Με την ακρίβεια να επιμένει και να πιέζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, στο κυβερνητικό τραπέζι βρίσκεται η χορήγηση μιας νέας έκτακτης ενίσχυσης στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού το Πάσχα, ενώ νωρίτερα στις 22 Μαρτίου η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα βρεθεί πάνω από τα 800 ευρώ και θα ισχύει από την 1η Απριλίου.

Το «παράθυρο» ενός νέου «δώρου Πάσχα» στους ευάλωτους άνοιξε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αναφέροντας ότι «είναι σε συνάρτηση με την πρόοδο της οικονομίας».

«Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις που προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον στην κοινωνία», σημείωσε ο υπουργός, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και στον Γιώργο Αυτιά, σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Απογευματινή».

Οπως είπε, «στις 40 ημέρες που έχουν περάσει από την Πρωτοχρονιά, πέρα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, έχουμε δεσμευτεί για τις εφημερίες των γιατρών και έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του επιδόματος γέννησης. Αυτά κοστίζουν 210-212 εκατ. ευρώ», για να προσθέσει ότι «νοιαζόμαστε να μη φύγει η κατάσταση από την τροχιά που έχει μπει» καθώς «στο τέλος της χρονιάς θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, σχεδόν 5 δισ. ευρώ, για να μειωθεί το χρέος». «Αυτό θα το κρατήσουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις παροχές που έχουμε δεσμευτεί. Και αν υπάρχει περίσσευμα στο τέλος της χρονιάς, θα δούμε, όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια», υπογράμμισε ο υπουργός.

Οι προϋποθέσεις

Η πορεία των φορολογικών εσόδων αλλά και η ανακοίνωση του ΑΕΠ του 2023 στις 7 Μαρτίου αναμένεται να «κλειδώσουν» τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη χορήγηση μιας νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα ευάλωτα νοικοκυριά το Πάσχα. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ύψος του επιδόματος και τον αριθμό των δικαιούχων.

Στο μέτωπο των εσόδων η εικόνα είναι καλή καθώς τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, δείχνουν ότι τον Ιανουάριο οι εισπράξεις κινούνται πάνω από τον στόχο, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κλείσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις του προηγούμενου έτους με την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2024 και της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ για το 2023.

Το πλεόνασμα των φορολογικών εσόδων του περασμένου έτους και τυχόν υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023 δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση μέτρων υπέρ των ευάλωτων, τα οποία όμως δεν θα διαταράσσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Εάν αποφασιστεί η χορήγηση έκτακτης παροχής, θα είναι ανάλογη με αυτή που δόθηκε τα Χριστούγεννα ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2,3 εκατ. πολίτες, οικογένειες με παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες – δικαιούχους των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και χαμηλοσυνταξιούχους.

Σημειώνεται ότι φέτος θα διατεθούν 1,6 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών με τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους έπειτα από 14 χρόνια, αύξηση των συντάξεων, αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, αύξηση του επιδόματος μητρότητας για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, μείωση έως 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται, μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

Κατώτατος μισθός

Η κυβέρνηση αναμένεται στις 22 Μαρτίου να ανακοινώσει τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα ισχύει από την 1η Απριλίου και θα επηρεάσει μια σειρά από επιδόματα, με βασικότερο το επίδομα ανεργίας.

Το ύψος του κατώτατου μισθού θα κινηθεί πάνω από 800 ευρώ, με τον Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «το πρώτο ψηφίο του κατώτατου μισθού θα ξεκινάει από οκτώ, αλλά υπάρχει διαβούλευση με τους φορείς και παραμένει στόχος της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της τετραετίας να πάμε στα 950 ευρώ».

Οσον αφορά τον μέσο μισθό, ο Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι έχει αυξηθεί περίπου 20% τα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά «παραλάβαμε τον μέσο μισθό 1.046 ευρώ και τώρα είναι 1.258 ευρώ, σχεδόν 20% αύξηση».

Διαβάστε ακόμη: