Υπό τη σκιά της Ρωσοουκρανικής σύγκρουσης και την απειλητική επέλαση Πούτιν, μετά από  τροποποιήσεις και αναδιαρθρώσεις που έλαβαν χώρα από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταικούρα και την σχετική απόφαση που υπεγράφη στις 4 Μαρτίου 2022 συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Η εκ νέου συγκρότηση και ενεργοποίηση της εν λόγω  Εθνικής Επιτροπής, που απαρτιζόταν από το σύνολο των εμπλεκομένων αρμοδίων υπουργείων, φορέων, υπηρεσιών και Ανεξάρτητων Αρχών, συνεδρίασε υπό την ολομέλεια της νωρίτερα το πρωί (ως έναρξη είχε προσδιοριστεί η 9:30 ώρα πρωινή), με φόντο (εκτός των άλλων) το Ουκρανικό, τις υπό έλεγχο επιχειρηματικές κινήσεις Ρώσων ολιγαρχών στη χώρα μας καθώς και τυχόν ξέπλυμα από φιλορωσικούς εγχώριους παράγοντες που εμπλέκονται σε ζητήματα προπαγάνδας, ΜΜΕ και προώθησης επιχειρηματικών συμφερόντων του Πούτιν και της Ρωσίας. 

Καθώς επίσης και ο τυχόν συσχετισμός με την διεθνή τρομοκρατία και τις μεθόδους χρηματοδότησης της, καθώς και το εμπόριο όπλων!

Η ενεργοποίηση της Εθνικής Επιτροπής για το ξέπλυμα, την τρομοκρατία και τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, την κρίσιμη και καθοριστική ώρα τούτη φημολογείται ότι έλαβε χώρα κατόπιν σχετικής παραίνεσης των «μεγάλων δυνάμεων» και ειδικότερα των ΗΠΑ, που στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχουν αποστείλει μηνύματα παγκοσμίως όσον αφορά τον έλεγχο σε βάθος των επιχειρηματικών, τραπεζικών και πάσης φύσεως κινήσεων όλων των επιχειρηματικών και άλλων παραγόντων που συνδέονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τη Μόσχα και προωθούν την πολιτική Πούτιν σε κάθε έκφανση της επιχειρηματικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής!

Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τον ν.4557/2018 η εθνική επιτροπή είναι επιφορτισμένη με το συντονισμό της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και η οποία θα κληθεί να διευθετήσει σημαντικά ζητήματα, τα οποία επισημάνθηκαν κατά την τελευταία αξιολόγηση της χώρας μας από την FATF,  υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου οικονομικών κ. κουλοχέρη

Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνονταν η επικαιροποίηση της Έκθεσης Εκτίμησης Εθνικού Κινδύνου (ΝRA), η επικαιροποίηση των πρακτικών της προηγούμενης συνεδρίασης, την έκθεση πεπραγμένων της επιτροπής για το 2021, το πόρισμα της ομάδας εργασίας  για την  καταγραφή των στατιστικών στοιχείων που απαιτείται να τηρούνται σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με τις διατάξεις σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κ.α.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή  σύμφωνα με την επικαιροποιημένοι  υπουργική απόφαση (Τροποποίηση της αριθ. 144858 ΕΞ 2019/18.12.2019 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών) αποτελείται από τους κάτωθι :

1. Νικόλαο Κουλοχέρη του Δημητρίου, Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή τον Αθανάσιο Πετραλιά του Ιωάννη, Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, του ίδιου Υπουργείου.

2. Χαράλαμπο Βουρλιώτη του Ιωάννη, Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Επίτιμο Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με αναπληρωτή τον Ευστάθιο Τσίρμπα του Βασιλείου, που υπηρετεί ως Προϊστάμενος Διεύθυνσης της Α’ Μονάδας της ίδιας Αρχής.

3. Γεώργιο Μανωλά του Αντωνίου, Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, με αναπληρώτρια την Αργυρή Αποστολίδου του Αποστόλη, αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Συντονισμού για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής του ίδιου Υπουργείου.

4. Γεώργιο Φάκο του Κωνσταντίνου, Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), με αναπληρώτρια τη Σοφία Κάρμα του Νικολάου, αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Ι ́ Τμήματος της Διεύθυνσης Ελέγχων της Α.Α.Δ.Ε.

5. Κωνσταντίνο Μουρτίδη του Χαραλάμπους, Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) με αναπληρωτή τον Σπυρίδωνα Γιαννημάρα του Δημητρίου, υπάλληλο του Αυτοτελούς Τμήματος Υποστήριξης της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ. της Α.Α.Δ.Ε.

6. Εμμανουήλ Μαστρομανώλη του Παντελή, Γενικό Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, με αναπληρώτρια τη Μαρία Πολίτη του Ευσταθίου, υπάλληλο της Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής, που υπηρετεί στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας.

7. Πηνελόπη Παγώνη του Σωτηρίου, Υπηρεσιακή Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, με αναπληρώτρια τη Δήμητρα Φράγκου του Αδάμ, υπάλληλο με βαθμό Α ́ του κλάδου ΠΕ Δημοσιονομικών, Προϊσταμένη της Ε’ Δ.Υ.Ε.Ε. της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.

8. Κωνσταντίνο Τσουβάλα του Βασιλείου, Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με αναπληρωτή τον Υποστράτηγο Γεώργιο Καστάνη του Νικολάου, Προϊστάμενο Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

9. Ευγένιο-Δημήτριο Καλπύρη του Νικολάου, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Προϊστάμενο της Δ1 Διεύθυνσης ΟΗΕ και Διεθνών Ειδικευμένων Οργανισμών και Διασκέψεων του Υπουργείου Εξωτερικών, με αναπληρωτή τον Θεοδόσιο Θέο του Παναγιώτη, Σύμβουλο Πρεσβείας Α ́.

10.Πάνο Αλεξανδρή του Ιωάννη, Γενικό Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με αναπληρώτρια την Αργυρώ Ελευθεριάδου του Ιορδάνη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Δικαιοσύνης, ασκούσα χρέη Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης του ίδιου Υπουργείου.

11.Άγγελο Μπίνη του Παναγιώτη, Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, με αναπληρώτρια την Αλίκη Ευτυχία Κώνστα του Γεωργίου, Προϊσταμένη του Τμήματος Ανάπτυξης Πολιτικών και Προτύπων Ακεραιότητας, της Διεύθυνσης Πολιτικών και Προτύπων Ακεραιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας της ίδιας Αρχής. 12. Σωτήριο Αναγνωστόπουλο του Γεωργίου, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με αναπληρώτριά του την Ελένη Αθανασάκη του Γεωργίου, επιστημονική συνεργάτιδα του Γενικού Γραμματέα.

13. Θεόδωρο Κλιάρη του Ευσταθίου, Αντιναύαρχο ΛΣ, Αρχηγό Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. με αναπληρωτή τον Αρχιπλοίαρχο ΛΣ Γεώργιο Καραγεώργο του Γεράσιμου, Υποναύαρχο Λ.Σ., Γενικό Επιθεωρητή Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

14.Πάτροκλο Γεωργιάδη του Βίκτωρος, Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνο Κιντή του Αθανασίου, Γενικό Διευθυντή Μεταναστευτικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου του ίδιου Υπουργείου.

15.Ιωάννα Πάντου του Σωτηρίου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος, με αναπληρωτή τον Άγγελο Τζερμιαδιανό του Κωνσταντίνου, Προϊστάμενο του Τμήματος Πρόληψης Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, της ίδιας Διεύθυνσης.

16.Βασιλική Λαζαράκου του Γεωργίου, Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με αναπληρώτρια την Αναστασία Στάμου του Μελετίου, Β ́ Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

17. Παναγιώτη Παπαδέα του Βασιλείου, Πρόεδρο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο του Αποστόλου, Α’ Αντιπρόεδρο Δ.Σ. της ΕΛΤΕ.

18. Δημήτριο Ντζανάτο του Σπυρίδωνος, Πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.), με αναπληρώτρια την Αικατερίνη Αντύπα του Γεωργίου, Προϊσταμένη του Τμήματος Ρύθμισης της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Ρύθμισης και Μελετών της Ε.Ε.Ε.Π».