«Πράσινο φως» δόθηκε για τις Περιφέρειες οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, για έκτακτη χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Σκοπός να προβούν στις απαραίτητες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας κατόπιν συνεργασίας με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, και τους αρμόδιους περιφερειάρχες.

Ποιες Περιφέρειες αφορά η έκτακτη χρηματοδότηση;

«Με αμεσότητα και σχέδιο, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προχωράμε στη χρηματοδότηση και στήριξη των περιφερειών για τις άμεσες παρεμβάσεις καθαρισμού των ρεμάτων και σημείων που κρίνονται αναγκαίες», δήλωσε ο κ. Πέτσας, ο οποίος προανήγγειλε νέες χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και την αποκατάσταση των υποδομών στις πληγείσες περιοχές.

Η Υπουργική Απόφαση αφορά τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, στις οποίες κατανέμονται από 1 εκατ. ευρώ και Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, στις οποίες κατανέμονται από 500.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση σε δήμους λόγω των πυρκαγιών

Σημειώνεται πως στα τέλη Αυγούστου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ενέκρινε νέα, έκτακτη χρηματοδότηση, 2,15 εκατ. ευρώ, σε δήμους που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Η χρηματοδότηση αφορούσε τη δεύτερη φάση άμεσης στήριξης πληγέντων δήμων για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές, καθώς και πρόσθετα κονδύλια για τη στήριξη και αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών από τον σεισμό στη Σάμο.

«Προχωράμε ταχύτατα σε νέα στήριξη των δήμων που επλήγησαν από τις φωτιές, ενώ συνεχίζουμε να ενισχύουμε δήμους, πληγέντες από φυσικές καταστροφές, όπου υπάρχει ανάγκη. Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αποκατασταθούν το ταχύτερο δυνατό οι ζημιές» δήλωσε σχετικά ο κ. Πέτσας.

Μάλιστα, μια εβδομάδα πριν είχε ανακοινωθεί πως με συνολικό ποσό 10.150.000 ευρώ επιχορηγούνται 22 Δήμοι, δύο δημοτικές επιχειρήσεις και τέσσερις Περιφέρειες της χώρας, για στήριξη των πυρόπληκτων και την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων.

Αυτή ήταν η πρώτη φάση άμεσης στήριξης και με βάση τα αναλυτικά τεχνικά δελτία που υποβάλλονται στο υπουργείο Εσωτερικών, θα ακολουθήσει, όποια νέα στήριξη χρειαστεί, αναφέρεται σε ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου.