Ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ρόμπερτ Χόλζμαν δήλωσε το Σάββατο ότι η ΕΚΤ θα μπορέσει γρήγορα να αξιολογήσει εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει όπως αναμένεται το επόμενο έτος και μπορεί να προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική ανάλογα, σύμφωνα με το Reuters.

«Οι ενδείξεις υποδεικνύουν τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να είναι υψηλότερος (σε σχέση με την τρέχουσα πρόβλεψη)», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο Χόλζμαν στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό OE1 της Αυστρίας. «Ωστόσο θα είναι δυνατή η εκτίμηση αυτής της αξιολόγησης πολύ γρήγορα όταν δούμε πώς θα κινηθεί ο ρυθμός του πληθωρισμού το επόμενο έτος».

Εάν δεν υπάρξει απότομη πτώση, κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σίγουρα θα αναθεωρήσουν τις θέσεις τους και θα αλλάξουμε τη νομισματική μας πολιτική, σημείωσε, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της ΕΚΤ καλά ισορροπημένη υπό την αβεβαιότητα της νέας μετάλλαξης Όμικρον.

Κάποιοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προέβησαν σε δηλώσεις χθες Παρασκευή, προειδοποιώντας ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να υποτιμά τους κινδύνους του πληθωρισμού μετά την παράταση των μέτρων στήριξης.

Πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, ανέφεραν ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας ήταν μεταξύ των συντηρητικών μελών του δ.σ. που διαφώνησαν με την απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων. Ο Χόλζμαν αρνήθηκε να σχολιάσει για το τι ψήφισε, προσθέτοντας ότι οι διαφορές μεταξύ των αξιωματούχων δεν ήταν μεγάλες.

«Όλοι εμείς στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση σε περίπτωση που οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό ενισχυθούν. Τότε τα μέτρα που εξακολουθούν να ισχύουν μπορεί να μειωθούν ή να σταματήσουν», κατέληξε.