναντήσεις με δύο πρόσωπα που πλέον «παίζουν» ψηλά στα προγνωστικά για τον πρωθυπουργικό θώκο, τον Μπερνάρ Καζνέβ από τον χώρο της κεντροαριστεράς και τον κεντροδεξιό Ξαβιέ Μπερτράν. Στη λίστα των δελφίνων η εφημερίδα Le Monde προσέθεσε και τον 62χρονο Τιερί Μποντέ, επικεφαλής του Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντολογικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με γαλλικά μέσα, η απόφαση του Μακρόν είναι πλέον θέμα ημερών, αν όχι ωρών.

Διαβάστε ακόμη: