«Σήμα» για τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων το γ’ τρίμηνο του 2022, έστειλε ο Φρανσουά Βιλερουά, κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σημείωσε ωστόσο, ότι οι αλλαγές  στη νομισματική πολιτική της τράπεζας δεν σημαίνουν απαραίτητα και αυξήσεις επιτοκίων.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι σημαίνουν ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να έχει στο μυαλό της όλες τις επιλογές, πριν συνεδριάσει ξανά στις 10 Μαρτίου.

Να οριστεί ημερομηνία λήξης

«Για μένα, η αυξημένη «προαιρετικότητα» σημαίνει ότι πιθανώς θα πρέπει να αποφασίσουμε την ημερομηνία λήξης των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων… Και νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι γύρω στο 3ο τρίμηνο, αλλά το ακριβές σημείο πρέπει να συζητηθεί», δήλωσε στο CNBC.

Η αγορά ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP), πρόκειται να λήξει τον Μάρτιο. Ωστόσο, οι αγορές στο πλαίσιο του παλαιότερου Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων ή APP αυξάνονται για να λειτουργήσουν ως γέφυρα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του PEPP.

Το APP είχε συνεχιστεί με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με το PEPP. Αλλά θα αυξηθεί στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ το τρίτο τρίμηνο και στη συνέχεια θα υποχωρήσει στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ «για όσο διάστημα χρειαστεί». Η ΕΚΤ αναμένει επίσης ότι όλες οι αγορές ομολόγων θα σταματήσουν «λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ».

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν χάσει τη μπάλα με τον πληθωρισμό