Όλοι μας γνωρίζουμε και δεν ξεχνάμε τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, για τις οποίες χρειάστηκε να βάλουμε πλάτη για τη διάσωσή τους, γεγονός που κόστισε ακριβά και στον κάθε φορολογούμενο και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με στοιχεία ειδικής ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το δημόσιο χρέος της χώρας μας επιβαρύνθηκε σε ποσοστό που αντιστοιχεί που αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ, στοιχείο που κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη θέση στην ευρωζώνη, μετά την Ιρλανδία και την Κύπρο.
Και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το ποσοστό αυτό που επιβάρυνε το δημόσιο χρέος, μειώθηκε μόλις στο 20% του ΑΕΠ το 2022 και ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Κύπρο.
Αυτό συνέβη γιατί το κράτος κατάφερε να πάρει πίσω, πολύ λίγα από τα κεφάλαια που δαπάνησε.
Δείτε τώρα, πάντα σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΚΤ, τι συνέβη στις άλλες χώρες:
- Η Ιρλανδία είχε τη μεγαλύτερη επιτυχία. Το κόστος διάσωσης των τραπεζών της, έφτασε στο 40% του ΑΕΠ, γιατί είχαν συγκεντρώσει τεράστια ποσά κεφαλαίων από το εξωτερικό και κυρίως από τη Γερμανία, . Στη συνέχεια, όμως, η ιρλανδική κυβέρνηση κατάφερε να πάρει πίσω μεγάλο μέρος των κεφαλαίων, με αποτέλεσμα το 2022 η επιβάρυνση του χρέους της από τις τραπεζικές διασώσεις να υποχωρήσει στο 13% (!).
- Κατώτερες επιδόσεις από την Ελλάδα είχε μόνο Κύπρος, στην οποία το βάρος των χρεών από τη διάσωση τραπεζών έφτασε το 36% και παρέμεινε πολύ υψηλό το 2022, στο 27%.
- Πρωταθλήτρια αποτελεσματικότητας φαίνεται ότι ήταν η Γαλλία, όπου το κόστος πλησίασε το 5% του ΑΕΠ, αλλά το 2022 είχε πέσει στο μηδέν. Αυτό, βεβαίως, να θυμίσω σε όσους έχουν κοντή μνήμη, οφείλεται και στο γεγονός ότι οι γαλλικές τράπεζες, δεν φορτώθηκαν από τη ζημιά των ελληνικών ομολόγων, όπως και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.