Την περίφημη φράση του Μάριο Ντράγκι «whatever it takes – ό,τι χρειαστεί» χρησιμοποίησε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά, για να αποτυπώσει τη δέσμευση της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό κάτω από το 2%.

Ο Βιλερουά δήλωσε στο Europe 1 ότι η ΕΚΤ πρέπει προοδευτικά να επαναφέρει στην κανονικότητα τη νομισματική της πολιτική.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης εκτοξεύθηκε στο 5% τον Δεκέμβριο του 2021, σε νέα ιστορικά υψηλά, από 4,9% τον Νοέμβριο.  Οιι τιμές στην ενέργεια σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 26% (έναντι αύξησης 27,5% τον Νοέμβριο).

Ήταν 26 Ιουλίου 2021, όταν ο τότε επικεφαλήγς της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο, ότι η κεντρική τράπεζα θα έκανε «whatever it takes», «ο,τιδήποτε χρειαστεί», για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του ευρώ.

Για πολλούς, η φράση αυτή έσωσε το ευρώ και μένει να φανεί αν θα ισχύσει το ίδιο και για τον πληθωρισμό, ο οποίος προκαλεί «πονοκέφαλο» στην ΕΚΤ.

Η έκρηξη του πληθωρισμού, κάθε άλλο παρά παροδική αποδείχθηκε – όπως υποστήριζε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ– με αποτέλεσμα να προκαλεί κύμα ακρίβειας στην Ευρωζώνη, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

ΕΚΤ: Κίνδυνος να παραμείνει ο πληθωρισμός πάνω από τον στόχο του 2%

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στους κόλπους της ΕΚΤ είναι ότι τα μέλη του Δ.Σ.  βλέπουν κίνδυνο να παραμείνει ο πληθωρισμός πάνω από τον στόχο 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα επόμενα χρόνια, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου.

Η ΕΚΤ αποφάσισε σε αυτή τη συνεδρίαση τη μείωση της στήριξης που παρέχει στην οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων τουλάχιστον έως τα τέλη του 2022, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να υποχωρήσει κάτω από το 2% στο τέλος του έτους.

Η απόφαση δεν ήταν, ωστόσο, ομόφωνη και τα πρακτικά που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν μεγάλες διαφορές για τις προοπτικές, με έναν αριθμό μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ να υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να είναι υψηλότερος από τις προσδοκίες.