Άλλα δύο χρόνια μπορεί να χρειαστεί για να γίνει ορατός ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, εκτιμά η ΕΚΤ στην Ανασκόπηση της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσίευσε χθες.

Η ΕΚΤ εντοπίζει πολύ θετικότερη εικόνα του αναμενόμενου σε επίπεδο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και πτωχεύσεων επιχειρήσεων, οι οποίες αυξήθηκαν στα επίπεδα 15% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Αναφερόμενη στα μορατόρια πληρωμών δανείων, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι αν και η λήξη τους δεν μεταφράστηκε αμέσως σε επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ σε καθεστώς μορατόριουμ αυξήθηκε από 24% τον Ιούνιο του 2020 σε 36% τον Ιούνιο του 2021, σηματοδοτώντας υψηλότερη συγκέντρωση κινδύνων σε αυτό το χαρτοφυλάκιο.

Ταυτόχρονα, το μερίδιο των δανείων που λήφθηκαν στο πλαίσιο προγραμμάτων κρατικών εγγυήσεων σταθεροποιήθηκε στις αρχές του 2021 και αντιπροσωπεύει το 3,4% του συνόλου των δανείων προς τον μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα.

Όπως τονίζει η ΕΚΤ, παρά τα θετικά σημάδια, ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας στην ποιότητα των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να χρειαστεί άλλα δύο χρόνια για να γίνει ορατός.

Το μελλοντικό επίπεδο των ΜΕΔ εξαρτάται από την ισχύ και τη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης, καθώς και από την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης για την αποτροπή εταιρικών αθετήσεων.

Όπως αναφέρεται στην Επισκόπηση της ΕΚΤ, μια ανάλυση της απόδοσης των δανείων σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ για εννέα οικονομικούς τομείς, από το 2014 έως το 2020, διαπιστώνει ότι οι δείκτες ΜΕΔ αυξάνονται περίπου τέσσερα χρόνια μετά την επιδείνωση των συνολικών εταιρικών δεικτών κερδοφορίας και ρευστότητας και δύο χρόνια μετά την αύξηση του δείκτη χρέους προς περιουσιακά στοιχεία.

Ο συνδυασμός αυτών των ιστορικών σχέσεων με τα παρατηρούμενα δεδομένα σε επίπεδο χώρας και τις διαδρομές κύκλου εργασιών που συνάδουν με τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου 2021, υποδηλώνει ότι ο δείκτης ΜΕΔ των επιχειρήσεων θα μπορούσε να συνεχίσει την ήπια πτωτική του τάση στους περισσότερους ομίλους χωρών τα επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα, αυτή η προσέγγιση συνεπάγεται ότι οι δείκτες ΜΕΔ για τις πιο αδύναμες χώρες-τομείς θα αυξηθούν το 2023 και θα μειωθούν ξανά το 2024.