Ενώ το ντεμπούτο του ανταγωνιστή της Meta στο Twitter, Threads, κάνει θραύση στις ΗΠΑ, οι καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν ακόμη να ενταχθούν στην πλατφόρμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες από 100 χώρες στις οποίες ξεκίνησε αρχικά το Threads δεν περιλαμβάνουν κράτη μέλη της ΕΕ, λόγω «πολύπλοκης συμμόρφωσης με ορισμένους από τους νόμους που θα τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος», δήλωσε ο επικεφαλής του Instagram Adam Mosseri στο The Verge.

Το σχόλιο του Mosseri φαίνεται να αναφέρεται στον νόμο για τις ψηφιακές αγορές.

Έκανε το σχόλιο ως απάντηση σε ερώτηση του The Verge σχετικά με το γιατί το Threads δεν ήταν ακόμη διαθέσιμο στην ΕΕ και αν έφταιγε η αβεβαιότητα γύρω από το DMA, αν και ο Mosseri δεν κάλεσε συγκεκριμένα το DMA στην απάντησή του.

Το DMA

Το DMA θεσπίζει ένα σύνολο κανόνων ανταγωνισμού για τους μεγαλύτερους ψηφιακούς gatekeepers, συμπεριλαμβανομένων πολλών τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ όπως η Meta.

Σύμφωνα με τους κανόνες, οι ψηφιακοί θυρωροί δεν πρέπει να προτιμούν τις δικές τους υπηρεσίες στις πλατφόρμες τους και πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων τους είναι λειτουργικές με αυτές των ανταγωνιστών.

Πολλές εταιρείες τεχνολογίας έχουν απωθήσει το DMA, λέγοντας ότι στοχεύει άδικα τις εταιρείες των ΗΠΑ και θα μπορούσε να εμποδίσει την καινοτομία.

Η Apple έχει ανησυχήσει ότι η νομοθεσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «περιττές ευπάθειες στο απόρρητο και στην ασφάλεια» και «να μας απαγορεύσει να χρεώνουμε για πνευματική ιδιοκτησία».

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη πιστεύουν ότι νέοι κανόνες του δρόμου είναι απαραίτητοι για να επιτρέψουν σε μικρότερους και νεότερους παίκτες να ανθίσουν στην ψηφιακή αγορά.

Διαβάστε περισσότερα