«Aπτή» πρόοδο στη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου, σημειώνουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης – μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές – αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε την Τετάρτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φρανκ Έλντερσον, μιλώντας στο 10ο ετήσιο συνέδριο για τη Διοίκηση Τραπεζών και τη Διαχείριση Τραπεζών στη Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης της Φρανκφούρτης.

«Βλέπω λογικό οι τράπεζες να μπορούν να συμμορφωθούν πλήρως με όλες τις προσδοκίες μας το αργότερο μέχρι το τέλος του 2024», ανέφερε ο Έλντερσον σε ομιλία του. «Παραμένουμε ανοιχτοί να ακούσουμε τα επιχειρήματα των τραπεζών που μπορεί να το καταστήσουν ανέφικτο σε μεμονωμένες περιπτώσεις».

Το πρώτο «πράσινο» stress test

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου «πράσινου» stress test από την ΕΚΤ, τα οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στα τέλη Ιουλίου.

Στα τέλη του 2021, η εποπτική αρχή της ΕΚΤ κάλεσε τις μεγάλες τράπεζες, δηλαδή σχεδόν 115 ιδρύματα, να προσαρμόσουν «επειγόντως» το επιχειρηματικό τους μοντέλο έναντι των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων, αφού διαπίστωσαν καθυστερήσεις σε αυτόν τον τομέα.

Οι τράπεζες θα πρέπει να εξηγήσουν πώς θα καλυφθούν έναντι του κινδύνου οι μεγάλοι πελάτες δανειολήπτες που πέφτουν θύματα ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε ένα πρώτο «stress test» στις αρχές του 2022 για να αξιολογήσει την έκθεση των μεγάλων τραπεζών σε κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους, τα αποτελέσματα του οποίου θα δημοσιευθούν τον Ιούλιο. Τα αποτελέσματα των εν λόγω δοκιμών θα περιλαμβάνονται στην ετήσια εκστρατεία παρακολούθησης κάθε τράπεζας.

Διαμαρτυρίες από τις γερμανικές τράπεζες

«Δεν είναι ούτε δικαιολογημένο, ούτε λογικό να καλύπτονται οι μακροπρόθεσμοι κλιματικοί κίνδυνοι με κεφάλαια», διαμαρτυρήθηκε το γερμανικό λόμπι ιδιωτικών τραπεζών τη Δευτέρα. Τα σενάρια του κλιματικού τεστ περιέχουν «πολλές υποθέσεις και υπόκεινται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας», εξήγησε η γερμανική τραπεζική ομοσπονδία.

Σχεδόν οκτώ στις δέκα μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης σκοπεύουν να προβούν σε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και έχουν ήδη καθορίσει σχέδια για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της ΕΚΤ πριν από το τέλος του 2023, ανέφερε ο κ. Έλντερσον. Ωστόσο, σε ένα βαθμό τα εν λόγω σχέδια «στερούνται λεπτομέρειας» και «δεν ορίζουν σαφείς και φιλόδοξες προθεσμίες για τις ενέργειές τους», κατέληξε.

Η ΕΚΤ είχε υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι οι μεγάλες τράπεζες καθυστερούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της για αποκάλυψη κινδύνου για την κλιματική αλλαγή και τις κάλεσε επανειλημμένα να σημειώσουν πρόοδο για να αποφύγουν πιο δυναμικές εποπτικές ενέργειες.

«Σκοπεύουμε να ενσωματώσουμε πλήρως τους κινδύνους C&E στον τακτικό εποπτικό διάλογο, αντιμετωπίζοντάς τους με τον ίδιο τρόπο όπως οποιουσδήποτε άλλους σημαντικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες», ανέφερε ο Έλντερσον.